24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓΛΥΤΩΣΑΝ ΣΠΑΝΙΑ ΟΡΥΚΤΑ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ

ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΣΠΑΝΙΑ ΟΡΥΚΤΑ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ

Μεγάλης αξίας ορυκτά της Λαυρεωτικής διασώθηκαν από κύκλωμα Γερμανών λαθρεμπόρων.

Κατόπιν πληροφόρησης αλλά και σε συνέχεια της επίσκεψης του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά στο ΣΤ’ Τελωνείο Εξαγωγών – Εισαγωγών Πειραιά σήμερα το πρωί, ενημερώνουμε ότι:

Κατά την εξακρίβωση στοιχείων της Κινητής Ομάδας Ελέγχου της υπηρεσίας του ΣΤ’ Τελωνείου Εξαγωγών – Εισαγωγών Πειραιά , ανευρέθηκαν στις 26.10.2015  επί φορτηγού με γερμανικές πινακίδες και χωρίς παραστατικά στα διόδια Ελευσίνας, κιβώτια συνολικού βάρους 2,5 τόνων , τα οποία περιείχαν πετρώματα-ορυκτά.

Ο γεωλόγος- πετρογράφος του Ι.Γ.Μ.Ε. Δρ. Χρ. Παπατρέχας , κατόπιν μακροσκοπικής παρατήρησης των ορυκτών, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για σπάνια ορυκτά που προέρχονται από τη μικτή θειούχο μεταλλοφορία της περιοχής της Λαυρεωτικής.

Στην ένορκη εξέτασή του ο Γερμανός οδηγός κατέθεσε ότι παρέλαβε τα ορυκτά από Γερμανό συλλέκτη και κάτοικο της περιοχής του Σουνίου , προκειμένου να τα παραδώσει σε άνθρωπο-κλειδί, που θα τα διοχέτευε σε διεθνή έκθεση ορυκτών στη Βιέννη , όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες συλλέκτες και έμποροι από όλο τον κόσμο. Στο κύκλωμα εμπλέκονται δύο ακόμη άτομα αυστριακής καταγωγής. Τα ορυκτά , κατασχέθηκαν από την υπηρεσία και έχουν δεσμευθεί.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Κινητή Ομάδα Ελέγχου του ΣΤ’ Τελωνείου Εξαγωγών Εισαγωγών Πειραιά, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων Ελλάδος για την εν λόγω επιχείρηση αλλά και το εξαιρετικό έργο που επιτελούν.

Για τους κατοίκους της Λαυρεωτικής, τα ορυκτά που κατασχέθηκαν δεν είναι απλές πέτρες κήπου, όπως δήλωσε ο συλληφθείς οδηγός, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου μας και είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας πετρώματα, σύμφωνα και με τον εμπειρογνώμονα διδάκτορα κ. Παπατρέχα.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής και προσωπικά ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς,  με τη βοήθεια νομικών, σχεδιάζει την επιστροφή των ορυκτών,  που θα εμπλουτίσουν μελλοντικά το νέο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου, καθώς αυτός είναι ο αυτονόητος και φυσικός χώρος έκθεσής τους.

 

 

 

                                 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα