26.1 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΑΝ ΤΖΩΡΤΖΙ; ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ...

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΑΝ ΤΖΩΡΤΖΙ; ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ;

Τι γίνεται τελικά με τη βραχονησίδα Σαν Τζώρτζι (κότα με τα χρυσά αυγά), ανήκει στο δήμο Ύδρας, ενώ τα έσοδα απ’ τις ανεμογεννήτριες πάνε στο δήμο Λαυρεωτικής; Όχι πια ισχυρίζονται οι Υδραίοι!

Ανήκει στο δήμο Ύδρας όπως αναφέρει η τεκμηριωμένη υπ’ αρ. 171/2017 γνωμοδότηση του ΝΣΚ η οποία δικαιώνει πλήρως τον Δήμο Ύδρας, αναφορικά με την υπαγωγή της νησίδας του Αγ. Γεωργίου (Σαν Τζώρτζι) στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας ή στο δήμο Λαυρεωτικής που το έγγραφο της ΛΑΓΗΕ «καταβάλλει το 100% του ειδικού τέλους που απέδωσαν οι Εταιρείες «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ 1 και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ 2» από τις ανεμογεννήτριες, που έχουν εγκαταστήσει στη νησίδα «Άγιος Γεώργιος» του Δήμου Λαυρεωτικής και το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσόν των 138.253, 31 ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016»;

Ιδού η απορία σ’ ένα Κράτος όπου ο καθείς ότι δηλώσει είναι, που κατ’ επέκταση σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει μετά βεβαιότητας να πει αν μία βραχονησίδα ανήκει στον ένα ή τον άλλο δήμο. Κι ύστερα μιλάμε για τα Ίμια ή μάλλον έτσι φτάσαμε και στα Ίμια!

Ενημέρωση του αντιπερ/ρχη νήσων κ.  Π. Χατζηπέρου

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη πραγματοποιήθηκε σήμερα με τους κ.κ. Βουλευτές Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, Δήμαρχο Ύδρας Γ. Κουκουδάκη, Δημοτικό Σύμβουλο Π. Ράππα, τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας Αττικής Ο. Σαββίδου και του Δήμου Ύδρας Γ. Μαραγκού, για το ζήτημα της βραχονησίδας του Σαν Τζώρτζι.
Οι παρευρισκόμενοι ενημέρωσαν τον Υπουργό για την τεκμηριωμένη υπ’ αρ. 171/2017 γνωμοδότηση του ΝΣΚ η οποία δικαιώνει πλήρως τον Δήμο Ύδρας, αναφορικά με την υπαγωγή της νησίδας του Αγ. Γεωργίου (Σαν Τζώρτζι) στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων στηρίζοντας το αίτημα του Δημάρχου Ύδρας για άμεση αποδοχή της γνωμοδότησης από τον Υπουργό, δήλωσε ότι η δικαιοσύνη αποκατέστησε το ηθικό, νόμιμο και δίκαιο αίτημα του ιστορικού νησιού της Ύδρας και των Υδραίων.
Η Ύδρα είναι ένα υπερπροστατευόμενο νησί από κάθε άποψη – καλώς είναι – πλην όμως, το γεγονός αυτό (αρχαιολογία, πολεοδομία, δασαρχείο κλπ.) επιφέρει σοβαρές οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις για τους κατοίκους. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της νησίδας του Αγ. Γεωργίου ως αιολικού πάρκου, θα αμβλύνουν κατά κάποιο τρόπο το δυσβάστακτο κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι μοναδική ευκαιρία για τον Υπουργό να γράψει ιστορία…

ΑΠΟΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Κ. Δ. ΛΟΥΚΑ

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς θέλοντας να αποδημήσει την απόφαση για τη διοικητική υπαγωγή της νησίδας στο δήμο Ύδρας, επικαλείται την καταβολή του ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ των ανεμογεννητριών που λειτουργούν στη νησίδα για 3 μήνες του 2016 στο δήμο Λαυρεωτικής.

Δ.Τ. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ   

Με αφορμή τη δημοσίευση της υπ’αριθμ.171/2017 γνωμοδότησης του Ε’ τμήματος του ΝΣΚ, σε σχέση με τη διοικητική υπαγωγή της νήσου «Άγιος Γεώργιος», έχουμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας  τα εξής:

Σε έγγραφο της  ΛΑΓΗΕ προς τον Δήμο Λαυρεωτικής με θέμα: «Καταβολή τέλους υπέρ ΟΤΑ» και στον συνημμένο πίνακα που παραθέτουμε, εμφαίνεται η καταβολή στο 100% στον Δήμο Λαυρεωτικής  του ειδικού τέλους, που απέδωσαν οι Εταιρείες «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ 1 και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ 2» από τις ανεμογεννήτριες, που έχουν εγκαταστήσει στη νησίδα «Άγιος Γεώργιος» του Δήμου Λαυρεωτικής και το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσόν των 138.253, 31 ευρώ (για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016)  εφαρμόζοντας το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και δη τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 3 της με αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β 3497/29-12-2014) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής,  αναγνωρίζοντας ότι ο δικαιούχος του ποσοστού του ειδικού τέλους της περ. iii της παραγράφου Α.3 του άρθρου 25 του ν. 3468/2006  είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, αφού κατάφερε να εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες του Σαν Τζώρτζη,  βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για τις δέουσες περαιτέρω ενέργειες. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα