26.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΘΗΛΙΑ ΤΟΥ ΕΕΛ ΣΦΙΓΓΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Σ-Α

Η ΘΗΛΙΑ ΤΟΥ ΕΕΛ ΣΦΙΓΓΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠ’ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Σ-Α

Απογυμνωμένος από παντού στο θέμα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων οπουδήποτε αλλού εκτός περιοχής Πλατιού Χωραφιού, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου με μόνο σύμμαχο το συμπαραστάτη του δημότη που πεισματικά επιμένει στη λύση του προβλήματος μέσω Ψυττάλειας, αφού κι η λύση Λακαθέλα Κήπι που εφευρέθηκε ως τελευταία σανίδα σωτηρίας βρίσκει αντιμέτωπη εκτός των άλλων και τη τοπική κοινωνία, εξαντλεί και τα τελευταία όρια της υπομονής των δημοτών του.

Ήδη η  Ο.Μ μελών ΣΥΡΙΖΑ Σπάτων-Αρτέμιδας με ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και καλεί τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής σε συνεργασία για να λυθεί το αποχετευτικό πρόβλημα.

Το «θρίλερ» του αποχετευτικού όπως αναφέρει η ανακοίνωση

Το πρόβλημα της αποχέτευσης και διαχείρισης των λυμάτων στους Δήμους των Β. Μεσογείων αποτελεί χρόνια τώρα, δείγμα του στρεβλού τρόπου της ανάπτυξης, οργάνωσης και διοίκησης στις περιοχές αυτές, όπου ένα θέμα στοιχειώδους υποδομής έχει εξελιχθεί σε «θρίλερ».

Το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση επιδεινώθηκε με την επιβολή προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ήδη απ’ τον Οκτώβριο, επιβαρύνεται η υπερχρεωμένη χώρα μας με το πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ αλλά και με επιπλέον ποινή για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης (δηλ. 20.000 € ημερησίως/ Δήμο) μέχρι τη συμμόρφωση.

Το χειρότερο είναι ότι με τη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια, χάθηκαν πόροι από το ΕΣΠΑ και τώρα κινδυνεύουν να χαθούν άλλα 160 εκατ. € που έχουν διατεθεί από την Ε.Ε. για τον σκοπό αυτό.

Με άλλοθι την έλλειψη πολιτικών περιβαλλοντικής αντιμετώπισης του αποχετευτικού σε όλα τα επίπεδα εξουσίας (δήμοι, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση), δυστυχώς υπάρχουν κάτοικοι που αντιμάχονται το βιολογικό καθαρισμό, με το επιχείρημα της ρύπανσης της θάλασσάς μας.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ματαιώθηκε το αρχικό γιγαντιαίο ΚΕΛ, που θα εξυπηρετούσε 11 πόλεις και σήμερα η ΕΥΔΑΠ, η Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησαν στην κατασκευή ενός ΚΕΛ μόνο για τις ανάγκες των Δήμων Σπάτων- Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου με προδιαγραφές βελτιωμένες απ’ τον προηγούμενο σχεδιασμό.

Η Κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει το έργο επισπεύδει τη διαδικασία, ενώ ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος, εμμένοντας σε μια άγονη πολιτική «κόντρας», δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.

Η Ο.Μ. μελών Σύριζα Σπάτων-Αρτέμιδας, θεωρεί ότι η επίλυση του χρόνιου προβλήματος του αποχετευτικού, που ταλαιπωρεί την περιοχή μας, αποτελεί έργο ανάπτυξης, υγείας και πολιτισμού, στηρίζει την υλοποίησή του και ζητάει:

α). Ως αντισταθμιστικές «οφειλές»:

  1. 3/θμιο Βιολογικό Καθαρισμό με υπογειοποίηση, πλήρη δυνατότητα αξιοποίησης σε άρδευση κλπ . Σημειώνουμε ότι η διαφορά κόστους 2/θμιου σε 3/θμιο καλύπτεται με ήδη εγκεκριμένο κονδύλι απ’ την Περιφέρεια.
  2. Ευρεία απαλλοτρίωση για μελλοντική επέκταση (για χρήση οικολογικού πάρκου-λυματολάσπης-εγκαταστάσεις αξιοποίησης βιοαερίου κ.α.)
  3. Εκβολή επεξεργασμένου νερού με αγωγό εκροής στη θάλασσα κατά τους χειμερινούς μήνες που το καλοκαίρι, ανακτάται για πότισμα, εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα, αξιοποίηση στην πυρόσβεση κ.α.
  4. Διευθέτηση (δηλ. έργο εγκιβωτισμού) του ρέματος Πετρέζας.
  5. Χρηματοδότηση εσωτερικών δικτύων σε Σπάτα & Αρτέμιδα, ταυτόχρονη κατασκευή έργων με το ΚΕΛ ώστε άμεσα να λειτουργήσει το σύνολο του έργου και να εξυπηρετηθεί το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό κατοικιών.
  6. Επιδότηση της σύνδεσης των νοικοκυριών (όπως έγινε στο Θριάσιο)

β). Ως αντισταθμιστικά «οφέλη» (δηλ. αυτά που πρέπει να κερδίσουμε):

  1. συνδιαχείριση των Δήμων από την κατασκευή μέχρι τη λειτουργία του έργου (δηλ. συμμετοχή στις μελέτες, την κατασκευή και τη λειτουργία)
  2. εξασφάλιση κονδυλίου για υλοποίηση των Πράξεων Εφαρμογής για την επίτευξη της ορθής χάραξης του δικτύου.
  3. απόδοση μόνιμου περιβαλλοντικού τέλους απ’ την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, (ως φόρου περιβάλλοντος), επειδή το έργο γίνεται στο Δήμο μας.
  4. Δημιουργία δικτύου ανάκτησης νερού (κόκκινη βρύση) για άρδευση, καθαριότητα κλπ

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΛΕΓΗ, ΣΤΟ «ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ» ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ, Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΑΣ!!!

Η συντονιστική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σπάτων – Αρτέμιδας

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα