24 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στην συνεδρίαση του ΔΣ Μαραθώνα της 28/01/2016 η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα: «Ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση από την Κυβέρνηση και την ΕΕ».

Ένα θέμα που απασχολεί εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέους κτλ. Σε όλη τη χώρα και στο Δήμο μας οι αγρότες, οι ΕΒΕ, οι εργάτες-υπάλληλοι του Δήμου μας, γυναίκες και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής βρίσκονται σε αγωνιστική προετοιμασία ενόψει της Γενικής Απεργίας της Πέμπτης 04/02/2016.

Η παράταξη του κυρίου Ψινάκη «Πολίτες» έκρινε ότι δεν είναι επείγον το θέμα, χέρι-χέρι με τη «Δύναμη Πολιτών» του κυρίου Δεληβοριά που πρότεινε να φτιαχτεί επιτροπή(!) παίζοντας το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέρριψαν να συζητηθεί η παρακάτω εισήγηση και πρόταση για ψήφιση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο επιφέρει μεγάλες ανατροπές στη Κοινωνική Ασφάλιση όπως:

1. Γενικευμένη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67χρόνια για όλες και για όλους

2. Μείωση όλων των συντάξεων των συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των ΕΒΕ, των αγροτών και δραστική μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων

3. Εγγύηση κρατική για μόνο 384 ευρώ σύνταξη πείνας.

4. Κατάργηση του ΕΚΑΣ

5. Δραστικό περιορισμό των ΒΑΕ

6. Κατακόρυφη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και εισοδηματίες

            Η κυβέρνηση εντάσσει το ασφαλιστικό στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής των τριών μνημονίων. Δίνει έτσι το οριστικό χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Κανείς να μην ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ξεπλυθούν για την αντιλαϊκή πολιτική τους, ενώ αυτοί έστρωσαν το δρόμο, που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση. Μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, που περιέχει τις δεσμεύσεις που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση.

            Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα απαιτεί από τη κυβέρνηση:

  • Να αποσύρει το απαράδεκτο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.
  • ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΡΙΟ στην ολομέλεια της Βουλής η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιριών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστική δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αύξηση των συντάξεων με αποκατάσταση των απωλειών κύριων και επικουρικών συντάξεων, της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Να πληρώσουν το κράτος και οι μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση του κράτους.
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο υγείας. Καμιά εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ, ένταξη νέων επαγγελμάτων.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

Για τους αγρότες:

  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και για τους αγρότες/τισσες στα 60 και 55 αντίστοιχα.
  • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια του ΟΓΑ – ΟΑΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο. Διαγραφή των τόκων κτλ.
  • Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις (πακέτο Χατζηγάκη) που κέρδισαν με σκληρούς αγώνες οι αγρότες το 2008-2009, όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Μετά από πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα: «των καθαριστριών των Δημοσίων Σχολείων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

          Οι εργαζόμενες/οι αυτοί που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε άλλους Δήμους της χώρας έχουν τη συμπαράσταση της Ένωσης Γονέων του Δήμου μας και άλλων φορέων της περιοχής.

          Διεκδικούν το αυτονόητο:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

          Η εισήγηση στο ΔΣ Μαραθώνα της 28/01/2016 της

          Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα ήταν:

          Μετά από πολλούς αγώνες που δώσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων της χώρας και του Δήμου μας, κατάφεραν μέσα από τον αγώνα τους να ανανεωθούν οι συμβάσεις για το 2015-2016 και ματαίωσαν προσωρινά την είσοδο στα σχολεία εργολάβων και ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας κόντρα στα σχέδια κάποιων δήμων και των κυβερνήσεων.

          Οι συμβάσεις αυτές σε πολλούς δήμους δεν έχουν υπογραφεί και είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων.

          Αμείβονται με ψίχουλα, δεν παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά και οι τωρινές συμβάσεις θέλουν να είναι μειωμένες κατά 10% πράγμα που δεν πρέπει να γίνει, αλλά ο Δήμος μας θα πρέπει να φροντίσει για την αύξηση αυτών των ΑΘΛΙΩΝ αποδοχών

          Το ότι πληρώθηκαν ένα μέρος των προηγούμενων χρωστούμενων προς τις καθαρίστριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας δεν σημαίνει τίποτα αν αυτές οι καθυστερήσεις συνεχιστούν.

          Επίσης, δεν έχουν τακτοποιηθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές στο μεγαλύτερο μέρος του 2015.

          Οι καθαρίστριες/στές στα δημόσια σχολεία μας (κάποιες από αυτές που δουλεύουν με συμβάσεις έργου ακόμα και δεκατρία χρόνια) είναι το απαραίτητο προσωπικό το οποίο παρά τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους μισθούς πείνας που παίρνουν κρατάνε τα σχολεία καθαρά, τους χώρους που μορφώνονται, δημιουργούν και αναπτύσσονται τα παιδιά μας.

          Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση, όπως έχουν κάνει και άλλοι δήμοι στη χώρα μας.

Για μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών/καθαριστών

του Δήμου Μαραθώνα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεση καταβολή του 10% της μείωσης του μισθού.
  • Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές και οι πληρωμές να γίνονται κάθε μήνα κανονικά.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστριών-ων για καθαρά σχολεία.
  • Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα δημόσια σχολεία.
  • Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων.

 

 

                                                                                                                       

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα