Ήταν μια συλλογική γιορτή όπως παλιά όταν αντάμωνε η γειτονιά της Διασταύρωσης και γιόρταζε σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, με μπροστάρη το τοπικό της σύλλογο «ΕΝΟΤΗΤΑ» και πάντα παρόντες τον εφημέριο και τον τοπικό άρχοντα, που χθες Παρασκευή 28 Ιουλίου της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, ήταν ηχηρά απόντες!
Τότε χρόνια πολλά πριν, όταν ένας οραματιστής ιερέας, ο αείμνηστος παπά-Θόδωρος, ξεκίνησε τη θεμελίωση της εκκλησίας της Αναλήψεως του Κυρίου, θυμάμαι τους γονείς μου (ο Θεός να τους αναπαύει) μόλις φθάναμε στο εξοχικό μας, μια παράγκα ουσιαστικά στην αρχή, τον πατέρα να φεύγει για να συναντήσει τον παπά και να του δώσει το κάτι τις για την εκκλησία που κτιζόταν ή αργότερα όταν πια το παραγκάκι έγινε σπίτι και μέναμε περισσότερο τον παπά-Θόδωρο να περνά απ’ όλα τα σπίτια να μαζεύει τον οβολό τους για την εκκλησία πάντα.
Κι η εκκλησία κτιζόταν και μεγάλωνε και θέριευε η περηφάνια όλων των Διασταυρωτών ότι ήταν δικό τους δημιούργημα αφού συνέβαλλαν όλοι κατά το δυνατό, είτε με πολλά ή λίγα χρήματα, είτε με προσωπική εργασία. Κι αργότερα όταν πια η εκκλησιά ολοκληρώθηκε στο κάτω μέρος της ο σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ ζήτησε να κλείσει ένα μικρό χώρο που σχημάτιζαν οι κολώνες για να στεγάσει τα γραφεία της.
Ένα αίτημα που έγινε δεκτό απ’ τον καλό ιερέα κι έκτοτε δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανένα μεταγενέστερό του, μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν ο σημερινός εφημέριος θέλησε να διώξει το σύλλογο απ’ το μικρό αυτό χώρο για να κάνει όπως φημολογείται ένα ακόμα παρεκκλήσι! Όμως τι αξία έχουν τα παρεκκλήσια όταν υπάρχει αγανάκτηση του ποιμνίου;
Τι αξία έχει το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου που βρίσκεται επίσης κάτω απ’ τον Ναό της Αναλήψεως, όταν χθες που ο σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ γιόρτασε τη μνήμη της, ήταν κλειστό και δεν μπορέσαμε ν’ ανάψουμε ένα κεράκι;
Τι αξία έχει ένα πανηγυράκι που στήθηκε μπροστά στα γραφεία του συλλόγου, όπου παραβρέθηκαν πολλές οικογένειες της Διασταύρωσης όταν υπήρξε η εκκωφαντική απουσία του ιερέα τους; Γιατί να λείπει ο πνευματικός ποιμένας απ’ το ποίμνιο; Ακατανόητο!
Τι αξία έχει να είσαι ο πρώτος Διασταυρώτης δήμαρχος, έστω κι από σπόντα, όταν δεν παραβρίσκεσαι στη χαρά των συντοπιτών και γειτόνων σου ίσαμε σήμερα;
Ακατανόητα πράγματα για ένα απλό παρατηρητή-καταγραφέα, που απ’ τη μια γνωρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και αντιπαλότητες, απ’ τη άλλη δεν κατανοεί πως αυτές πρέπει να επηρεάζουν ένα παπά κι ένα τοπάρχη!
Και καλά ο τοπικός άρχων άνθρωπος είναι με όλες τις αδυναμίες του γένους μας και επί προσθέτως μ’ όλα τα πάθη και τα μίση της πολιτικής, ο ιερωμένος όμως;
Πως μπορεί κάποιος να συγχωρήσει έναν ιερέα που βάζει πάνω απ’ την ποιμαντορική του δράση, που τον θέλει κοντά στους ανθρώπους που διακονεί, να έρχεται σε αντιπαράθεση μιας μερίδας έστω εξ’ αυτών για ένα μικρό χώρο που στεγάζει το σύλλογό τους επί χρόνια;
Σίγουρα απ’ τη πλευρά του ο ιερέας μπορεί να έχει πολλά να αντιπαραθέσει, κάτι ακούγεται για ενοίκια που δε καταβλήθηκαν ίσως, αλλά τι σημασία έχουν αυτά μπροστά στο θείο έργο που επιτελεί ως εκπρόσωπος του Θεού επί γης;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ιερέας οφείλει και πρέπει να στέκεται πάνω και πέρα απ’ τις ανθρώπινες αντιπαλότητες, τις οποίες επιβάλλεται να απαλύνει κι όχι να διευρύνει. Στο κάτω – κάτω της γραφής μεγαλύτερη αξία έχει να δείξει τη μεγαλοσύνη της ιεροσύνης του αφήνοντας στο σύλλογο το γραφείο που τα μέλη του έκτισαν όσο υπάρχει, απ’ το να μετατρέψει το χώρο σ’ ένα ακόμα παρεκκλήσι.
Εκκλησία είναι οι άνθρωποι κι όχι τα κτίσματα!
Ο σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ ευχαριστεί:
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΕΝΟΤΗΤΑ Διασταύρωσης Ραφήνας θα ήθελε να ευχαριστήσει τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωσή μας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και διασκέδασαν μαζί μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς και σε όσους βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Ένα μπράβο στην δασκάλα της χορωδίας μας Βουτσελά Βιβή και στις μαθήτριες στης.
Επίσης ευχαριστούμε που μας τίμησαν με την παρουσία τους:
τον πατέρα Αντώνιο
τον π. Βουλευτή Ν.Δ. κ. Καντερέ Νικόλαο
τον Υποψήφιο Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου κ. Βασιλόπουλο Ανδρέα
τον υποψήφιο Βουλευτή της Ε.Δ.Ε.Μ. κ. Εμμανουήλ Ελευθέριο
τον Προέδρο της Α.Ο. Θύελλας Διασταύρωσης Ραφήνας κ. Παπακωνσταντίνου Χρήστος
τον τέως Προέδρο της Θύελλας Διασταύρωσης Ραφήνας κ. Μπίλιο Χαράλαμπο
τον κ. Ταγιόγλου Χρήστο
την κ. Βαρδοπούλου Ιφιγένεια – Άννα από το Μελτέμι
την πρόεδρο της Silicium κ. Αλεξανδρή Μαρία
την διατελέσασα στον σύλλογο κ. Μακρή Βάσω
την κ. Χαρά Δεληνγιάννη
την κ. Γκίμπον Τούλα
την κ. Ραγκούση Αγγελική από το kirkinews.gr
τον κ. Κελέκη Μάκη από το irafina.gr
Και του χρόνου με υγεία!





