22.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΕΣΘΗΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΣ

2 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΕΣΘΗΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΣ

Θεῖον ἔνδυμα, τῶν οίκτιρμῶν σου, καὶ ἱμάτιον ἀθανασίας, τὴν ἁγίαν σου Ἐσθῆτα καὶ ἄφθαρτον, τῇ κληρουχίᾳ σου Κόρη δεδώρησαι, εἰς περιποίησιν πάντων καὶ σύναψιν. Ὅθεν Ἄχραντε, τὴν θείαν αὐτῆς κατάθεσιν, τιμῶντες εὐσεβῶς σὲ μεγαλύνομεν.

Η ευλογία της Παναγίας των Βλαχερνών μας οδήγησε σήμερα το απόγευμα στον ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Κορωπίου, όπου παρακολουθήσαμε μια λειτουργία μοναστηριακού τελετουργικού, υπό τη σεμνή παρουσία του Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, προς τιμή της Παναγίας των Βλαχερνών, μια «κρυφή» γιορτή της κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας Θεοτόκου που λίγοι γνωρίζουν, εξ’ ου και η λέξη «κρυφή».

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Βλαχερνών ή Βλαχερνίτισσας είναι από τα γνωστότερα ιερά της Παναγίας και ένα από τα σημαντικότερα Ορθόδοξα προσκυνήματα της Πόλης. Βρίσκεται στις Βλαχέρνες, στην περίφημη αυτή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτός του ναού υπήρχε και βασιλικό παλάτι.
Ο Ναός έγινε γνωστός από την παλαιότατη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών που παριστάνει την Θεοτόκο όρθια δεομένη με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, έχοντας στο στήθος της εγκόλπιο με τον Ιησού.

Είναι η υπέρμαχος Στρατηγός, που σε ανάμνηση της βοηθείας της Θεοτόκου προς τους υπερασπιστές του Βυζαντίου εναντίον των Περσών και Ρώσων, γράφηκε ο γνωστός σε όλους Ακάθιστος Ύμνος. Από Βυζαντινούς συγγραφείς μαθαίνουμε για το απαράμιλλο κάλλος του Ναού, καθώς και τα άπειρα θαύματα της Παναγίας.

Όταν το 473 μ.Χ. μεταφέρθηκαν από τη Παλαιστίνη το ωμοφόριο και η Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου, κτίστηκε και το παρεκκλήσιο της Αγίας σορού.  

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα