24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ν.Δ. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ν.Δ. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας της Υπαίθρου (15 Οκτωβρίου) αντιπροσωπεία της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ πραγματοποίησε σήμερα  Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της αγροτικής εκμετάλλευσης της κυρίας Ελένης Γκλιάτη, αμπελουργού και συκοπαραγωγού στο Μαρκόπουλο Αττικής, τιμώντας στο πρόσωπό της την καθημερινή προσπάθεια της γυναίκας της υπαίθρου.  

Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη απ’ την κ. Μαρία Συρεγγέλα επικεφαλής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της Ν.Δ., τη βουλευτή Αττικής κ. Γεωργία Μαρτίνου, τη τ. Γ.Γ. Ισότητας του ΥΠ.ΕΣ. κ. Βασω Κόλλια, το κ. Πέτρο Πουλάκη Συντονιστή Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. συνοδευόμενο απ’ τη κόρη του Ιωάννα, τη πολιτευτή κ. Ευρώπη Κοσμίδου, τη κ. Ιφιγένεια Βαρδοπούλου μέλος της γραμματείας γυναικείων θεμάτων και τη κ. Λυμπεροπούλου μέλος της ΝΟΔΕ αν. Αττικής, επισκέφτηκε κατ’ αρχάς το δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Σωτήρη Μεθενίτη στο γραφείο του οποίου έγινε μικρή σύσκεψη με την παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. κ. Χρήστου Δρίτσα για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Όπως τόνισε ο κ. Μεθενίτης το Μαρκόπουλο κατ’ εξοχή αγροτική περιοχή το 1961 όπου στις 6,5-7 χιλιάδες κατοίκους το 70% ήταν αγρότες, σήμερα μόλις το 7% ασχολούνται με τη γεωργία. Παρόλα ταύτα η περιοχή διαθέτει 85 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης εκ των οποίων εντός σχεδίου βρίσκονται 13 χιλ. στο Πόρτο Ράφτη και 8 χιλ. στο Μαρκόπουλο.

Επίσης διαθέτει εξαγώγιμο προϊόν με όνομα προέλευσης το μαύρο σύκο που ευδοκιμεί μόνο σε άλλες 4 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Τουρκίας που κατέχει τη πρώτη θέση στην παραγωγή του, που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στους ανέργους της περιοχής που διαθέτουν κλήρο, αρκεί να έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τη γη τους, που εκτός των άλλων παράγει κρασί, λάδι, μέλι, φιστίκια,  που χρειάζεται ωστόσο μόχθο και πολλή αγάπη για να δώσει σε αφθονία τους καρπούς της.

Έτσι αν οι νέοι αγρότες διαθέτουν μόρφωση, αγάπη για τη γη, θέληση για επίπονη δουλειά, το κράτος δώσει κίνητρα (να σημειωθεί ότι η Αττική βρίσκεται εκτός προγραμμάτων οποιασδήποτε προστασίας των αγροτών της), γίνει καθετοποίηση των δομών, τότε σε κάποια χρόνια η ανάπτυξη στο πρωτογενή τομέα θα είναι περισσότερο από ορατή.

Η αντιπροσωπεία των γυναικών μετά την ανταλλαγή  απόψεων, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ν. Δημοκρατίας να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών της ελληνικής υπαίθρου σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική και εργασιακή τους κατοχύρωση, τη επιχειρηματική τους δράση, τη συμμετοχή σε συνεταιριστικές ενώσεις ή τη δημιουργία νέων ενώσεων.

Στατιστικά στοιχεία για την Ελληνίδα αγρότισσα

Οι αγρότισσες αποτελούν πάνω από το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στην Ελλάδα στο 64% του συνόλου των θέσεων μερικής απασχόλησης του αγροτικού τομέα εργάζονται γυναίκες.

Οι γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου προσφέρουν συνήθως τις εργασίες τους στην οικογενειακή εκμετάλλευση ως σύζυγοι, κόρες, αδελφές των νομίμων ιδιοκτητών (συμβοηθούντα μη αμειβόμενα μέλη), χωρίς να λαμβάνουν ξεχωριστό εισόδημα. Παρά τη συνεισφορά τους στον αγροτικό τομέα, αυτή δεν αναγνωρίζεται και δεν καταγράφεται στους εθνικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της γυναικείας αγροτικής απασχόλησης και την αδυναμία λήψης μέτρων ενδυνάμωσης.

Ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες αγρότισσες με δική τους γεωργική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του αγροτικού δυναμικού, σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες εμφανίζονται νομικά μόνο ως αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ την ουσιαστική ιδιότητα (για φορολογικούς κυρίως λόγους) ασκούν οι σύζυγοι ή άλλοι άνδρες μέλη της οικογένειας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας της Υπαίθρου  (15 Οκτωβρίου) η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ επισημαίνει  τον σημαντικό ρόλο των αγροτισσών στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας.

Οι αγρότισσες σήμερα είναι σκληρά εργαζόμενες μέσα σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς ωράριο. Βιώνοντας την ύφεση της γεωργικής και κτηνοτροφικής οικονομίας καλούνται να σηκώσουν ακόμη περισσότερα βάρη στους ήδη κουρασμένους ώμους τους: αποτελούν το στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο, εγγυώνται την εθνική υπόσταση της χώρας καλλιεργώντας με πίστη μέχρι το τελευταίο μέτρο της ελληνικής εσχατιάς. Την ίδια ώρα «ανταμείβονται» με  αποκλεισμό από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με στέρηση εισοδημάτων, με κατασχέσεις των ατομικών ή οικογενειακών περιουσιών. 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ προτάσσει στο σχεδιασμό της τη στήριξη του πρωτογενή παραγωγικού τομέα της χώρας. Επικεντρώνεται σε πολιτικές που ενθαρρύνουν  την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου. Για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ η  αύξηση του γυναικείου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα σημαίνει αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας.

Η ενασχόληση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελληνίδας αγρότισσας δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής. Είναι ζήτημα ουσίας και εθνικής στρατηγικής για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, για την ασφάλεια και  την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα