22.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΠΑΝΤΟΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εψάλη η εορταστική Θεία Λειτουργία προς τιμή της πολιούχου Παντοβασίλισσας Ραφήνας, με αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρου, στον οποίο ευγενώς ποιών λόγω του ότι μεταξύ των περιοχών ποιμαντορίας του εμπεριέχεται η Τριγλία Μ. Ασίας απ’ όπου προέρχεται η Σεπτή εικόνα της Παναγίας Παντοβασίλισσας την οποία έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατοίκησαν τη Ραφήνα, παραχώρησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος τη Μήτρα και την αρχιερατική πατερίτσα.

Στο τέλος της λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μ&Λ κ.κ. Νικόλαος προσφωνώντας το Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρο υπογράμμισε ότι στη Ραφήνα πρέπει να αισθάνεται τελείως οικεία, καθώς αποτελεί τη νέα πατρίδα των ξεριζωμένων Ελλήνων, που αν δεν είχαν συμβεί όσα τραγικά συνέβησαν, θα αποτελούσαν δικό του ποίμνιο.

Όσο αφορά δε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί στη Παντοβασίλισσα Ραφήνας είπε: «τούτη τη φορά ήρθατε αναβαθμισμένος καθώς συνοδεύεστε από δύο διακόνους», διαπίστωση στην οποία απάντησε ο Σεβασμιότατος Προύσης όταν πήρε το λόγο, ότι οι δύο διάκονοι προέρχονται απ’ τη Μονή της Αγ. Τριάδας Χάλκης των Πριγκιποννήσων Κων/πολης.

Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια απ’ το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να ξανανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά από σαράντα χρόνια, ώστε να αποτελέσει ξανά φάρο της χριστιανοσύνης και τροφοδότη ιεραρχών της ορθοδοξίας.    

Συνεχίζοντας ο κ. Νικόλαος είπε: «Είστε πάντα ευπρόσδεκτος εδώ. Χωρίς καν να ζητάτε την άδειά μου. Μια απλή ενημέρωση για την εδώ παρουσία σας είναι αρκετή», σφραγίζοντας ουσιαστικά την αγαστή και γεμάτη θρησκευτική αγάπη συνεργασία των δύο αρχιερέων. Ακόμα τόνισε το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Ελπιδοφόρος παρά το μικρό διάστημα χειροτονίας του και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων η αγορά του ερειπωμένου ναού της Παντοβασίλισσας στη Τρίγλια της Βιθυνίας.

Ανταποδίδοντας τις φιλοφρονήσεις του κ. Νικολάου, ο κ. Ελπιδοφόρος στην ομιλία του τόνισε τη λαμπερή και Θεάρεστη προσωπικότητα του κ. Νικολάου και εκτός Ελλάδας και τον ευχαρίστησε για την οικονομική βοήθεια της Μητρόπολής του στην ανάκτηση της Παντοβασίλισσας της Τριγλίας Βιθυνίας. Μάλιστα είπε ότι ήδη έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίας της Τουρκίας οι μελέτες ανακαίνισης του ερειπωμένου ναού, όπου σώζεται ο τρούλος με τοιχογραφίες.

Οι εργασίες αποκαταστάσεις επείγουν, τουλάχιστον όσο αφορά την οροφή που έχει πέσει κι οι βροχές διαβρώνουν ακόμα περισσότερο ότι έχει απομείνει. Δυστυχώς όπως και στην Ελλάδα έτσι και στη γείτονα οι αρμόδιες αρχές κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Χαρακτηριστική νότα οι λιλιπούτειες μυροφόρες παραστάτισσες της σεπτής εικόνας της Παναγίας, που ξάφνιασαν και συγκίνησαν το Σεβασμιότατο Προύσης, όταν ομαδικά απήγγειλαν το Πάτερ Ημών. Οι παιδικές φωνές ανάγκασαν το κ. Ελπιδοφόρο να βγει στην Ωραία Πύλη χαμογελώντας για να δει τα παιδιά.      

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα