22.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΜΠΟΔΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Καμία δικαιολογία πλέον δεν ευσταθεί για τη μη λειτουργία σε 24ωρη βάση του πρότυπου Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, το μόνο απ’ τα 8 Κ.Υ. της αν. Αττικής που λειτουργεί πλημμελώς, μόνο τις εργάσιμες ημέρες απ’ τις 8 το πρωί μέχρι της 3 το μεσημέρι, παρότι υπερτερεί όλων των υπολοίπων σε παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς είναι και το μοναδικό που μπορεί να μετατραπεί σε μονάδα βραχείας νοσηλείας και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνει καθόλου το κρατικό κορβανά.

Αν συνυπολογιστεί κι η επιτελική του θέση, σε απόσταση αναπνοής απ’ το δεύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι της χώρας, τη Ραφήνα, που τη συγκεκριμένη θερινή περίοδο δέχεται περισσότερες γραμμές και την αύξηση του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή λόγω καλοκαιριού, που εκτός των άλλων επιβαρύνει κατά πολύ το κυκλοφοριακό με μεγάλες καθυστερήσεις προς Αθήνα με ότι τούτο συνεπάγεται για τη διακομιδή ασθενών, το αίτημα της 24ωρης λειτουργίας ενός κέντρο ΠΦΥ που μπορεί να καλύψει επαρκώς λόγω άρτια εξοπλισμένων σύγχρονων εργαστηρίων και ειδικευμένων ιατρών ακόμα και βαριά περιστατικά πριν αυτά σταλούν σε κεντρική μονάδα, γίνεται εντονότερο.

Ως φαίνεται κι η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Χρυσάνθη Κισκήρα συναισθανόμενη τη βαριά ευθύνη της να θέσει σε εφημερία και το εν λόγω κέντρο, κάτι που θα της πιστωθεί θετικά αν μάλιστα έχει σκοπό να πολιτευτεί στην αν. Αττική, φρόντισε να τοποθετήσει γιατρούς γενικής ιατρικής, αλλά και ειδικοτήτων, καθιστώντας το εν λόγω κέντρο αυτάρκες.

Το μόνο που απομένει είναι να απαντήσει θετικά στο αίτημα της επιστημονικής υπεύθυνης του Κ.Υ. Ρ-Π κ. Αντωνίας Δημητρίου, ώστε επιτέλους να δοθεί στους χιλιάδες χρήστες ΠΦΥ ένα ακόμα πλήρως αξιόπιστο Κ.Υ.

Ελπίζοντας στα καλά νέα, εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης του Κ.Υ. περιοχής, να ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων την κ. Κισκήρα, πιστεύοντας ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίζει να θέσει σε εφημερία και το εν λόγω Κ.Υ.

Ακολουθεί η επιστολή της κ. Δημητρίου Συντονίστριας Επιστημονικής Λειτουργίας Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, με θέμα την 24ωρη λειτουργία του:

 

             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1η ΔΥΠΕ – ΠΕΔΥ

Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

                                    

 

       

 

                           Ραφήνα,   05/05/2016

Αντωνία Δημητρίου,  Βιοπαθολόγος

ΠΡΟΣ:     ΤΗΝ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ 1ης ΥΠΕ

                        κ. Χρυσάνθη Κισκήρα  

 

 

ΚΟΙΝ:  1)  ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ης ΥΠΕ

                     κ. Άγγελο Παπαδόπουλο

 

               2)  ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ

                    ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

                    

              3)  ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ                                                                         

 

Δ/ντρια Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου

ΤΗΛ:   22943 20204

FAX:   22943 20007

e-mail:   [email protected]

 

 

 

ΘΕΜΑ:  24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Μετά τον διορισμό της επικουρικής γιατρού Γενικής Ιατρικής, κυρίας Φάκα Ιωάννας (ΑΔΑ: ΩΦΧΕ465ΦΥΟ-ΡΞ5),  στο Κ. Υ. Ραφήνας-Πικερμίου πλέον, υπηρετούν 2 Παθολόγοι και  2 Γενικοί γιατροί. Έτσι επανέρχομαι – για πολλοστή φορά – στο θέμα της 24ωρης λειτουργίας του  Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου.

Ενόψει της θερινής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και της ευρύτερης περιοχής υπερδιπλασιάζεται (παραθεριστικά κέντρα) και η κίνηση στο λιμάνι της Ραφήνας κορυφώνεται, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας.  

Είναι απαράδεκτο, ένα Κέντρο Υγείας, δίπλα σε μεγάλο λιμάνι, σε περιοχή που είναι μακριά από μεγάλα Νοσοκομεία,  πλήρως ανακαινισμένο,  με υπερσύγχρονες υποδομές  και  άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια ( Ακτινολογικό και Βιοπαθολογικό ), που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς 24ωρης εφημερίας, να λειτουργεί μόνο σε πρωϊνό ωράριο.  Δεν μπορεί να είναι το μοναδικό από τα οκτώ Κ.Υ. της Ανατολικής Αττικής, που εξαιρείται από τις εφημερίες και οι γιατροί του καλύπτουν ανάγκες άλλων Κέντρων Υγείας.

Γι’ αυτό και μέχρι την πρόσληψη επιπλέον επικουρικών γιατρών (Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής) ή την μετάθεση Γενικών γιατρών από άλλες ΔΥΠΕ (εκκρεμούν 5 αιτήσεις Γενικών γιατρών για μετάθεση στο Κ.Υ. Ραφήνας – νόμος 4368/2016), το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, σύμφωνα με τον αριθμό των γιατρών που διαθέτει αυτή τη στιγμή, έχει την δυνατότητα να εφημερεύει 12 ημέρες τον μήνα.

Αυτή είναι η απαίτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όλων των τοπικών φορέων.

Αυτή θα είναι η αξιοποίηση των υπερσύγχρονων υποδομών του, προς όφελος και μόνο των ασθενών.

Αυτή θα είναι η πραγματική προσφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου δεν υπηρετούν ειδικευόμενοι γιατροί Γενικής Ιατρικής. Έτσι σε κάθε ημέρα εφημερίας, θα εφημερεύουν δύο ειδικευμένοι γιατροί, Παθολόγοι ή Γενικής Ιατρικής, που ανήκουν στην δύναμη του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου.

Επιπλέον, για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, με σκοπό την εξάλειψη των άσκοπων διακομιδών στα Νοσοκομεία, είναι απαραίτητο να εφημερεύουν τα Εργαστήρια (Βιοπαθολογικό και Ακτινολογικό) και ειδικότητες γιατρών πρώτης γραμμής (εκτός των Γενικών γιατρών και Παθολόγων), όπως Καρδιολόγοι, Ορθοπεδικοί και Παιδίατροι του  Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου.

Το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου έχει την δυνατότητα άμεσης κατάρτισης τέτοιου προγράμματος εφημεριών για 12 ημέρες τον μήνα, όπως προαναφέρθηκε.

Σε αντίθετη περίπτωση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλου του πληθυσμού της περιοχής και την δικαιότερη κατανομή των εφημεριών, τα τρία κοντινά Κ. Υ. της Βορειοανατολικής Αττικής (Σπάτων, Ν. Μάκρης και Ραφήνας)  μπορούν να εφημερεύουν εναλλάξ, ανά τρίτη ημέρα το κάθε ένα, όπως συμβαίνει και με τα Νοσοκομεία.

Σημειωτέο ότι, το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου αυτή τη στιγμή διαθέτει ίδιο αριθμό υπηρετούντων γιατρών (Παθολόγων και Γενικής Ιατρικής) με τα άλλα δύο Κέντρα Υγείας, πλεονεκτεί όμως ως προς τις Εργαστηριακές υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα, με την 24ωρη λειτουργία του, ο ασθενής να  επωφελείται στο μέγιστο τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που  του παρέχει, τα δε επείγοντα περιστατικά να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά.

Παρακαλώ πολύ, για τις άμεσες δικές σας αποφάσεις, προκειμένου να κατατεθούν έγκαιρα τα προγράμματα εφημεριών, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

Α. Δημητρίου,  Δ/ντρια  Βιοπαθολόγος

Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα