28.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΑΦΗΝΑ Η ΠΟΛΗ-ΛΙΜΑΝΙ: ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΡΑΦΗΝΑ Η ΠΟΛΗ-ΛΙΜΑΝΙ: ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Συνεπαρμένη απ’ τη ανάγνωση του λευκώματος ‘’Τα πλοία και οι άνθρωποι’’ που πρόσφατα εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας (Ο.Λ.Ρ.), βυθισμένη σε μνήμες του παρελθόντος που ξεκινούν απ’ το 3000 π.Χ., με εικόνες που αποδεικνύουν την ύπαρξή του, νιώθοντας να κατανοώ ολοένα και περισσότερο την μακραίωνα ιστορία του τόπου που διάλεξα ως μόνιμη κατοικία μου, τη Ραφήνα και το λιμάνι της, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω αυτές τις αράδες καταθέτοντας φόρο τιμής σ’ αυτούς που είχαν την έμπνευση αυτής της μοναδικής έκδοσης και σ’ όσους βοήθησαν να πάρει σχήμα και μορφή η ιστορική αυτή μνήμη.

Η Ραφήνα ο τόπος που δε γεννήθηκα, αλλά επέλεξα να ζω.

Ο τόπος με το ιστορικό παρελθόν του να χάνεται στο βάθος των αιώνων, με το ‘’ασκηταριό’’ να αποδεικνύει την κατοίκησή του από τα νεολιθικά χρόνια.

Ο τόπος που έγινε καταφύγιο για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν στα χώματά του.

Ο τόπος που η σύγχρονη ιστορία του γράφτηκε με αίμα στα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Ο τόπος που το λιμάνι του έμεινε ιστορικό, καθώς απ’ αυτό απέπλεαν καΐκια φορτωμένα Έλληνες και Άγγλους αγωνιστές για το Κάϊρο ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, κάποια απ’ αυτά τραγουδήθηκαν όπως η Αγ. Κυριακή.

Ο τόπος που το λιμάνι του αποτέλεσε σταθμό διακίνησης ανθρώπων απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Ο τόπος που αγάπησα και οφείλω να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ, κάτι που δίνεται μέσα από κατάθεση ψυχής κριτικάροντας με σεβασμό το υπέροχο δώρο του Ο.Λ.Ρ. μέσω του λευκώματος ‘’Τα πλοία και οι άνθρωποι’’, που διατίθεται δωρεάν απ’ τον οργανισμό και ήδη αναμένεται να επανεκδοθεί.  

Συγχαρητήρια στον πρόεδρο & Δ.Σ. του Ο.Λ.Ρ. κ. Γιώργο Ορκόπουλο, την Εριέτα Βουλγαρίδη που το επιμελήθηκε και όλους όσους συνέβαλαν με τις διηγήσεις τους και τις εικόνες αρχείου αλλοτινών νοσταλγικών εποχών, στην γνώση και την απόλαυση, ενός άκρως  ενδιαφέροντος, παρελθόντος του λιμανιού της Ραφήνας. Απολαύστε το!   

 

  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα