17.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

Στη νέα στέγη του πνευματικού κέντρου Ραφήνας-Πικερμίου στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του συνοικισμού της Ραφήνας, λειτουργεί πλέον η Βιβλιοθήκη του δήμου υπό τη στέγη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.).

Στο φιλόξενο αυτό χώρο, ως κυψέλη νεολαίας, συνεχίζουν τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας που λειτουργεί επί 27 χρόνια στη Ραφήνα με στόχο την επιμόρφωση των νέων μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης.

Για όποιον δεν γνωρίζει τι είναι η βιωματική εκπαίδευση, να πούμε ότι πρόκειται για παιδαγωγική μέθοδο επεξεργασίας γνωστικών θεμάτων, μέσα από κάθε μορφή τέχνης, με άσκηση σώματος και αγωγή ψυχής.

Η βιωματική εκπαίδευση έχει συνδεθεί άμεσα με την ετήσια παράσταση απ’ τα ‘‘παιδιά του βουνού Ραφήνας’’, μια θεατρική ομάδα γέννημα της εν λόγω εκπαίδευσης,  που χωρίς να μπορούν να χαρακτηριστούν θίασος, πλουτίζουν το καλοκαιρινό θεατρικό πρόγραμμα που διοργανώνει ο Δ.Ο.Π.Α.Π.

Η παράσταση αυτή αποτελεί συνδρομή στο έργο του δήμου, προσφορά στο δημότη απ’ τη νέα γενιά του, αλλά και προβολή της δουλειάς ενός ολόκληρου χρόνου πάνω στο εκάστοτε θέμα.

Το φετινό θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η ομάδα είναι: ‘‘Η σωστή γλώσσα’’ που θα διδάσκεται στις Κυριακάτικες απογευματινές συναντήσεις μετά τις 5,30, με ρυθμική άσκηση, μουσική, συζήτηση και άλλα πολλά.

Το όλο εγχείρημα οπωσδήποτε κεντρίζει την περιέργεια, του πως γίνεται να επεξεργαστεί κάποιος ένα τέτοιο ΄΄βαρύ΄΄ θέμα με ομάδα, με παιγνιώδη τρόπο αποφεύγοντας τη σχολική ατμόσφαιρα, αλλά και την ανεύθυνη προχειρότητα.

Η ιδρύτρια – υπεύθυνη για τα τμήματα αυτά, παιδαγωγός Τασούλα Πανταζή-Δημοπούλου, μας πληροφόρησε ότι στις συναντήσεις αυτές δεν υπάρχει όριο ηλικίας ακόμα και μετά το λύκειο.

Η Τασούλα εθελόντρια δημότης Ραφήνας, μας είπε επίσης ότι κάθε Σάββατο απ’ τις 11 το πρωί λειτουργεί το παιδικό τμήμα για ηλικίες δημοτικού σχολείου με το ίδιο θέμα.

Πολύτιμοι συνεργάτες της εθελοντές επίσης, παλιά μέλη των πρώτων ομάδων που σχηματίστηκαν προ ετών, πτυχιούχοι σήμερα παιδαγωγικών σχολών, που αποκτούν την απαραίτητη πείρα ΄΄επί το έργον΄΄.

Ευχαρίστως δε, ικανοποιούμε με την ευκαιρία αυτή, την παράκλησή της να ευχαριστήσουμε θερμά την προσφορά καθηγητών και ειδικών του χώρου, που συνεισφέρουν στην ενημέρωση των παιδιών.

Σε δύσκολους καιρούς αξίζουν διπλά τέτοιες προσφορές, δε νομίζετε;   

Η φωτογραφία αρχείου απ’ τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Ραφήνας, όπου γίνονται οι συναντήσεις της βιωματικής εκπαίδευσης.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα