27.7 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΥΡΡΕΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΜΠΕ ΒΙΟΠΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΠΥΡΡΕΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΜΠΕ ΒΙΟΠΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Τρεις ώρες διήρκεσε η επεισοδιακή σημερινή (22 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής, όπου διανθίστηκε με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος που αφορά το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής εν καιρώ κρίσης, όπως η μετατροπή του ΒΙΟΠΑ Κερατέας τύπου Γ ( χαμηλής όχλησης), σε Πάρκο τύπου Β (μεσαίας όχλησης).

Είναι η πρώτη φορά που δεν αναφερόμαστε σε πλειοψηφία – μειοψηφία όπως συνηθίζουμε στα δημοτικά συμβούλια, αφού στη Λαυρεωτική πλέον υπάρχει και φαίνεται έντονο αντιπολιτευτικό, διχαστικό κλίμα ακραίου τοπικισμού, που ξεπερνά ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή, με ευθύνη αμφοτέρων των πλευρών. 

Απ’ τη μια πλευρά η δημοτική αρχή που έδρασε επί του συγκεκριμένου θέματος, αψηφώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο επί του αιτήματος του επιχειρηματικού φορέα που διέπει το ΒΙΟΠΑ περί μετατροπής του εν λόγω πάρκου από χαμηλή όχληση σε μεσαία με την κατάθεση σχετικής ΜΠΕ, αναβλήθηκε (άραγε γιατί ν’ αναβληθεί;), με αποτέλεσμα η εν λόγω ΜΠΕ να περάσει απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Απ’ την άλλη σύσσωμη η αντιπολίτευση που είδε ως ευκαιρία την αυτοπαγίδευση ενός αλαζόνα αντιπάλου, με αποτέλεσμα την κατάθεση αιτήματος 12 συμβούλων για συζήτηση στο Σώμα, έκφρασης γνώμης επί του θέματος που αφορά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με αντικείμενο «Μετατροπή του  Επιχειρηματικού Πάρκου Κερατέας τύπου Γ (χαμηλής όχλησης), σε Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β (μεσαίας όχλησης)», που της χάρισε επιτέλους την πολυπόθητη νίκη να περάσει την πρότασή της κατά της μετατροπής του ΒΙΟΠΑ με 14 ψήφους έναντι 8 της δημοτικής αρχής.

Βέβαια η καταψήφιση της μετατροπής του ΒΙΟΠΑ έγινε με την ασφάλεια ότι ο νόμος ορίζει για όλη την Αττική ότι πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις μόνο χαμηλής όχλησης, με δεδομένο όμως ότι με την παρούσα συγκυρία ο νόμος μπορεί να αλλάξει επιτρέποντας και επιχειρήσεις μεσαίας όχλησης να μπορούν να εγκαθίστανται για πρώτη φορά, ενώ μέχρι τώρα ισχύει μόνο για όσες μετεγκαθίστανται.

Τούτο βέβαια σημαίνει ότι η αντιπολίτευση περισσότερο κέρδισε μια πύρρεια νίκη (όλοι συμφώνησαν ότι στηρίζουν και επιθυμούν την αναβάθμιση του ΒΙΟΠΑ), έχοντας απέναντι στην αρνητική στάση της, τη μεγάλη ανεργία που πλήττει τη χώρα και την απέλπιδα προσπάθεια για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην χώρα μας και μάλιστα ξένων, καθώς οι εγχώριες ήδη μεταβαίνουν σε γείτονα χώρα με ευνοϊκότερους όρους φορολόγησης.

Το θανάσιμο λάθος της λυσσαλέας διαμάχης μεταξύ των δύο μερών είναι, ότι αντί να αμβλύνεται ο έντονος τοπικισμός που είναι διάχυτος μεταξύ των δύο δημοτικών κοινοτήτων, Λαυρίου και Κερατέας, να γίνεται βαθύτερος, με απροσδιόριστο το μέγεθος που θα έχει στη τοπική κοινωνία της Κερατέας κυρίως, καθώς στο Λαύριο είναι η κοινωνία είναι πιο ανοικτή σε μια πόλη που δημιουργήθηκε απ’ την βιομηχανική έκρηξη του 18ου αιώνα, άρα οι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν εκεί ήταν από διάφορες περιοχές, ακόμα κι εκτός Αττικής.

Ένας ακόμα λόγος που θεωρούμε τη νίκη της αντιπολίτευσης Πύρρεια και μας κάνει περίεργους να δούμε το αποτέλεσμά της, είναι το πώς θα διαχειριστεί καλύτερα η κάθε πλευρά την επικοινωνία με τους πολίτες, η πλειονότητα των οποίων είναι άνεργοι που περιμένουν ν’ ανοίξουν δουλειές στην περιοχή τους και δεν μπορούν να καταλάβουν τα τερτίπια της μικροπολιτικής που κυριαρχεί στα δημοτικά συμβούλια, με αποκορύφωμα το δικό τους.

Πόσο μάλλον όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση πιθανά να φρενάρει και την εγκατάσταση στο ΒΙΟΠΑ δύο μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, όπως η ΕΛΠΕΝ Α.Ε. κι η ΦΑΡΜΑΖΑΚ  Α.Ε. που έχουν αγοράσει οικόπεδα στο συγκεκριμένο ΒΙΟΠΑ.           

 

  

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα