20.6 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος και η δεύτερη μέρα εργασιών της ιατρικής διημερίδας που διοργάνωσε το Κ.Υ. Ρ-Π με θέμα αυτή τη φορά τη «Διασύνδεση δομών παροχής υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας στην κοινότητα», ενθουσίασε κατ’ αρχάς για τη μεγάλη και σε αντοχή χρόνου, καθώς ξεπεράστηκαν κατά πολύ τα προκαθορισμένα χρονικά όρια, συμμετοχή που ανέδειξε:

Τον πλούτο των διαφόρων δομών που εδράζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές του Πικερμίου και των Σπάτων, όπως η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας ‘’ΓΑΛΙΛΑΙΑ’’ στα Σπάτα, η ‘’ΕΣΤΙΑ’’ & ‘’ΑΜΥΜΩΝΗ’’ στο Πικέρμι κι η ΜΚΟ ‘’50+ΕΛΛΑΣ’’, που σε χρόνια κρίσης αποτελούν όαση ελπίδας για τους βαριά χειμαζόμενους πολίτες.

Την ανάγκη ενός κεντρικού σχεδιασμού αλληλοϋποστήριξης και διασύνδεσης μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει μια αμφίδρομη ανταλλαγή των υπηρεσιών που παρέχουν στη κοινότητα.

Την αποτελεσματικότητα συνειδητοποίησης των πολιτών ότι δεν είναι μόνοι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η υγεία, οι παντοειδείς αναπηρίες κ.α.

Την αύξηση τέλος των εθελοντικών ροών προς τις δομές κι από κει προς τους πολίτες όπου τους χρειάζονται.  

Η χθεσινή, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, ημερίδα ανέδειξε τις εξαιρετικά αξιόλογες δράσεις των κοινωνικών δομών που λειτουργούν με ιδιωτική πρωτοβουλία εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο που παρέμεινε μέχρι αργά το μεσημέρι παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον τις διάφορες παρουσιάσεις.

Αξιοσημείωτη η παρουσία του βουλευτή Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλου επικεφαλής υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας εντυπωσίασε ότι παρέμεινε απ’ την αρχή έως το τέλος των εργασιών, παίρνοντας το λόγο, κατ’ επιλογή του, αφού άκουσε πρώτα προσεκτικά τους ομιλητές, κάτι που δεν συνηθίζουν οι πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ένα χαιρετισμό και να αποχωρίσουν κατόπιν.

Ο κ. Παπαδόπουλος του οποίου η γνώμη βαρύνει και εκ του γεγονότος ότι είναι και ο ίδιος γιατρός, μετά το τέλος της ημερίδας ξεναγήθηκε στους χώρους του Κ.Υ. Ρ-Π και έμεινε κατάπληκτος απ’ την άρτια υποδομή του, που προσομοιάζει περισσότερο με νοσοκομείο παρά με ένα συνηθισμένο Κ.Υ.

Επίσης ακούγοντας και τις τρεις δομές, ΓΑΛΙΛΑΙΑ, ΕΣΤΙΑ, ΑΜΥΜΩΝΗ, να αναφέρονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ στα οποία έχουν ενταχθεί και τώρα βρίσκονται εν υπνώσει, καθώς τα σχετικά έγγραφα έχουν υπογραφεί μεν απ’ τον προηγούμενο υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή για ένταξη στο νέο πρόγραμμα, αλλά έχουν σκαλώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με κίνδυνο να χαθούν οι επιχορηγήσεις, υποσχέθηκε να επιληφθεί του ζητήματος ώστε να προχωρήσει και να έχει αίσια κατάληξη.

Εξίσου εντυπωσιακή η παρουσία του δημάρχου Ρ-Π κ. Βασίλη Πιστικίδη, ο οποίος παρέστη στον εκκλησιασμό και μετά παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας μέχρι το τέλος γύρω στις 3 το απόγευμα.

Ανελλιπώς  παρακολούθησε και ο Διευθυντής εργατικού δυναμικού της ELPEN κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης ο οποίος εντυπωσιάστηκε επίσης κατά την ξενάγηση απ’ όσα πρωτοποριακά για Κ.Υ. αντίκρυσε.

Εκ μέρους της περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου η οποία βρίσκεται στην Κρήτη, παρέστη ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Γαβράς ιατρός το επάγγελμα.

Πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, ο δήμαρχος κ. Πιστικίδης ανακοίνωσε τη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Υγεία, βάση της οποίας η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού μπορεί να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των μονάδων υγείας που φιλοξενούνται στον οικείο δήμο ή περιφέρεια, στην κάλυψη των αναγκών τους απ’ τους προϋπολογισμούς των οικείων ΟΤΑ και μάλιστα χωρίς τη μεσολάβηση του αρμόδιου επιτρόπου.

Κάτι που μπορεί μεν να ακούγεται ελκυστικό στους κυβερνώντες που αποποιούνται των υποχρεώσεών τους στη δημόσια υγεία, αλλά ουδόλως χαροποιεί τους ΟΤΑ, που καλούνται με κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς να καλύψουν Χ ανάγκες των μονάδων υγείας, με αποτέλεσμα το ανάθεμα αρνητικού αποτελέσματος στο αίτημα, να βαρύνει τους κατά τόπους ΟΤΑ που δέχτηκαν το ανεκπλήρωτο αίτημα κι όχι την κυβέρνηση που φέρει το φορτίο.

Καταληκτική ήταν κι η παρουσία του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, ο οποίος έκλεισε τις ομιλίες, καθώς έδειξε εντυπωσιασμένος τόσο απ’ την επιτυχία της εξειδικευμένης αυτής διημερίδας και τις δύο μέρες, όσο και απ’ τη ύπαρξη τόσων παράλληλων δομών με αυτή (ΓΑΛΙΛΑΙΑ) της Μητροπόλεως και πρότεινε το συντονισμό όλων των κοινωνικών δομών που λειτουργούν, τουλάχιστον στο δήμο Ρ-Π (κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, ιατρείο του δήμου, συσσίτια των ενοριών, κοινωνικές δομές που δρουν και δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου) υπό ένα φορέα ικανό να συντονίζει και να ελέγχει τους ωφελούμενους, προς το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα και πιθανά τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών και των χρηστών αυτών των υπηρεσιών, κάτι που μάλλον θετικά αντιμετωπίστηκε απ’ τον παρόντα δήμαρχο κ. Πιστικίδη.  

Συμπερασματικά να πούμε ότι η διημερίδα Υγείας που διοργάνωσε η 1η ΥΠΕ/Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μ&Λ και του δήμου Ρ-Π κέρδισε τις εντυπώσεις σε όλους τους τομείς, οργάνωσης, συμμετοχής, ανάδειξης παθογενειών ΠΦΥ, εισηγήσεων και παρουσιάσεων απ’ τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ωστόσο δε γίνεται να μη σημειωθούν ηχηρές απουσίες, όπως η απουσία όλων των δημάρχων της αν. Αττικής που προσκλήθηκαν αλλά δεν παρέστησαν, όπως κι ένας μόνο συντονιστή απ’ τα 8 Κ.Υ. της αν. Αττικής.

Προς αποφυγή εντυπώσεων να σημειωθεί ότι ήταν αδύνατο βέβαια να συμπεριληφθούν όλοι οι συντονιστές των 8 Κ.Υ.  στο πάνελ, αλλά όσοι παρέστησαν στο ακροατήριο και το ζήτησαν έκαναν τη παρέμβασή τους, όπως των Κ.Υ. Λαυρίου και Σπάτων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα