17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ...

ΠΑΡΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ

Τεράστια είναι η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε τόσο για το ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου,  όσο και για τη 7η πνευμονολογική κλινική του Γ.Ν. Σωτηρία, όπου πριν 10 μέρες κυριολεκτικά μας χάρισαν τη ζωή πίσω. Για το λόγο αυτό ένα δημόσιο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους λειτουργούς Υγείας, γιατρούς – νοσηλευτές κ.α., αλλά και ευκαιρία να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας πως πρέπει να λειτουργεί η δημόσια υγεία προς όφελος όλων, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, αλλά με σωστό σχεδιασμό απ’ τους καθ’ ύλη υπευθύνους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, οικείο μου πρόσωπο παρουσίασε επιδείνωση της εμπύρετης κατάστασης που βρισκόταν. Ο οικογενειακός γιατρός σύστησε να οδηγηθεί επειγόντως σε νοσοκομείο. Ευτυχώς γνώριζα ότι κάθε Παρασκευή το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου βρίσκεται σε αυξημένη εφημερία, που σημαίνει ότι εφημερεύουν γιατροί ειδικοτήτων και τα εργαστήρια.

Αντί λοιπόν να καλέσω το ΕΚΑΒ πήγα τον ασθενή στο Κ.Υ. εκεί η εφημερεύουσα παθολόγος γιατρός κ. Μαλβίνα Δαούκου, ζήτησε να του γίνουν όλες οι εξετάσεις, αιματολογικές – ακτινολογικές – υπερηχογράφημα καρδιάς. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συζητήθηκαν απ’ το team των εφημερευόντων, καρδιολόγος – ακτινολόγος – μικροβιολόγος (δυστυχώς δε γνωρίζω όλα τα ονόματα) που συνεκτίμησε ότι ο ασθενής χρειάζεται μεταφορά σε νοσοκομείο.

Η κ. Δαούκου επικοινώνησε με το εφημερεύων νοσοκομείο «Σωτηρία», ετοίμασε το φάκελο του ασθενή, η νοσηλεύτρια τοποθέτησε φλεβοκαθετήρα, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, αφού πρώτα όλοι μαζί καθησύχασαν τον ασθενή που αρνείτο να δεχτεί την εισαγωγή του σε νοσοκομείο και τον έπεισαν με ευγενικό και ανθρώπινο τρόπο για την αναγκαιότητα περί αυτού.

Όταν ο ασθενής οδηγήθηκε στα επείγοντα η εφημερεύουσα γιατρός της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία» έτριβε τα μάτια της ότι υποδέχτηκε ασθενή ΕΤΟΙΜΟ για εισαγωγή. Χωρίς επιπρόσθετη ταλαιπωρία ο ασθενής εισήχθη σε δωμάτιο κι εκεί ξεκίνησε η θεραπεία του. Την επόμενη μέρα, Σάββατο η κατάσταση επιδεινώθηκε με κίνδυνο απώλειας ζωής. Ευτυχώς ο εφημερεύων γιατρός κ. Λοβέρδος, έπεσε πάνω του και με τη βοήθεια του Θεού τον ανέταξε και σήμερα πλέον βρίσκεται σπίτι του σε ανάρρωση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προσωπικά αγωνιστήκαμε χρόνια για ένα Κ.Υ. που να αποτελεί πρότυπο Πανελλαδικά. Παλέψαμε να μπει σε 24ωρη εφημερία απ’ τη 1η Ιουνίου του 2016. Η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Χρυσάνθη Κισκήρα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και έθεσε του Κ.Υ. Ρ-Π σε αυξημένη εφημερία κάθε Παρασκευή έως Δευτέρα πρωί.  

Ουσιαστικά όμως τη Παρασκευή λειτουργεί πλήρως στελεχωμένο και είμαστε τυχεροί ότι πρώτον είμαστε γνώστες των δυνατοτήτων του Κ.Υ. και δεύτερο ότι το προσωπικό μας συμβάν συνέβη ακριβώς τη συγκεκριμένη μέρα.

Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε ακόμα πιο δυνατά, ώστε να επανασχεδιαστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έτσι ώστε όχι μόνο να παραμένουν όλα τα Κ.Υ. της αν. Αττικής ανοικτά, αλλά να είναι αξιόπιστα. Κάτι που θα επιτευχθεί αν υπάρξει πολιτική βούληση, αλλά κυρίως η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ότι τουλάχιστον κοντινά Κ.Υ. πρέπει να λειτουργούν μεταξύ τους ενισχυτικά, πάντα με στόχο την άριστη εξυπηρέτηση των χρηστών υγείας. Τούτο σημαίνει ότι δεν είναι προς όφελος των ασθενών να εφημερεύουν Κ.Υ. χωρίς εργαστήρια και να αποδυναμώνεται αυτό που τα διαθέτει σε επάρκεια.  

Η προσωπική περιπέτειά μας και η θετική έκπληξη του ιατρικού επιτελείου της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία» υπό τον επιμελητή ιατρό κ. Κολιλέκα, ο οποίος επανειλημμένα επαναλάμβανε ότι για πρώτη φορά υποδέχτηκαν ΕΤΟΙΜΟ ΑΣΘΕΝΗ, μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε την υπόθεση σε ανώτερο επίπεδο.

Και θα το κάνουμε γιατί σε τόσο κρίσιμη περίοδο, η δημόσια ΥΓΕΙΑ θα πρέπει όχι μόνο να περιφρουρηθεί, αλλά να αναβαθμιστεί με ένα σωστό σχεδιασμό που θα αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες σε υποδομές και ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς δήθεν προσλήψεις, απλά μπαλώματα μεταφέροντας γιατρούς και νοσηλευτές από δω κι από κει.

Η λύση είναι απλή και τη βλέπει ακόμα κι ένας απλός παρατηρητής-αγωνιστής για μια καλύτερη δημόσια υγεία. Οι μόνοι που δε το βλέπουν είναι ορισμένοι λαϊκιστές που θέλουν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά με ημίμετρα.      

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα