17.5 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

Οι κάτοικοι του Πικερμίου τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους το Μεγάλο Εσπερινό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο παλαιό νεκροταφείο Πικερμίου.

Λιτός εορτασμός, με την ιερή εικόνα που χρονολογείται απ’ το 1901, όπως αναγράφει στο κάτω μέρος το αφιέρωμα, στολισμένη από ένα απλό μάτσο γιασεμιά που κάποια πιστή εναπόθεσε πάνω της, αλλά με το χώρο να αναδύει από μόνος του μια μυστηριακή ατμόσφαιρα.

Η βυζαντινή εκκλησούλα του 13 αιώνα, με εμφανή τα σημάδια της υπεραιωνόβιας κτίσης της, τα δύο τεράστια κυπαρίσσια δεξιά κι αριστερά της, τα μνήματα ολόγυρα στο σχετικά μικρό περίβολο του κοιμητηρίου (ήδη είναι κορεσμένο) πλαισιωμένα από αιωνόβια κυπαρίσσια κι η ψαλμωδία χωρίς τυμπανοκρουσίες, εντυπωσιάζουν το πιστό που για πρώτη φορά επισκέπτεται το χώρο.

Εντυπωσιασμένοι κι εμείς, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το βυζαντινό εκκλησάκι. Οι πληροφορίες που πήραμε προέρχονται απ’ τον πρώην νομάρχη αν. Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή  και τη σύζυγό του Αγγέλα. Η εκκλησία χρονολογείται απ’ το 13 ή 14 αιώνα και έχει δεχτεί κάποιες αναμενόμενες παρεμβάσεις. Οι πρώτοι κάτοικοι του Πικερμίου, Ξηνταραίοι, βρήκαν στο περίβολο προϋπάρχοντες τάφους.

Αν και ψάξαμε στο ίντερνετ δε βρήκαμε τίποτε περισσότερο, απ’ την ύπαρξη και μόνο αυτής της βυζαντινής εκκλησούλας.

Σημαντική θεωρούμε ωστόσο τη δήλωση του κ. Τέλη Αδαμόπουλου, ότι η εκκλησία παρουσιάζει προβλήματα στην οροφή, που αν δεν αποκατασταθούν μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευσή της. Συμπλήρωσε δε ότι ο δήμος προς τον οποίο έχουν απευθυνθεί, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, τουλάχιστον μέχρι τώρα θα συμπληρώναμε.

Να σημειωθεί βέβαια ότι καθ’ ύλη αρμόδια είναι η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων, που έχει αναστηλώσει προ ετών το εκκλησάκι, αλλά κι η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Άγνωστο αν κάποιος μπήκε στο κόπο να τους ενημερώσει.

Θεωρώντας υποχρέωσή μας δημοσιοποιούμε το πρόβλημα, μήπως φτάσει στ’ αυτιά των υπευθύνων ώστε να σωθεί αυτό το πανέμορφο ιστορικό εκκλησάκι, αν πραγματικά κινδυνεύει με κατάρρευση η οροφή του.    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα