28.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Με βαθιά κατάνυξη έγινε η Αποκαθήλωση του Κυρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι, όπου οι πιστοί με ευλάβεια παρακολούθησαν τη Ακολουθία των Ωρών και ακολούθως την απόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο που είχε ετοιμαστεί από βραδύς να δεχτεί στο Άγιο Σώμα του Κυρίου, στολισμένος όμορφα με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Συγκινητικός ο πατήρ Χριστόδουλος κατά την Αποκαθήλωση του Σώματος Κυρίου από του Σταυρού και της εναπόθεσής Του στον Επιτάφιο, αλλά και στην ολιγόλεπτη αναφορά του μπροστά στον επιτάφιο, για το ληστή το συσταυρωθέντα μετά του Ιησού ο οποίος μετανοών επί σταυρού κέρδισε την είσοδό του στον Παράδεισο, αποτελώντας έτσι τη πρώτη ψυχή που εισήλθε εκεί μετά τον επί του Σταυρού θάνατο του Ιησού Χριστού.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι κανείς μας δε ξέρει που θα βρεθεί μετά θάνατο, γιατί η πραγματική μετάνοια μπορεί να οδηγήσει τους κακούς εν Παραδείσω, αφήνοντας έξω αυτού τους φαινομενικά καλούς. «Ας μη ξεχνάμε, είπε, ότι ο Χριστός μας συγχώρησε τη πόρνη, τη μοιχαλίδα, το ληστή, που όμως είχαν πραγματικά μετανοήσει για τις πράξεις τους».

Χαραγμένη στη μνήμη κι η αναφορά του ιερωμένου σε τρεις ερωτήσεις των μεταστάντων αδελφών μας στους ουρανούς, που χαρακτηρίζουν ακριβώς τα προαναφερθέντα: πρώτη “εγώ εδώ;” δεύτερη “κι εσύ εδώ;” τρίτη “εσύ γιατί δεν είσαι εδώ;” 

Αναφέρθηκε δε και στην προσωπική του εμπειρία όταν ήταν ιερέας και εξομολογητής φυλακισμένων, όπου η εξομολόγηση ενός διαβόητου κακοποιού (δεν ανάφερε το όνομά του) έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του. Ο εν λόγω κακοποιός όπως είπε, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξομολόγησής του ήταν πεσμένος μπρούμυτα κατά γης και έκλαιγε γοερά για όσες αδικίες είχε επιτελέσει, συγκλονίζοντας τον καθώς ουδέποτε του είχε συμβεί κάτι ανάλογο.

Μετά την απόλυση οι πιστοί σε απόλυτη τάξη προσκύνησαν τον Επιτάφιο και το εν αυτώ Σώμα Κυρίου. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα