Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ Α.Ε.: ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ Α.Ε.: ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

H «Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε.» είναι ο φορέας Διαχείρισης των Λιμένων της Ραφήνας και της Αγ. Μαρίνας του Δήμου Μαραθώνα.

Ο Λιμένας της Ραφήνας κατατάσσεται στους λιμένες Διεθνούς Ενδιαφέροντος (σύμφωνα με την ΚΥΑ 831/2007). Ο ετήσιος αριθμός διακίνησης οχημάτων και επιβατών, το  κατατάσσει στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2013 πραγματοποιήθηκαν 5.286 απόπλοι – κατάπλοι πλοίων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας και διακινήθηκαν συνολικά 1.723.634 επιβάτες και 327.339 οχήματα, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα στο λιμάνι της Αγ. Μαρίνας διακινήθηκαν συνολικά 343.178 επιβάτες και 126.702 οχήματα, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα αυξημένη επιβατική κίνηση κατά τις ημέρες του Πάσχα των Χριστουγέννων και κατά τους θερινούς μήνες κυρίως από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο που είναι η αιχμή της τουριστικής περιόδου. Κατά το 2013 η «Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε.» παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο της κερδοφορίας που εκτινάχτηκε κατά 3.340% και διαμορφώθηκε σε €433.000 (έναντι κερδών ύψους μόλις €12.500 το 2012). Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών και στην καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των λιμένων δικαιοδοσίας της.

Το λιμάνι της Ραφήνας είναι κομβικό λιμάνι και παρουσιάζει, λόγω της θέσης του, προοπτικές ανάπτυξης που θα ενδυναμώσουν τη νησιωτική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, καθώς έχει άμεση ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Κυκλάδες και τη νότια Εύβοια (μέσω του λιμένα του Μαρμαρίου). Η σύνδεση με τη νότια Εύβοια (Στύρα και Αλμυροπόταμος) γίνεται μέσω του λιμένα της Αγ. Μαρίνας.  Η εγγύτητα των δύο λιμένων (Ραφήνας και Αγ. Μαρίνας) στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» καθώς και η εύκολη πρόσβαση των επιβατών στα λιμάνια μέσω της Αττικής Οδού, τα καθιστούν ελκυστικά από πλευράς επιβατικής κίνησης. Οι αρμόδιοι φορείς, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που κατέχει το λιμάνι της Ραφήνας στην εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης, έχουν συμπεριλάβει στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, μεταξύ των άλλων, και την προέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου προς τη Ραφήνα.

Η Ο.Λ.Ρ. Α.Ε. συμμορφούμενη στην οδηγία 2000/59/6Κ διαθέτει Εγκεκριμένο Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων Πλοίων και Καταλοίπων Φορτίου σύμφωνα με το οποίο παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες από πλήρως εξοπλισμένες Ανάδοχες Εταιρίες  και εξασφαλίζεται η προστασία τόσο του θαλάσσιου περιβάλλοντος όσο και της Χερσαίας Ζώνης των δύο λιμένων. Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, υλοποιεί το συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο 7 (FP7) έργο, με τίτλο «Energy Efficiency Knowledge Transfer Framework for Building Retrofitting in the Mediterranean Area» – eeWISE – 314347 (Πλαίσιο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας για την Ενεργειακή Απόδοση σε Κτιριακές Προσαρμογές/ Αναπλάσεις στην Περιοχή της Μεσογείου) το οποίο ολοκληρώνεται τον 9/2014.

Θεμελιώδη σημασία για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας αποτελεί ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ που, μαζί με τη ΝΑΥΤΙΛΙΑ, συμβάλλει τα μέγιστα στην εισροή οικονομικών πόρων. Η Ανατολική Αττική, επίνειο της οποίας αποτελούν τόσο το Λιμάνι της Ραφήνας όσο και της Αγ. Μαρίνας, διαθέτει φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που με την κατάλληλη ανάδειξη και προβολή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.

Υπό το πρίσμα αυτό και μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για τους λιμένες, ο ρόλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ενισχύεται. Μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε την εξωστρέφειά μας και να αναβαθμίσουμε τη συμμετοχή μας στο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών, επιβατών και τροφοδοσίας των νησιών.

Για το λόγο αυτό θέτουμε σε άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη της επιβατικής ναυτιλίας,  την υποστήριξη της μικρής κρουαζιέρας και την βελτίωση των υποδομών για την ενίσχυση του τουρισμού σκαφών αναψυχής.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η «Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε.» έχει ξεκινήσει την διαδικασία της αδειοδότησης και της δημιουργίας υδατοδρομίου στο λιμένα Αγ. Μαρίνας, προκειμένου να καλύψει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για καθημερινή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και με άλλους προορισμούς πανελλαδικά. Η χρήση υδροπλάνων αποτελεί έναν ιδανικό, γρήγορο και ασφαλή τρόπο μετακίνησης, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στη διευκόλυνση των καθημερινών αλλά και των έκτακτων αναγκών μετακίνησης.

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά στις λιμενικές υποδομές των λιμένων αρμοδιότητάς μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε προγραμματίσει την κατασκευή λιμενικών και κτιριακών έργων τα οποία αποτελούν αντικείμενο του master plan των λιμένων μας (εκβάθυνση προβλητών, κατασκευή σύγχρονου επιβατικού σταθμού, ανάπτυξη και διαμόρφωση χερσαίων χώρων, δημιουργία αυτόνομης -από το λιμένα- μαρίνας κλπ).

Μετά τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε. αναβαθμίζεται. Καλούμαστε πλέον να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, να αναπτύξουμε την εξωστρέφειά μας  και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα που υφίσταται.