18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ‘’ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ’’

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ‘’ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ’’

Σταθήκαμε στην αναφορά του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά κατά τη διάρκεια του ετήσιου απολογισμού του, σχετικά με τη νησίδα ‘’Αϊ Γιώργης’’ ή ‘’Σαν Τζώρτζης’’ όπως το ονομάζουν οι Υδραίοι, καθώς το 2006 είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση σε σχετικό ρεπορτάζ μας στην τοπική εφημερίδα που τότε αρθρογραφούσαμε.

Τούτο διότι το νησάκι που διεκδικούσε ο κ. Λουκάς, τότε δήμαρχος παλιάς Λαυρεωτικής, ανήκε στην Ύδρα, με παραχωρητήρια συμβόλαια απ’ την εποχή της τουρκοκρατίας. Μάλιστα ο κ. Λουκάς είχε αιφνιδιαστεί απ’ την αποκάλυψη μέσω του ρεπορτάζ μας καθώς βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με την ΤΕΡΝΑ, που απευθύνθηκε σ’ αυτόν λόγω γειτνίασης  του νησιού με το Λαύριο, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Μάλιστα το θέμα είχε πάρει διαστάσεις, με τον τότε δήμαρχο Ύδρας να το φέρνει στο νομαρχιακό συμβούλιο Πειραιά και να δικαιώνεται ως προς τη διοικητική κτήση του νησιού ‘’Σαν Τζώρτζη’’.

Έκτοτε δεν είχαμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα αυτό και το ξαναθυμηθήκαμε όταν ο κ. Λουκάς το ανέφερε σε συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο της Λαυρεωτικής, όταν έγινε αναφορά σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Πανί στη Κερατέα και μάλιστα υπήρχε αναδημοσίευση της είδησης σε τοπικό ΜΜΕ της Ύδρας χωρίς κάποια αντίδραση της δημοτικής αρχής.

Όταν ξανάρθε το θέμα στο δημόσιο απολογισμό του κ. Λουκά και μάλιστα χαρακτηρίζοντας  τη επιτυχία απόκτησής του νησιού, ως ένα προσωπικό αγώνα που κέρδισε, με αποτέλεσμα ο δήμος Λαυρεωτικής να ωφελείται απ’ τη λειτουργία των ανεμογεννητριών 1.100.000,00 ευρώ ετησίως, με τις τιμές που ισχύουν σήμερα το ψάξαμε λίγο περισσότερο.

Ως ήταν φυσικό του ζητήσαμε να μας πει πως κατόρθωσε να κερδίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νησίδας. Πολύ απλά μας απάντησε ότι το νησί στην απογραφή του 2001 καταγράφηκε στο δήμο Ύδρας, κάτι που ανατράπηκε στην απογραφή του 2011, μετά από προσωπική προσπάθεια και αγώνα που ξεκίνησε το 2006 όταν έγινε γνώστης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της νησίδας.  

Από τότε δεν εγκατέλειψε λεπτό τη προσπάθεια να αποδείξει με στοιχεία που μάζεψε ότι η νησίδα ανήκε στο Λαύριο με σκοπό να ανατρέψει τα στοιχεία του δήμου της Ύδρας που αποδείχτηκαν ανίσχυρα, οπότε η νησίδα πέρασε πανηγυρικά στο δήμο Λαυρεωτικής.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το πείσμα κι η επιμονή του κ. Λουκά κέρδισε τη χαλαρή(;) ίσως υποστήριξη των συμφερόντων του δήμου Ύδρας που μέχρι τότε φαινόταν ιδιοκτήτης του Αϊ Γιώργη, ίσως και λόγω απόστασης καθώς το νησί της Ύδρας απέχει αρκετά μίλια απ’ τη νησίδα, σε αντίθεση με το Λαύριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτή.    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα