28.9 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ / ΕΠΕΙΔΗ Η ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΕΧΕΙ!

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ / ΕΠΕΙΔΗ Η ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΕΧΕΙ!

Αρκεί να ξαναδείς μια ‘’ξεχασμένη’’ αδημοσίευτη εικόνα, για να γυρίσουν ολοζώντανες αναμνήσεις απ’ τον αγώνα μιας χούφτας ανθρώπων που οραματίστηκαν και πάλεψαν για τη διατήρηση και μετέπειτα αναβάθμιση του Κ.Υ. Ραφήνας που κατοικοεδρεύει στα πρώην εξωτερικά ιατρεία του πάλαι ποτέ ΠΝΑ στη Νταού Πεντέλης.  

Το Γενάρη του 2016 λοιπόν, μετά από μακρόχρονους αγώνες ετών (απ’ το 2006), το Κ.Υ. Ραφήνας, πλήρως ανακαινισμένο – αναβαθμισμένο απ’ το μεγάλο ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ: ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΕΔΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ενισχυμένο σε επιστημονικό προσωπικό λόγω της μεταφοράς του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Ραφήνας, στελεχωμένο από νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που το καθιστά αυτάρκη σε 24ωρη λειτουργία, πλήρως λειτουργικό εργαστηριακά (βιοπαθολογικό – ακτινολογικό – υπερηχογραφικό εργαστήριο) με ολοκαίνουργα σύγχρονα μηχανήματα, καθίσταται πλέον πρότυπο Κ.Υ. και καμάρι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανελλαδικά.   

Κι όμως αυτή η πρότυπη μονάδα ΠΦΥ παρέμενε σε λειτουργία απ’ τις 8 το πρωί  μέχρι τις 3 το μεσημέρι μόνο τις εργάσιμες ημέρες, ωσάν αυτό το Κ.Υ. να ήταν τράπεζα στην οποία όμως οι καταθέσεις ήταν σε αίμα και ανθρώπινο πόνο, ενώ οι γιατροί που υπηρετούσαν σ΄ αυτό ενίσχυαν τις εφημερίες των γειτονικών Κ.Υ.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προωθηθεί η ενημέρωση όλων των κομματικών υπευθύνων Υγείας Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπερ και εγένετο με επί τόπου επισκέψεις αρκετών, (Κώστας Κατσίκης ΑΝΕΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ), που εξεπλάγησαν απ’ την αρτιότητα του κέντρου σε υποδομές, αλλά κυρίως σε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό και πίεσαν απ’ τη θέση που καθένας βρισκόταν για την ανάγκη 24ωρης λειτουργίας του. Παράλληλα ο τότε δήμαρχος Ρ-Π κ. Πιστικίδης ζητούσε επιτακτικά την 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΥ/

Ωστόσο χρειαζόταν μια πιο δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς η νέα υποδιοίκηση της 1ης ΥΠΕ δεν διέκειτο ευμενώς προς αυτή την κατεύθυνση. Τότε αποφασίστηκε να οργανωθεί μια ιατρική ημερίδα, που θα έδινε παράλληλα ζωή στο αμφιθέατρο που βρίσκεται σε διπλανό κτίριο.  

Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις κι ενέργειες της επιστημονικής υπεύθυνης κας Αντωνίας Δημητρίου (αντικαταστάθηκε πρόσφατα απ’ την υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ) απ’ τον Οκτώβριο του 2015 για να καταλήξει η ημερίδα σε 2ημερίδα και  να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 και τη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου του 2016, με θέμα την πρώτη ημέρα «Η Π.Φ.Υ. στη σημερινή πραγματικότητα ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ και τη δεύτερη «Διασύνδεση δομών παροχής υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας στην Κοινότητα»

Η 2ημερίδα σημείωσε απόλυτη επιτυχία παρά το ‘’πόλεμο’’ που αντιμετώπισε και τη δεύτερη μέρα την Κυριακή 14 /2 υποδέχτηκε την απρόσμενη παρουσία του υπευθύνου υγείας του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλο ιατρό επίσης, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία και μετά ξεναγήθηκε στους χώρους του Κ.Υ. όπου εξέφρασε τον απόλυτο θαυμασμό του για τις μεγάλες δυνατότητες της μονάδας  Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ 

Ο κ. Παπαδόπουλος αποτέλεσε τον από μηχανής θεό, καθώς μετά από παρέμβαση του Υπουργού Υγείας το Κ.Υ. Ραφήνας μπήκε σε 24ωρη εφημερία και μάλιστα αυξημένη από Παρασκευή έως Δευτέρα και όλες τις αργίες, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΑ Κ.Υ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & Ραφηνας δίνοντας τη σωστή διάσταση του πως πρέπει να λειτουργεί μια ολοκληρωμένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έκτοτε το Κ.Υ. Ραφήνας ανεβάζει συνεχώς τον πήχη ΠΕΔΥ/Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ: Η ΚOΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ 1Η ΥΠΕ και είμαστε περήφανοι ότι παλέψαμε με όλη τη δύναμη της τοπικής ενημέρωσης που διαθέτουμε προς τούτο.

Ευκαιρία για τη μικρή αυτή αναδρομή μας έδωσε η φωτογραφία του τίτλου όπου εικονίζεται η κ. Ιφιγένεια Βαρδοπούλου να ετοιμάζει τους φακέλους της 2ημερίδας με το σχετικό έντυπο υλικό που διανεμήθηκαν σ’ όσους παρακολούθησαν τη δράση.  

Η αναβάθμιση του Κ.Υ. Ραφήνας δε σταματά καθώς υπάρχουν προς αξιοποίηση πολλές ακόμα κτιριακές εγκαταστάσεις, που στο μέλλον ίσως αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία Γ.Ν. Αττικής, απαραίτητου όσο ποτέ. Σήμερα ωστόσο άλλη μια γενναία δωρεά της οικογένειας Αθανασίου Μαρτίνου έρχεται να αξιοποιήσει ακόμα μια πτέρυγα στο ήδη υπάρχον κέντρο ΔΕΚΤΗ ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΑΠ’ ΤΗ 1Η ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Υ. Ρ-Π  οι εργασίες αναβάθμισης αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα