18.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟRIA

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟRIA

Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλος, αποδόθηκε και φέτος – 72 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, η δέουσα τιμή στα 4.100 θύματα του ναυαγίου του νορβηγικού πλοίου ORIA.

Για μια ακόμα χρονιά – τρίτη κατά σειρά – διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», εκδήλωση για την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τους νεκρούς του ORIA στο σημείο που το 2014 στήθηκε μνημείο προς τιμήν τους.

Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, παραβρέθηκε από την πλευρά της Ιταλίας, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας κ. Col. Nav. Pil. Antonio Albanese για να αποδώσουν τιμή στους συμπατριώτες τους που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της 12ης Φεβρουαρίου 1944.

Μετά το πέρας του τελετουργικού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 4.100 θύματα του ORIA αλλά και για τους τρεις Έλληνες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους πριν λίγες μέρες όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε κατά τη διάρκεια άσκησης στη νήσο Κίναρο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές και την Ιταλική Πρεσβεία καθώς και ομιλίες από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, τον Ιταλό Πρέσβη Luigi Efisio Marras, τον δημοσιογράφο Νίκο Πηγαδά που πρώτος ανέδειξε δημοσιογραφικά με τα άρθρα του το μέχρι τότε άγνωστο θέμα, αλλά και κατοίκους της περιοχής – αυτόπτες μάρτυρες των τραγικών γεγονότων τον Φεβρουάριο του 1944 που με τις περιγραφές τους για όσα έζησαν συγκλόνισαν τους παραβρισκόμενους.

            Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό του ναυαγίου, τονίζοντας ότι εκδηλώσεις σαν και αυτή αποτελούν το καλύτερο μήνυμα για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης, ελεύθερης διακίνησης των λαών και του πολιτισμού, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το προσφυγικό πρόβλημα είναι εκρηκτικό τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη γειτονική Ιταλία αλλά και όλη την Ευρώπη. Απευθυνόμενος δε στον Ιταλό Πρέσβη, ο κ. Φιλίππου επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση του προσφυγικού αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, όπως σκοπίμως αναδεικνύεται από συγκεκριμένους κύκλους.

            Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Αιδεσιμότατος κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Θοδωρής Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, εκ μέρους του Δήμου Σαρωνικού ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Μπουκοβάλας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών/τοπικών κοινοτήτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Χρυσής Τομής» Σταμάτης Παπαθανασίου και μέλη του Συνδέσμου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, ο δύτης – ερευνητής Αριστοτέλης Ζερβούδης που βρήκε στον βυθό της θάλασσας μια καραβάνα Ιταλού στρατιώτη και άλλα ευρήματα του ναυαγίου και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα