19.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΣΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ;

ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ;

Μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους λουόμενους σε πολυσύχναστες παραλίες της αν. Αττικής απ’ το Σχοινιά έως το Λαύριο μετά τις δημοσιοποιημένες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που αναπαράχθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, αναδημοσιεύουμε απόσπασμα του σχετικού ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου στη Καθημερινή, στο οποίο αμφισβητείται η εγκυρότητα των μετρήσεων, αφού κρίνεται ένα κομμάτι θάλασσας ακατάλληλο και το όμορο μ’ αυτό κατάλληλο, παρότι δεν υπάρχουν στεγανά στη ροή της θάλασσας.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής

Ακατάλληλα ύδατα ή ακατάλληλες μετρήσεις; Αναρωτιέται στο άρθρο του στην Καθημερινή ο Γιάννης Παλαιολόγος και συνεχίζει:

Σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες για τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στις παραλίες πολλών περιοχών έχει προκαλέσει ανησυχία στους λουόμενους και έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές. Ορισμένοι δήμαρχοι μάλιστα αφήνουν σαφείς υπόνοιες για ύποπτες πρακτικές του φορέα που έκανε τις μετρήσεις, του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Εν τω μεταξύ, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρενέβη με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, με την οποία βάλλει ευθέως κατά του ΠΑΚΟΕ, μιλώντας για ευρήματα που πάσχουν από «αοριστία» και αποτελούν ένδειξη «καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας». To ΠΑΚΟΕ απαντώντας υπερασπίστηκε τη μεθοδολογία του, αναφέρθηκε σε απόπειρα σπίλωσης και κατήγγειλε αδιαφορία του υπουργείου για τη δημόσια υγεία.

Στην Αττική, το ΠΑΚΟΕ έκρινε ακατάλληλες τις παραλίες του Καβουριού, του Μεγάλου Καβουριού, του Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και της Σαρωνίδας. Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει κι αυτός ότι τον προσέγγισε το ΠΑΚΟΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης μέσα στον Ιούνιο, η οποία δεν έγινε για τεχνικούς λόγους. «Δημιουργούν θέματα εκ του μη όντος», είπε, σημειώνοντας ότι οι δειγματοληψίες της οργάνωσης έγιναν χωρίς τη γνώση του δήμου («δεν ξέρουμε πού και πότε έγιναν, αν η μεθοδολογία ήταν η σωστή») και ότι σε περυσινή τους μέτρηση, έβγαλαν κατάλληλο ένα μέρος μιας παραλίας και ακατάλληλο το υπόλοιπο (το Μεγάλο Καβούρι), χωρίς να διαφέρουν οι συνθήκες στα δύο σημεία.
Ο αρμόδιος κρατικός φορέας συμμερίζεται τον σκεπτικισμό των πληττόμενων ΟΤΑ απέναντι στα ευρήματα της ΠΑΚΟΕ. «Δεν αρκούν οι μετρήσεις που κάνουν για να χαρακτηριστεί η ποιότητα των υδάτων» δηλώνει στην «Κ» ο Ιάκωβος Γκανούλης, ειδικός γραμματέας Υδάτων. «Τα στοιχεία που μετράνε είναι ιδιαίτερα μεταβλητά και μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τον καιρό ή τον άνεμο». Ο κ. Γκανούλης τονίζει ότι η οργάνωση «δεν είναι επίσημα διαπιστευμένη» και «είναι άγνωστο αν ακολουθεί επιστημονικά αποδεκτά πρωτόκολλα».

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα