19.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ

Συνάντηση είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου με τους εκπροσώπους του Φιλανδικού Οργανισμού MAGMA κ.κ. Björn Sundell (δημοσιογράφος) και Johan Häggman (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολυγλωσσία), ο οποίος υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων οι μειονότητες και η πολυγλωσσία.

Οι εκπρόσωποι του MAGMA ενημέρωσαν τους παραβρισκόμενους ότι στον ελλαδικό χώρο το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου οργανισμού επικεντρώνεται στα βλάχικα, στη γλώσσα των Ρομά, στα αρβανίτικα κ.α.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε μια πρώτη συζήτηση – προσέγγιση για το θέμα της αρβανίτικης διαλέκτου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η αρβανίτικη γλώσσα τείνει να εκλείψει από τον ελλαδικό χώρο, καθώς ποτέ δεν έγινε συστηματική καταγραφή αυτής, ούτε ποτέ διδάχθηκε όπως έγινε στα αρβανιτοχώρια της Νότιας Ιταλίας, οπότε μαζί με την εξαφάνιση της, χάνονται και σημαντικά στοιχεία του αρβανίτικου λαϊκού πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτό, συζητήθηκε από κοινού με τους εκπροσώπους του MAGMA η δυνατότητα αξιοποίησης υπαρχόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις θνήσκουσες γλώσσες με σκοπό την καταγραφή, διατήρηση και ανάδειξη της αρβανίτικης γλώσσας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Αρβανίτικου Συνδέσμου Ελλάδας Γιώργος Γέρου, ο αρχιτέκτων μηχανικός Σωτήρης Μπλέτσας που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη βλάχικη γλώσσα, η Δρ. Κοινωνιογλωσσολογίας – ερευνήτρια Έλενα Μπότση, ο καθηγητής – συγγραφέας Κων/νος Τσοπάνης και ο δημοσιογράφος – ερευνητής (κυρίως στα αρβανίτικα) Δημήτρης Μαντάλας.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα