16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ.

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ.

Η πρόσφατη απόφαση μετεγκατάστασης του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που στάθμευε σε χώρο επί της λεωφ. Μαραθώνος απ’ το Πικέρμι στα Σπάτα, αναγείρει πλείστα όσα ερωτήματα, ακόμα κι αν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι ενήμερη για την χωρίς αξιολόγηση των αναγκών αλλαγή αυτή ή πραγματοποιήθηκε με απόφαση κατώτερων οργάνων, πιθανότατα λόγω εκ των έσω (δηλαδή κατευθείαν απ’ το ΕΚΑΒ) παρέμβασης.

Μεγάλο και σοβαρό ζητούμενο – επιχείρημα ήταν και είναι τα τροχαία ατυχήματα της λεωφόρου Μαραθώνος.

Ένεκα τούτου καλό είναι να δούμε ξανά πως και γιατί εγκαταστάθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πικέρμι, κατόπιν ενεργειών του τότε κοινοτάρχη κ. Θανάση Αδαμόπουλου, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή και βοήθεια του τότε δημοτικού συμβούλου Ραφήνας και προέδρου του συλλόγου Ιατρών Αν. Αττικής κ. Βαγγέλη Μαυρουδή (και οι δύο σήμερα είναι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου).

Όπως μας δήλωσε ο κ. Μαυρουδής με τον οποίο συζητήσαμε το θέμα μετά τη δημοσιοποίηση της μετεγκατάστασης του ασθενοφόρου στα Σπάτα στην ιστοσελίδα μας kirkinews.gr

«Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα όπου ο ένας γκρεμίζει, ότι χτίζει ο άλλος και επιβιώνουμε υπεξαιρώντας ξένες προσπάθειες. Ο επόμενος θάνατος από καθυστέρηση μεταφοράς τραυματία (Ραφηνιώτη ή Πικερμιώτη ή Σπαταναίου ή Αθηναίου ή οποιασδήποτε δημοτικής προέλευσης) θα πρέπει να βαρύνει κάποιες συνειδήσεις. Πιστεύω ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνοεί την αλλαγή και ότι πραγματοποιήθηκε με απόφαση κατώτερων οργάνων, πιθανότατα λόγω εκ των έσω (δηλαδή κατευθείαν στο ΕΚΑΒ) παρέμβασης».

Μάλιστα μετά τα πρόσφατα τροχαία ατυχήματα στη λεωφόρο Μαραθώνα εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου με τραυματίες, με τον ένα να λέγεται ότι κατέληξε περιμένοντας στην άσφαλτο το ασθενοφόρο, έρχεται στην επιφάνεια η τραγική πραγματικότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δήμος Ρ-Π διαθέτει κι ένα Κ.Υ. εξοπλισμένο πλήρως με εργαστήρια, ακτινολογικό – αιματολογικό κ.α., που όμως δεν λειτουργεί σαββατοκύριακα, αργίες και μετά τις τρεις το μεσημέρι.

Μάλιστα όπως ευρέως λέγεται στην περιοχή τουλάχιστον το τροχαίο που έγινε στη Διασταύρωση  της Ραφήνας μόλις 500 μέτρα απ’ το Κ.Υ. θα είχε άλλη κατάληξη αν συνέβαινε τις ώρες λειτουργίας του κέντρου κι όχι Σαββατιάτικα όπως συνέβη.  Εντελώς διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και για τα δύο τροχαία που κατά σύμπτωση έγιναν μέσα στο σαββατοκύριακο αν υπήρχε ασθενοφόρο στην περιοχή.

Δυστυχώς όμως η κεντρική διοίκηση, μάλλον ποτέ δεν ενημερώνεται απ’ τις υφιστάμενες αρχές, ώστε να αξιολογεί τις ανάγκες απαλλαγμένες από προσωπικές μικρότητες και μικροκομματικά οφέλη που ταλαιπωρούν αυτή την πατρίδα.

Ωστόσο καιρός είναι να παραθέσουμε πιο κάτω την εισήγηση που είχε συντάξει ο κ. Μαυρουδής προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης/Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και είχε υποβάλλει ο τότε κοινοτάρχης Πικερμίου κ. Αδαμόπουλος το 2007. Προσέξτε πόσο επίκαιρες είναι ακόμα και σήμερα εννέα χρόνια μετά οι επισημάνσεις που αναφέρονται για τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας απ’ τα υφιστάμενα Κ.Υ. της ευρύτερης περιοχής:

«Στην περιοχή αυτή δεν λειτουργεί ούτε ένα Δημόσιο ή Ιδιωτικό Γενικό Νοσοκομείο, ενώ τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν (Σπάτων, Νέας Μάκρης, για την κακή λειτουργία των οποίων διαμαρτύρονται οι φορείς της περιοχής και πρόσφατα υποβλήθηκαν επερωτήσεις στη Βουλή) ή δεν έχουν ξεκινήσει καν (Κέντρο Υγείας Ραφήνας), ενώ οι λοιποί φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι υποτυπώδεις, χωρίς θεσμικό πλαίσιο (Δημοτικά Ιατρεία Παλλήνης και Αρτέμιδος) ή χωρίς εργαστηριακή κάλυψη (ΙΚΑ Ραφήνας). Όλοι αυτοί οι φορείς υποδέχονται καθημερινά επείγοντα περιστατικά, τα οποία συνήθως διακομίζονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία, που δεν είναι άλλα από τα νοσοκομεία του Κέντρου (Γενικό Κρατικό, Σωτηρία, Ερυθρός Σταυρός, Ευαγγελισμός) και των Βορείων Προαστίων (Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ)».   

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας

Θέμα: Δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ στο Πικέρμι

Αξιότιμοι κύριοι,

Παρακαλώ όπως μελετήσετε τη δημιουργία Σταθμού του ΕΚΑΒ στο Πικέρμι και εισηγηθείτε ανάλογα στην προϊσταμένη σας αρχή.

Το Πικέρμι βρίσκεται ακριβώς στη μέση της Μαραθώνιας Διαδρομής, που αποτελεί ουσιαστικά τη Λεωφόρο Μαραθώνος από την αρχή της που βρίσκεται στο Μαραθώνα μέχρι το κέντρο της Αθήνας δια της συνέχειας της Λεωφόρου Μαραθώνος, που είναι κυρίως η Λεωφόρος Μεσογείων. Η διαδρομή αυτή, που αποτελεί ουσιαστικά δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, περνά μέσα από κατοικημένες και μόνο περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, πολλά από τα οποία καθίστανται θανατηφόρα, καθώς η χρονική διάρκεια προσέγγισης των ασθενοφόρων στις απομακρυσμένες της κυρίως περιοχές είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα διεθνώς αποδεκτά σήμερα χρονικά όρια. 

Το Πικέρμι, επίσης, δεν αποτελεί μόνο τον πιο ταχέως αναπτυσσόμενο Δήμο της περιοχής με τριψήφιο αριθμό αύξησης πληθυσμού ανάμεσα στις απογραφές (126,67% για την 10ετία 1991-2001, και 1010,22% για την περίοδο 1971-2001), αλλά είναι και κομβικό σημείο τομής των συγκοινωνιακών οδών των υπολοίπων Δήμων της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Σπάτων, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και των Κοινοτήτων Γραμματικού και Ανθούσας. Ο πληθυσμός των περιοχών αυτών (πλην της Κοινότητας Γραμματικού) ανέρχεται στον αριθμό των 403.918 (απογραφή 2001), παρουσιάζοντας αύξηση 219,39% κατά την τελευταία 30ετία, ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ (2001), θα έχει 5πλασιαστεί μέχρι το 2010. Παραθέτουμε αναλυτικό πίνακα:

Ήδη ο ενεργός πληθυσμός της περιοχής την 4ετία 2002-2006 -σύμφωνα με τη σύγκριση των εκλογικών καταλόγων του Υπουργείου Εσωτερικών- παρουσιάζει αύξηση 58,8%, με ανάλογη αύξηση για τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής 11,48%, ενώ το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, φυσικά) εμφανίζει αύξηση μόνο 0,005%, η δε Επικράτεια μείωση(!) κατά 0,4%. Η σύγκριση είναι ιλιγγιώδης.  

Στην περιοχή αυτή δεν λειτουργεί ούτε ένα Δημόσιο ή Ιδιωτικό Γενικό Νοσοκομείο, ενώ τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν (Σπάτων, Νέας Μάκρης, για την κακή λειτουργία των οποίων διαμαρτύρονται οι φορείς της περιοχής και πρόσφατα υποβλήθηκαν επερωτήσεις στη Βουλή) ή δεν έχουν ξεκινήσει καν (Κέντρο Υγείας Ραφήνας), ενώ οι λοιποί φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι υποτυπώδεις, χωρίς θεσμικό πλαίσιο (Δημοτικά Ιατρεία Παλλήνης και Αρτέμιδος) ή χωρίς εργαστηριακή κάλυψη (ΙΚΑ Ραφήνας). Όλοι αυτοί οι φορείς υποδέχονται καθημερινά επείγοντα περιστατικά, τα οποία συνήθως διακομίζονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία, που δεν είναι άλλα από τα νοσοκομεία του Κέντρου (Γενικό Κρατικό, Σωτηρία, Ερυθρός Σταυρός, Ευαγγελισμός) και των Βορείων Προαστίων (Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ).     

Πιστεύουμε ότι η δημιουργία Σταθμού του ΕΚΑΒ στο Πικέρμι θα ανακουφίσει σημαντικά την κατάσταση και κυρίως την ταχεία διακομιδή των τραυματιών από τα συχνά, δυστυχώς, τροχαία δυστυχήματα, στα οποία εκτός από την αναπότρεπτη άμεση απώλεια των ζωών, επιπροστίθενται οι θάνατοι από τις συνέπειες της καθυστέρησης στη διακομιδή, η επιμήκυνση της ταλαιπωρίας των τραυματιών, αλλά και η ανάλογη επίπτωση στις συγκοινωνίες της αναγκαστικά αποκλειόμενης κεντρικότατης Λεωφόρου. Οι καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, λόγω κυρίως της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης σχολιάζεται κάθε φορά από τους εκατοντάδες οδηγούς και περίοικους που συγκεντρώνονται στα σχεδόν καθημερινά τροχαία ατυχήματα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Η δημιουργία Σταθμού του ΕΚΑΒ στο Πικέρμι θα γίνει άμεσα ορατή και αντιληπτή από τις χιλιάδες των κατοίκων που εξυπηρετούνται από την μεγάλη οδική αρτηρία που προαναφέραμε.

                                                                                                                Με εκτίμηση

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα