22.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου παρουσιάζει στην Ιταλία το βιβλίο του αφιέρωμα στον εξαίρετο Σαλαμίνιο επιστήμονα Πέτρο Φουρίκη.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έκδοση του τόμου «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος Πέτρος Αν. Φουρίκης (1878 – 1936)» του Πέτρου Φιλίππου, το βιβλίο ταξιδεύει στην Ιταλία για δύο παρουσιάσεις αφιερωμένες στον Πέτρο Φουρίκη. Την πρόσκληση καθώς και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων είχε αναλάβει ο φίλος και αρβανίτης Virgilio Avato,  Διαπιστευμένος στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας για τις σχέσεις με τον χώρο των Καθολικών.

Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Δήμο San Cosmo Albanese (Strigari) της Καλαβρίας, στις 25 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της πόλης μίλησαν:

– S.E.R. Mons. Donato Oliverio, Επίσκοπος της επαρχίας του Lungro,

– Dott. Damiano Baffa, Δήμαρχος του San Cosmo Albanese,

– πρωτοπρεσβύτερος Antonio Bellusci,

– Dott. Vicenzo Busa, Σύμβουλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στις σύντομες ομιλίες τους τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου όσο και ο Virgilio Avato αναφέρθηκαν στις σχέσεις των Αρβανιτών της Ελλάδος με τους αρβανίτες της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Ο κ. Φιλίππου μίλησε για το πολύπλευρο επιστημονικό και συγγραφικό έργο του Πέτρου Φουρίκη, το οποίο καταλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στις επιστήμες της Αρχαιολογίας της Ιστορίας, της Λαογραφίας, της Γλωσσολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη της ιστορίας, της καταγωγής, του πολιτισμού και κυρίως της αρβανίτικης διαλέκτου τόσο των Αρβανιτών της Αττικής όσο και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Σπύρο Μπρέμπο, ο οποίος ερμήνευσε Αρβανίτικα τραγούδια. Ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές όταν όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν το τραγούδι «o e bukura More», που δηλώνει τη νοσταλγία και την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, τον Μωριά.

Η επόμενη βιβλιοπαρουσίαση έλαβε μέρος στη Ρώμη και συγκεκριμένα στην “Academia Angelico Constantiniana di lettere arti e science” στις 27 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση είχε θέμα «Οι Αρβανίτες και οι Αρμπερέσσε (Αρβανίτες της Κάτω Ιταλίας) ενωμένοι από τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τη βυζαντινή θρησκευτική παράδοση», με κύριους ομιλητές τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου και τον κ. Virgilio Avato.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Alessio Angelo – Comneno di Tessaglia, η κ. Carla Mazzuca καθώς και η Πρέσβης της Αλβανίας κ. Anila Bitri Lani. Επίσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη καθώς και σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων.

Ο Σπύρος Μπρέμπος ολοκλήρωσε την εκδήλωση ερμηνεύοντας Αρβανίτικα τραγούδια και πάλι το κοινό τραγούδησε το τραγούδι «o e bukura More».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα