20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠ’ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΖΩΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΚΕΛΗ! ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΑΝΑ-ΓΙΑΤΡΟ

ΑΠ’ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΖΩΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΚΕΛΗ! ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΑΝΑ-ΓΙΑΤΡΟ

Τιμητική διάκριση επεφύλαξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης στην διακεκριμένη γιατρό κα Ελευθερία Κρικέλη Επιστημονική Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του «Μητέρα», στην σημερινή (Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018) παρουσίαση βιβλίου για το Σκεύο Ζερβό πρωτοπόρο γιατρό, ερευνητή, συγγραφέα, Εθνικό ευεργέτη και πολιτικό, που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Η κα Κρικέλη στο χαιρετισμό που απηύθυνε αμέσως μετά το καλωσόρισμα του κου Πατούλη, αναφέρθηκε στη τρομερή εκείνη ώρα που μια μάνα μαθαίνει την αιφνίδια είδηση της μη αναστρέψιμης πορείας της υγείας του παιδιού της, που σαν έκρηξη ηφαιστείου έρχεται να σαρώσει τη ζωή της αφήνοντας πίσω της στάχτη και θάνατο.

Εκείνη τη στιγμή το μεγαλείο της γιατρού έρχεται αυθόρμητα ν’ αντιστρέψει το θάνατο σε ζωή, δίνοντας όλα τα ζωτικά όργανα του παιδιού της για να σωθούν άλλοι άνθρωποι απ’ το χείλος του γκρεμού που οδηγεί στο χάος του απέραντου κενού, κρατώντας τους στη ζωή υγιείς και δυνατούς.

«Γιατί νεκρός θεωρείται αυτός που ξεχνιέται κι όχι αυτός που χαρίζει ζωή σε περισσότερους του ενός» τονίζει η κα Κρικέλη, η οποία μέσα απ’ την τραγωδία που έζησε προσωπικά, ήταν μοιραίο ν’ αντιμετωπίσει ως γιατρός την παρόμοια περιπέτεια του Αυστραλού Ντουζόν, ενός νέου παιδιού που κατέληξε μετά από επίθεση που δέχτηκε παραθερίζοντας στη Μύκονο, οι γονείς του οποίου μετά από συζήτηση μαζί της δώρισαν τα όργανά του για να σωθούν άλλες ζωές.

Μετά τα δύο αυτά γεγονότα κι ένα τρίτο που μπλέχτηκε στη πορεία της ζωής του δεύτερου γιου της και σημάδεψαν τη ζωή της, η Ελευθερία Κρικέλη έγραψε το βιβλίο «Από Αύγουστο σε Αύγουστο» θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημαντική απόφαση για τη δωρεά οργάνων, που αποτελεί την υπέρτατη ένδειξη αγάπης του δωρητή προς τον λήπτη. Αλλά και τη θέληση του γονιού τα όργανα του παιδιού του να συνεχίσουν να ζουν στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου που τα είχε ανάγκη για να συνεχίσει την πορεία του στη ζωή, όπως και τη γνώση ότι το παιδί του θα ζει πάντα στη καρδιά και τη σκέψη του.

Αυτή την πονεμένη μάνα που με τόσο αλτρουισμό αντιμετώπισε το πρόωρο χαμό του γιου της, αυτή τη διακεκριμένη επιστήμονα γιατρό που έταξε τη ζωή της στη θεραπεία ασθενών, αυτή τη συγγραφέα η οποία δίδει τα έσοδα του βιβλίου της στην ενίσχυση της υποτροφίας «Ιωάννης Κρικέλης» στο MIT της Βοστώνης όπου ο Γιάννης της σπούδαζε αεροναυπηγική, θέλησε να τιμήσει πρώτη απ’ όλους τους υπολοίπους, ο Γιώργος Πατούλης παραδίδοντάς της μια καλαίσθητη στρογγυλή πλακέτα.

Επίσης ο ΙΣΑ ενίσχυσε την υποτροφία «Ιωάννης Κρικέλης» του MIT με 1500 βιβλία που πήρε, τα οποία διετέθησαν δωρεάν, μαζί με το βιβλίο αναφορά στο γιατρό Σκεύο Ζερβό, στους παραβρισκόμενους κατά την έξοδό τους.   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα