18.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, προκειμένου να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας – σωματικής, συναισθηματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής – ή παραμέλησης από τους ενήλικες, συχνά ακόμα και από τους γονείς τους.

Εκτιμάται ότι σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά υφίστανται κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Στην Ελλάδα καθημερινά σχεδόν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιστορίες κακοποίησης παιδιών. Ιστορίες που συγκλονίζουν, ιδίως όταν συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνουν στη διπλανή μας πόρτα. Κι ότι τις περισσότερες φορές οι θύτες δεν είναι άγνωστοι, αλλά μέλη της οικογένειας, ή άτομα που τα παιδιά γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους. 

Οι ιστορίες αυτές είναι, δυστυχώς, μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς είναι ελάχιστα τα περιστατικά που καταγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η παιδική κακοποίηση ευδοκιμεί στη σιωπή, στη συγκάλυψη, στην υποκρισία, στην αδιαφορία. Γι’ αυτό δεν αρκεί η συγκίνηση και η αγανάκτησή μας. Πρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε το φαινόμενο.

Ένα παιδί που βιώνει τον πόνο και το φόβο της κακοποίησης, συνήθως δεν θα ζητήσει τη βοήθειά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τη χρειάζεται. Όσο κλείνουμε τα μάτια, τόσα περισσότερα περιστατικά βίας θα τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τις παιδικές ψυχές. 

Ας ενημερωθούμε σωστά, ας μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους, ας επικοινωνήσουμε αμέσως με τους αρμόδιους φορείς, αν υποψιαστούμε ότι κάποιο παιδί βιώνει κακοποίηση ή παραμέληση στο περιβάλλον του.

Η άσκηση βίας ενάντια σε οποιοδήποτε παιδί, δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας. Είναι χρέος όλων μας,  να μιλήσουμε, να δράσουμε, να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά».

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα