17.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ

Μετά τη βράβευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας ως το πρώτο «αειφόρο» σχολείο, δύο νέες διακρίσεις έρχονται και μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Η πρώτη αφορά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, το οποίο επιβραβεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου με «πράσινη σημαία» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, καθώς αποτελεί ίσως το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη που ενσωματώνει στο πρόγραμμά του τη μελέτη των ενυδρειοπονικών συστημάτων.

Η δεύτερη αφορά στο Γυμνάσιο Ραφήνας, το οποίο είναι ένα από τα 12 σχολεία από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο καινοτόμο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα GAIA (Green Awareness in Action-Πράσινη Ευαισθητοποίηση εν Δράσει) και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ήδη στο σχολικό κτήριο του Γυμνασίου Ραφήνας έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες και μετρητές θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτεινότητας κλπ., οι οποίοι μέσω ειδικά σχεδιασμένων ψηφιακών εφαρμογών διαθέτουν τα δεδομένα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2017, θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων και σεναρίων μάθησης. Στόχος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των μαθητών, αλλά και η ουσιαστική ενθάρρυνση καθημερινών συμπεριφορών που συντελούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του σχολικού κτηρίου.
Στο πρόγραμμα, εκτός από τα 12 σχολεία της Ελλάδας, έχουν ήδη ενταχθεί λύκεια και πανεπιστήμια από την Ιταλία και τη Σουηδία.

Ως δημοτική αρχή είμαστε στο πλευρό των σχολείων μας υλοποιώντας ένα πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών τους που έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα τους. Πάνω από όλα όμως είμαστε περήφανοι γιατί οι διακρίσεις τους επιβεβαιώνουν πως το δημόσιο σχολείο μπορεί να είναι καινοτόμο, διαδραστικό και ανταγωνιστικό.

 

Ο Γιώργος Κοκκόλης είναι αντιδήμαρχος Πικερμίου

Υπεύθυνος παιδείας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα