30.4 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ: ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΣΕΝΑΡΙΑ" ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ: ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ “ΣΕΝΑΡΙΑ” ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ

Για σενάρια – που δυστυχώς δεν είναι καθόλου σενάρια φαντασίας – περί αλλαγής ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με το Πικέρμι να προσαρτάται στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας και την Ραφήνα να πηγαίνει το δήμο Μαραθώνα, μιλά ο τ. Δήμαρχος Ρ-Π Βασίλης Πιστικίδης, όπως αναλυτικά ακολουθεί:  

«Κυκλοφορούν τώρα τελευταία διάφορα σενάρια που έχουν στον πυρήνα τους την συνένωση δημοτικών ενοτήτων από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα για την δημιουργία νέου Δήμου αλλά και την «απόσχιση» των Δημοτικών Ενοτήτων Πικερμίου και Βαρνάβα (ίσως και Γραμματικού) σε όμορους Δήμους. Συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Μαραθώνα θα αποτελέσουν έναν Δήμο ενώ το Πικέρμι θα αποτελέσει Δημοτική Ενότητα ή του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας ή του Δήμου Παλλήνης, όσον αφορά δε τον Βαρνάβα (ίσως και το Γραμματικό) θα συνενωθεί με τον Δήμο Ωρωπού ή θα δημιουργηθεί μαζί με το Καπανδρίτι νέος Δήμος.

Ποιος επεξεργάζεται τέτοια σενάρια με  πραγματικά σημαντικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη; Ποιος θεωρεί ότι με τροποποίηση διοικητικών ορίων -χωρίς καμία ενημέρωση στα Δημοτικά Συμβούλια- λύνει λίγο πριν τις εκλογές και δεν δημιουργεί προβλήματα και ποια είναι αυτά τα προβλήματα; Πως δρομολογημένες λύσεις στη  Δ.Ε. Πικερμίου για θέματα άλυτα επί σειρά ετών θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν; Μήπως ετοιμάζεται ένας Δήμος για κάποιον αλεξιπτωτιστή; ή για κάποιον «πρόθυμο» τοπικό παράγοντα που θα λέει ναι σε όλα;

Ποια είναι τα μεγάλα θέματα της περιοχής; Χωρίς κάποια ιεράρχηση (γιατί αυτή η ιεράρχηση διαφέρει από τον Μαραθώνα ως την Ραφήνα) σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: τα θέματα που δημιούργησε η καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 18, ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, το λιμάνι Ραφήνας, η παράλια ζώνη και η έλλειψη μαρίνας (ναι αλλά που;) στην περιοχή. Ποιο από αυτά τα προβλήματα λύνεται; Προφανώς κανένα, αλλά όλα αποκτούν μια «απόσταση» από αυτούς τους πολίτες που θίγονται άμεσα από αρνητικές εξελίξεις και είναι (για τους υποστηριχτές του μεγάλου Δήμου) τρόπος να περάσουν τα θέματα από την μελλοντική τοπική διοίκηση.

Ας είναι όμως ξεκάθαρο σε όλους -ότι αν προκύψει ο μεγάλος Δήμος- υπάρχουν τοπικές δυνάμεις  που και θα συνεργαστούν και θα αντιπαλέψουν λύσεις κατά των πολιτών, έτσι ώστε το πρόβλημα κάθε πόλης, να είναι το πρόβλημα του Δήμου και δεν θα επιτρέψουν την όποια απόσταση από το σημείο (διάβαζε πόλη) που θίγεται  να γίνει η αιτία να το αποδεχτούν. Είτε αυτό είναι πρόβλημα του Γραμματικού ή του Μαραθώνα ή της Νέας Μάκρης ή της Ραφήνας ή του Πικερμίου θα είναι πρόβλημα όλων μας και όλοι μαζί θα είμαστε απέναντι σε λύσεις που θα θίγουν έστω και τον πιο μικρό οικισμό.

Πιστεύω ότι θα πάρουν θέση όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στη περιοχή, αλλά ας τολμήσουν να αφήσουν τα στρογγυλεμένα λόγια περί δήθεν «πραγματικών αναγκών» που οδηγούν τις εξελίξεις και ας τοποθετηθούν με παρρησία όπως κάνω σε αυτό το σημείωμα και δεσμεύομαι: Το ανοικτά ζητήματα και το θέμα των ορίων (αν τα κρυφά σενάρια ισχύουν), θα λυθούν από τους πολίτες αυτής της περιοχής υπέρ των ίδιων των πολιτών σε κάθε οικισμό σε κάθε γειτονιά».

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα