16.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Ένας χρόνος στο τιμόνι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Περιβολάκια Ραφήνας έκλεισε με το τέλος του 2015.

Ήταν ένας χρόνος γεμάτος από ανιδιοτελείς αγώνες δράση και επιτυχίες. Δεν έλειψε βέβαια η λάσπη, ο πόλεμος η συκοφαντία από τους μόνιμα αχάριστους ευεργετημένους και τους ανθρώπους που ζηλεύουν τις επιτυχίες. Επίσης πίσω από τον πόλεμο υπήρξαν και οικονομικά συμφέροντα ιδιαίτερα αυτών που στο παρελθόν θησαύρισαν από την αμάθεια ή ημιμάθεια του κόσμου, εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημα της περιοχής, κυριολεκτικά κλέβοντας τους κατοίκους, σύροντας τους σε χαμένες εξ αρχής δίκες, βάζοντας τους να πληρώσουν ελλιπείς μελέτες μέσα από εταιρείες πρασίνων φαντασμάτων, κουμπάρων και παραμάγαζων συμφέροντος.

Η προσωρινή διοικούσα του 2014-2015 όμως απείχε πολύ από την παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση και δεν ζημίωσε ούτε ένα ευρώ κανέναν κάτοικο ακολουθώντας πρωτοποριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, θέτοντας την Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της. Συντάχθηκαν δύο μελέτες από αντίστοιχους μελετητές τις οποίες ανέθεσε ο Δήμος Ραφήνας, χρηματοδότησε και ενέκρινε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Οι μελέτες αυτές αποτελούσαν την «Οριοθέτηση των οικισμών για την ένταξή τους στις διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του Ν3889/2010» και την «Κύρωση των δικτύων κοινοχρήστων χώρων των παραπάνω οικισμών». Η πρώτη μελέτη διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εταιρεία Κτηματολογίου & Χαρτογράφησης Ελλάδος Α.Ε. οπότε και ενημερώθηκαν οι δασικοί χάρτες με τους οικισμούς αυτούς και συνεπώς όταν αναρτηθούν οι παραπάνω περιοχές θα εξαιρεθούν των αντιρρήσεων για 2 έτη, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για τον οριστικό χαρακτηρισμό τους ως Οικισμοί. Η δεύτερη μελέτη αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των παραπάνω οικισμών οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί κατά παράβαση των διατάξεων, συνεπώς χρειάζονται επικύρωση από την Διοίκηση για να θεωρούνται νόμιμοι. Η μελέτη αυτή διαβιβάστηκε από τον Δήμο στην Υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Βέβαια η ύπαρξη δύο τέτοιων μελετών σφράγισε οριστικά τα «παραμάγαζα» δημιουργώντας ένα μέτωπο αντίθετο προς την ομοσπονδία και τις πολιτικές της. Ακόμα οι Κασσάνδρες της Θεοτόκου βοούν για τα σφάλματα των μελετών.

Τον Γενάρη του 2015 με την ανάληψη της προεδρίας και ενώ οι παραπάνω μελέτες βρίσκονταν σε εξέλιξη , μία απρόσμενη κατάσταση έμελε να ενώσει τους κατοίκους της περιοχής και να αποκαλύψει τα πρόσωπα των πολέμιων, οι οποίοι δυστυχών βρίσκονταν ανάμεσά μας. Η κατεδάφιση Μυλωνά. Η Ομοσπονδία αντέδρασε ακαριαία και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να συναντήσει τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη στο γραφείο του και να αναστείλει την κατεδάφιση σε ένα απόγευμα. Στην συνέχεια άρχισε ένας αγώνας δρόμου με συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να ξετυλιχθεί του κουβάρι. Επρόκειτο για εντολές κατεδάφισης από την δεκαετία του 1990, τότε που Δασάρχης Πεντέλης ήταν ο ξακουστός κ. Σ… Ναι αυτός με την βίλα στην Πολιτεία μέσα στο δάσος. Όποιος δεν του έκανε το χατήρι τότε, έτρωγε μήνυση και πρωτόκολλο κατεδάφισης. Το δεύτερο κύμα κατεδαφίσεων ήρθε το Φθινόπωρο. Η μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου, η άμεση κινητοποίηση του Δήμου, η

συμπαράσταση Βουλευτών της περιοχής και η ομπρέλα της ομοσπονδίας η οποία με γνώμονα την ισχύουσα νομοθεσία, την επιστήμη και το ρεαλισμό συμμετείχε σε όλες τις Υπουργικές συσκέψεις, ανέδειξε το πρόβλημα, συνέταξε μελέτη 1000 σελίδων δωρεάν, με όλα τα στοιχεία της περιοχής και την κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και συνέταξε και την τροπολογία για την Βουλή, κατάφεραν να αναβάλουν όλες τις κατεδαφίσεις χωρίς κόστος και χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων.

Συγχαίρω τους συνεργάτες μου και τα μέλη της διοικούσας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την εμπιστοσύνη που ανέδειξαν στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ την Δημοτική Αρχή γιατί πίστεψε στους αγώνες για την έγκριση των δύο μελετών που θωράκισαν όχι μόνο τα «Περιβολάκια» αλλά όλους τους εκτός σχεδίου οικισμούς της υπόλοιπης Ραφήνας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αγίας Τριάδος» κ. Βασίλειο Νικολαράκο για την αμέριστη συμπαράστασή του, καθώς και την κυρία Τζαγάκη Γκύζη Βιργινία για την βοήθειά της, παρά τον πόλεμο λάσπης και τα αεροπορικά πυρά που δεχτήκαμε από το παραμάγαζο. Ευχαριστώ επίσης την κα. Αντωνία Πριωνά για την ανιδιοτελή νομική υποστήριξη και για τις συμβουλές της και τον Πρόεδρο του συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» Ευάγγελο Συρεγγέλα για την συμπαράσταση και υποστήριξή του στις δύσκολες μέρες της λάσπης.

Δυστυχώς όλα τα όμορφα πράγματα τελειώνουν κάποια στιγμή, χαίρομαι ιδιαίτερα που οι κάτοικοι ειδικά μία τέτοια εποχή οικονομικής και ηθικής κρίσης δεν επιβαρύνθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο οικονομικά, που δεν χάσανε τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που θωρακίστηκε η περιοχή απέναντι στις προηγούμενες άδικές αποφάσεις της Διοίκησης. Παραιτούμαι από Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Περιβολάκια Ραφήνας λόγω αναλυμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, και εύχομαι το νέο προεδρείο να είναι ανιδιοτελές και αποτελεσματικό σε όποιες προκλήσεις προκύψουν.

Μετά τιμής,

Πέτρος Χρήστου Σαντ

Μ.Εng Αγρονόμος & Τοπογράφος

Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα