16.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Στο 25,5% υποχώρησε η ανεργία στο Γ΄ τρίμηνο του 2014 έναντι 26,6% του προηγούμενου τριμήνου και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2013. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2013.

Συνολικά 174 projects συνολικού προϋπολογισμού 41,9 δις ευρώ έχει υποβάλλει προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ των 315 δις ευρώ η Ελλάδα. Εξ αυτών τα 55 αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, τα 29 τις μεταφορές και τα 25 τις υποδομές. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στο κομμάτι των μεταφορών που σύμφωνα με το ελληνικό αίτημα θα απορροφήσει περίπου 18 δις ευρώ, ενώ ακολουθούν οι υποδομές (11 δισ.), ο τομέας της ενέργειας (3,4 δις ευρώ). Στα projects που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται η γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ, ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη, η υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας με τον Πειραιά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έχει δεχθεί από τις 21 Οκτωβρίου 825.000 αιτήσεις για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης και εξ αυτών έχουν εγκριθεί οι 757.000. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί 74 εκ. ευρώ για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ενώ μέσα στο 2015 θα δοθούν άλλα 210 εκ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ανοίγουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 52.553 ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε δήμους, περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.) μετά την υπογραφή των τριών σχετικών υπουργικών αποφάσεων, από τον υπουργό Εργασίας.

  1. Οι ωφελούμενοι θα προσληφθούν για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων, κυμαίνεται από 427 ευρώ, για τους νέους κάτω των 25 ετών, έως 490 ευρώ το μήνα.
  2. Η δράση απευθύνεται περισσότερο σε ανέργους χαμηλών προσόντων καθώς από το σύνολο των προσφερομένων θέσεων, 38.200 προορίζονται για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ και τις υπόλοιπες 14.353 θέσεις θα τις μοιραστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  3. Απογραφές δικαιούχων για συμμετοχή σε κληρώσεις 141 κατοικιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα διενεργήσει ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί από τον τ. ΟΕΚ και ορισμένοι από αυτούς έχουν ολοκληρωθεί από τον ΟΑΕΔ, καθώς και κατοικίες που έχουν αγοραστεί βάσει του «Προγράμματος Αγοράς Διαμερισμάτων».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρουσιάστηκε το “Ελληνικό Σήμα”. Μια εκκρεμότητα που χρόνιζε από το 2012 γίνεται πραγματικότητα και πλέον τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν αναγνωρίσιμη εθνική σφραγίδα ποιότητας για τις διεθνείς αλλά και την εγχώρια αγορά.

Ξεμπλόκαραν ακόμη 62 νέες επενδύσεις (σε συνέχεια των προηγούμενων 190 έργων) του προγράμματος για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου – υπηρεσιών. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 6,7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έμφαση στον ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό. Η ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου για το Συνεδριακό Τουρισμό, με Μητροπολιτικά Κέντρα και άρτιες περιφερειακές εγκαταστάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να καταβληθεί στους αγρότες το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 συνολικού ύψους 1 δις ευρώ περίπου. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι 886,5 εκ. ευρώ, είχε καταβληθεί στους 656.736 δικαιούχους στις 12 Νοεμβρίου.

Αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 17,5 εκ. ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε 13.710 παραγωγούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο ΕΣΠΑ το έργο, ύψους 5,6 εκ. ευρώ, για την περιβαλλοντική ανάδειξη του Ασκληπιείου Επιδαύρου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή αύξηση 0,2% των απασχολούμενων στο λιανικό εμπόριο το  Γ’ τρίμηνο.

Άνοδο 31% σε σχέση με το 2013 σημείωσαν εφέτος οι ελληνικές εξαγωγές στην Αυστραλία, ανερχόμενες σε αξία στα 165 εκ. δολάρια Αυστραλίας.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα