17.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΥΣΘΕΩΡΗΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

Τα συνήθη υποζύγια (οι δημότες) ως συνήθως θα πληρώσουν το τεράστιο πρόστιμο των 11,5 εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπή και 47.400 ευρώ ημερησίως, λόγω μη συμμόρφωσης των τοπικών αρχόντων να προχωρήσουν στην κατασκευή-λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στις περιοχές τους. 

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εξ’ αιτίας της στασιμότητας που παρουσιάζει η διαχείριση των αστικών λυμάτων στα Μεσόγεια, παρότι υπήρξαν προειδοποιήσεις απ’ το υπουργείο Περιβάλλοντος απ’ το περασμένο καλοκαίρι.  

H Ελλάδα καταδικάσθηκε για πρώτη φορά το 2007 για μη συμμόρφωση στις επιταγές της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, δηλαδή για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Βέβαια τα προαναφερόμενα πρόστιμα αποτελούν εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι όχι καταδικαστική απόφαση. Ωστόσο δύσκολα θα αποφευχθούν, ακόμα κι αν υπάρξει πρόοδος στα έργα που θα συνεκτιμηθεί, όταν εκδικαστεί η υπόθεση. Το βάρος των προστίμων βέβαια σύμφωνα με τη νομοθεσία θα μετακυλήσει στους δήμους που αντιδρούν στην κατασκευή των έργων.  

Σύμφωνα με το υπουργείο στη διάρκεια των τελευταίων ετών δημιουργήθηκαν και λειτουργούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές για 17 από τους 23 οικισμούς της δικαστικής υπόθεσης. Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και δίκτυα αποχέτευσης στις περιοχές της Χρυσούπολης, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Κατερίνης, του Λιτόχωρου, της Ηγουμενίτσας, της Ναυπάκτου, της Ζακύνθου, των Μεγάρων, του Πόρου-Γαλατά, της Τρίπολης, της Παροικιάς Πάρου, της Καλύμνου, των Μαλίων Κρήτης, της Νέας Κυδωνιάς Κρήτης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Όσον αφορά όμως τους έξι οικισμούς που αναφέρονται στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας έχει σχεδόν συμμορφωθεί (Λευκίμμη Κέρκυρας, όπου τα έργα υλοποιούνται), ενώ οι πέντε οικισμοί της Ανατολικής Αττικής, έχουν διαφορετική εξέλιξη και συνεπώς χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έργα σε εξέλιξη έχουν δύο οικισμοί (Μαρκόπουλο, Κορωπί) και ένας τρίτος η Ν. Μάκρη, (Μαραθώνας) διαθέτει ρεαλιστική αλλά σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης λύση. Στις περιπτώσεις όμως των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, λόγω έλλειψης συναίνεσης των τοπικών αρχών.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι ειδικά για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στους τρεις οικισμούς (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη) της Ανατολικής Αττικής η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ, έχουν προχωρήσει και υλοποιούν το σχεδιασμό σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους.

Επιπλέον, έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για το θέμα του εναπομείναντος ΚΕΛ, για την υλοποίηση του οποίου όμως δεν υπάρχει η συναίνεση των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.

Εδώ αρχίζει η ταλαιπωρία των δημοτών που ποτέ δεν συναίνεσαν στην κατηγορηματική άρνηση των δημοτικών τους αρχών για υψηλών προδιαγραφών ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και τώρα καλούνται να πληρώσουν τα λάθη αυτών που τους έχουν καταδικάσει να ζουν μέσα στα βοθρολύματα που ρέουν ανεξέλεγκτα και τώρα τους φορτώνουν και με τα υπέρογκα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν.

Μόνη ικανοποίηση για τους κατοίκους όπως συζητιέται ευρέως στα τοπικά πηγαδάκια, η δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να κινηθούν δικαστικά εναντίον εκείνων που ευθύνονται για την καταδίκη τόσο του περιβάλλοντος, όσο και της τσέπης τους.

Καλή αρχή στις νέες δημοτικές αρχές Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα