16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΗΠΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΟΙ ΗΠΑ

Είναι νέος, τόσο σε ηλικία, όσο και σε αιρετή δράση, με όραμα τη νέα οπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο δήμου, που δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μονάδα αλλά ως μέρος της δημοτικής ομάδας με την οποία εκλέχτηκε.

Ο λόγος για το Γιώργο Κοκκόλη, αντιδήμαρχο Πικερμίου με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την παιδεία, που αιφνιδίασε ευχάριστα με το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Άπω Ανατολή, τη μακρινή Κίνα.

Θεωρήσαμε φυσικά ότι ένα τόσο μακρινό ταξίδι, απ’ ένα αντιδήμαρχο ενός μικρού σχετικά δήμου, όπως η Ραφήνα-Πικέρμι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε απ’ τον κ. Κοκκόλη να απαντήσει στα ερωτηματικά που εγείρει ένα τέτοιο ταξίδι, σε μια αχανή χώρα με την οποία ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει ανοίξει παρτίδες.

Η ανταπόκριση του Γιώργου Κοκκόλη υπήρξε άμεση και ιδού το αποτέλεσμα!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

1. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας απ’ το πρόσφατο ταξίδι σας στην Κίνα 

Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα, γεμάτη αντιθέσεις. Για κάθε Ευρωπαίο που την επισκέπτεται φαντάζει εξωτική αλλά κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο αρκετά οικεία. Η χώρα βρίσκεται σε αλματώδη πορεία ανάπτυξης, κάτι που είναι εμφανές όπου και αν σταθεί κανείς, ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητα ζωής του πληθυσμού. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό οτι πρώτο θέμα στην ατζέντα της κινεζικής κυβέρνησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος. 

2. Τι καλά περιέχει η βαλίτσα σας προς όφελος του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου; 

Η συνεργασία μας με δήμους και περιφέρειες της Κίνας ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική μας προκειμένου να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τα διεθνή ερείσματα του δήμου μας. Στην αρχή φαινόταν αστείο σε πολλούς οτι είχαμε επαφές με κινεζικές αντιπροσωπίες ακόμα και δύο-τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα. Αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν πως η σύναψη σχέσεων με το εξωτερικό είναι μια μιντιακή εικόνα. Εμείς δεν έχουμε αυτή την προσέγγιση. Στην πραγματικότητα είναι μια επίπονη, επίμονη και επώδυνη διαδικασία η οποία θα αποδώσει καρπούς όταν έρθει η ώρα. Ειδικά με την πόλη της Τζίνχουα έχουμε προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας για ανταλλαγή καλών πρακτικών στον αγροτικό τομέα ενώ κατά την επίσκεψή μου κατέστη σαφές και από τις δύο πλευρές η βούληση να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς, με πρώτο αυτό του εκπαιδευτικού τουρισμού.  

3. Ποια η διάθεση τοπικών προϊόντων πρωτογενούς τομέα των Μεσογείων σε μια αχανή χώρα όπως η Κίνα; 

Για να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο πίσω και να μιλήσουμε για το πως βλέπουμε εμείς τον δήμο. Για εμάς ο δήμος είναι και πρέπει να είναι ένας μεγάλος πάροχος υπηρεσιών a la carte προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με μια λογική που θα του επιτρέπει να επανεπενδύει τα έσοδά του πίσω στην κοινωνία. Ειδικά για τον τομέα των επιχειρήσεων – που δημιουργεί θέσεις εργασίας- είναι κομβικό να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, την τυποποίηση και εν τέλει την εξαγωγή αγαθών προς τις αγορές που μας ενδιαφέρουν. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας για όλη την Αν. Αττική με στόχο να γίνουμε το σημείο αναφοράς για όσες επιχειρήσεις των Μεσογείων θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα προς μιας εξωστρεφή και εξαγωγική δραστηριότητα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παραγωγοί ελαιολάδου, κρασιού και μελιού.

4. Μπορούμε να καλύψουμε μεγάλες ανάγκες; 

Εδώ είναι ένα σημείο που χρειάζεται πολλή προσοχή. Πολλοί παρασυρόμενοι από την παραφιλολογία που επικρατεί γύρω από το θέμα εγκλωβίζονται στην ιδέα οτι εμείς πάμε να καλύψουμε μια αχανή αγορά ενός δισεκατομμυρίου. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ολόκληρη η χώρα, πόσο μάλλον η Ραφήνα, για αυτό δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε. Το κλειδί για εμάς είναι τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που παράγονται σε μικρές ποσότητες, με έμφαση στο design και απευθυνόμαστε στην μεσοαστική και μεγαλοαστική τάξη της Κίνας που έχει τη δυνατότητα και το ενδιαφέρον σε τέτοιους τομείς της αγοράς. Αυτή η τάξη είναι μικρή ως ποσοστό σε σχέση με το σύνολο, όμως αν λάβουμε υπόψιν τα απόλυτα πληθυσμιακά μεγέθη της Κίνας οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδεις. 

5. Νέος και πολυπράγμων ως αντιδήμαρχος, μας αιφνιδιάσατε με το ταξίδι σας στην Κίνα. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον; 

Η αλήθεια είναι πως ήταν μια απόφαση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, ωστόσο πίστευα και πιστεύω πως πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας όταν επενδύουμε σε μια πολιτική συνεργασίας. Ήταν πολύ σπουδαίο πράγμα για τους Κινέζους το γεγονός οτι βρεθήκαμε κοντά τους σε μια τέτοια μεγάλη στιγμή για την πόλη τους. Αυτό είναι ένα ηθικό και πολιτικό κεφάλαιο που το ενισχύουμε και θα το βρούμε μπροστά μας – ακόμα και αν η πολιτική αυτή αποδώσει μετά τη θητεία μας. 

Στο άμεσο μέλλον – συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου – θα βρεθώ στην Ουάσινγκτον μαζί με μέλη του ιδρύματος Friedrich Naumann Stiftung, όπου θα βραβευθούμε για τον διαγωνισμό που διοργάνωσε το ίδρυμα με θέμα τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η δική μου προβληματική αναπτύσσεται γύρω από την εικόνα των ελληνικών πόλεων και την πρόκληση της αντικατάστασης των κτηρίων λόγω γήρανσης του μπετόν. Είναι ένα θέμα που θα βρούμε μπροστά μας και αν υπάρξει πρόβλεψη και σχέδιο μπορούμε να απελευθερώσουμε πολύ σημαντικές δυνάμεις ανάπτυξης.

6. Τι άλλο να περιμένουμε από σας;

Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση αφού οι στόχοι είναι πολλοί. Ωστόσο ο πληθυντικός που χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας είναι το κλειδί. Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου ως μονάδα αλλά ως μέρος μιας δημοτικής ομάδας, η οποία πρέπει να σας πω υπερβάλλει εαυτήν πολλές φορές. Αισθάνομαι δε την ανάγκη να πω οτι ο Βασίλης Πιστικίδης και ο Βαγγέλης Μπουρνούς με έχουν εκπλήξει σε προσωπικό επίπεδο με την τεράστια ελευθερία και τη στήριξη που προσφέρουν – ακόμα και αν τους πεις μια ιδέα που σε άλλους θα φάνταζε «τρελή». 

Αν πρέπει να δώσω μια «εγωιστική» απάντηση, προφανώς ο πρώτος στόχος είναι να ανταποκριθώ στα αντικείμενα που μου εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την παιδεία και το Πικέρμι. Για τη μεν πρώτη έχουμε προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό με σταθεροποίηση της μηχανοργάνωσης, μια σταθερή και λειτουργική δημοτική ιστοσελίδα και καταφέρνοντας να είμαστε ο πρώτος φορέας του Δημοσίου που έχει διαθέσει ανοικτά τα περισσότερα δεδομένα του. Ως προς την εκπαίδευση, νομίζω πως οι μεγάλες επεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα σχολικά κτήρια είναι ένα ενδεικτικό δείγμα γραφής για όσα θέλουμε να γίνουν ώστε τα σχολεία μας να γίνουν πρότυπα για όλη την Ανατολική Αττική. 

Για το τέλος σας αφήνω το Πικέρμι, όπου παρά τα «φαντάσματα» που κάποιοι κάνουν πως βλέπουν, έχει δοθεί από μέρους μας τεράστια έμφαση- κάτι που αποτυπώνεται καθαρά στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα. Ήδη δημοπραττήθηκε η Λεωφόρος Αχαιών και ακολουθεί άμεσα ο Παιδικός Σταθμός, μέσα στο έτος θα γίνει το έργο της Κοντοράβδη ενώ ξεμπλοκάρουμε το ζήτημα της Αιολίδας προκειμένου να γίνουν τα έργα υποδομής. Κλείνω, λέγοντας σας πως αν καταφέρουμε να ασφαλτοστρώσουμε έστω και ένα χιλιόμετρο στον οικισμό, θα είναι για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση.  

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα