30.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΤΟΥ Δ. ΦΑΦΟΥΤΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

ΜΕ ΤΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΤΟΥ Δ. ΦΑΦΟΥΤΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Αυξάνονται τ’ αστέρια στο λάβαρο της παράταξης «Συμμαχία Δημιουργίας» του υποψηφίου Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Δαμιανού Φαφούτη με την παρουσία του Δημήτρη Μακρή ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου. Μια παρουσία του ο κος Μακρής αναδεικνύει το προφίλ μιας παράταξης που στο επίκεντρο έχει την αναβάθμιση του δήμου Ρ-Π με την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων και της ιστορίας της.

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Μακρής:      

Η Ραφήνα είναι ο τόπος μου. Η ανάδειξη της ιστορίας της και του πολιτισμού της είναι το μεράκι μου. Εκεί έχω αφιερώσει την ζωή μου. Δυστυχώς  η Ραφήνα και το Πικέρμι δεν έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα αυτά τα πλεονεκτήματά τους. Συζητώντας με τον Δαμιανό καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα. Η Ραφήνα και το Πικέρμι πρέπει να αναδείξουν την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, και την κουλτούρα τους προκειμένου να αποκτήσουν συγκεκριμένη ταυτότητα. Nα αναδειχθεί ο Δήμος μας ως πολιτιστική πρωτεύουσα Ανατολικής Αττικής.

Βιογραφικό – Δράσεις

Ο Δημήτρης Μακρής ερευνητής τοπικής ιστορίας γεννήθηκε στη Ραφήνα. Τελείωσε σχολή ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (Σ.Ε.Τ.ΤΗΛ.) και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Σ.Σ.Σ.Α). Εργάστηκε πολλά χρόνια  ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Ποδοσφαιριστής του Αθλητικού Συλλόγου διασταύρωσης Ραφήνας «Θύελλα». Άρχισε τον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής σε ηλικία 14 ετών.

Αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στην Πυγμαχία και μία στο στίβο (σκυταλοδρομία 4Χ400). Κατέρριψε με την ομάδα του Π.Γ.Σ. το ρεκόρ συλλόγων Ελλάδος στην σκυταλοδρομία 4Χ400 με χρόνο 3’,34’’,7 δέκατα. Έχει και άλλες διακρίσεις στα 800 και 1500.

Μέλος της Εθνικής ομάδας στον στίβο και την πυγμαχία . Επίσης μέλος της Εθνικής ομάδας ενόπλων δυνάμεων στην πυγμαχία και τον στίβο.

Λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου (1972)

Διετέλεσε Κοινοτικός Σύμβουλος από το 1987 μέχρι το 1990, από το 1991 έως το 1994. Αντικοινοτάρχης από το 1989 μέχρι το 1992 και Δημοτικός Σύμβουλος από το 1999 μέχρι το 2002.

Ο πατέρας και η μάνα του ήταν λιγνιτωρύχοι, γεννημένοι στη Σέριφο και στην Κύμη αντίστοιχα. Ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή του από το 1960 μέχρι και σήμερα, με την ιστορία των λιγνιτωρυχείων/λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας στα πλαίσια της οποίας

Αποτύπωσε  σε τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, 53 εισόδους των στοών που έχει βρει απ’ την έρευνά του, 350 τραβέρσες και 3000 γαλαρίες.

Κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, λαογραφικά στοιχεία (ήθη-έθιμα κλπ.) των λιγνιτωρύχων. ‘Έχει ασχοληθεί με τον πολιτισμό των 10 φυλών των λιγνιτωρύχων, που προέρχονταν από την Κύμη και την Κάρυστο Ευβοίας, τη Σέριφο, την Τριγλία Μ. Ασίας, την Κω, την Κρήτη, το Λαύριο, τα Μεσόγεια, τη Μάντρα Αττικής, χωριά της Ηπείρου και τους Σαρακατσάνους της Νταού Πεντέλης συγκεντρώνοντας φωτογραφικό και άλλο υλικό (έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία, κεντήματα κ.α.)

Ασχολείται  με την έρευνα της Κυμαϊκής διαλέκτου

Επίσης έχει  καταγράψει  την ιστορία του «Σανατορίου» Νταού Πεντέλης

Έχει εκδώσει  τα βιβλία: 

1.«Αραφινίδαι Αλαί» στο οποίο περιγράφεται η ιστορία του λιμανιού της Ραφήνας και των γύρω παραλιών μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

2.«Πικέρμι,η χώρα των κρουστάλλων» ιστορική-λαογραφική-περιβαλλοντική περιγραφή

3. «Το Οχυρό της Ραφήνας» περιγραφή των εγκαταστάσεων των  Γερμανών στην κατοχή

4. «4 Δεκεμβρίου, η γιορτή της Αγ. Βαρβάρας» περιγραφή του εθίμου της προστάτιδας των λιγνιτωρύχων

5. «Η κατοίκηση της Ραφήνας και του Πικερμίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα »

6. «ΤΑΩΣ, νοσοκομείο φυματικών Νταού Πεντέλης»

Σε συνδυασμό με την παραπάνω έρευνα, έχει φέρει στο φως για όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη λίθινη εποχή και πέρα, αρκετές δεκάδες αρχαίες οδούς, 80 περίπου αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από 100 θολωτές Μυκηναϊκές Ταφές και περίπου 80 άλλους αρχαιολογικούς χώρους (υδραγωγεία, αγωγούς, ναούς, οικισμούς κ.α.) και έχει καταθέσει στη Β΄ Εφορία Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) δυο τοπογραφικά υπόβαθρα από την περιοχή της Ραφήνας όπου έχει σημειώσει τη θέση των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται στην πόλη. Πήρε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση  εκδηλώσεων με την ευκαιρία διαφόρων επετείων της περιοχής στις οποίες έλαβε μέρος με ομιλίες και παρουσίαση εκθέσεων λαογραφικού υλικού (φωτογραφιών και αντικειμένων-εργαλείων),

Συνεργάστηκε με το Δήμο της Κύμης για την ίδρυση του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κύμης τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Μάρτιο του 2010

Λαμβάνει μέρος  από το 2013 στην Επιστημονική Συνάντηση Ανατ. Αττικής όπου παρουσιάζει  την  δουλειά του πάνω στην Τοπική Ιστορία Ραφήνας-Πικερμίου.

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού   διοργάνωσε  για πρώτη φορά στο Λαύριο την 1η Πανελλήνια Ημερίδα  με 16 εισηγητές απ’ όλη την Ελλάδα.

Έτσι  δημιουργήσαμε ένα  δίκτυο ανθρώπων που ερευνούν το θέμα αυτό. Επίσης συνδιοργανώσαμε με τον Δήμο Λαυρεωτικής στο χωριό  Καμάριζα 2 εκδηλώσεις και αρκετές στον Δήμο Ραφήνας (λόγω των εκεί λιγνιτωρυχείων). Στις 9 Οκτωβρίου 2016 συνδιοργανώσαμε με τον Δήμο Μαραθώνα την Ημερίδα για τα Ορυχεία της Αττικής. Προγραμματίζονται επίσης Πανπελοποννησιακή ημερίδα στην Ερμιόνη με συνδιοργάνωση Δήμου Ερμιονίδας και Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης στην Μύκονο, Ημερίδα για τα Μεταλλεία Κυκλάδων. Καθώς και στον Δήμο Ν. Ιωνίας. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με ημερίδες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα