21.4 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ34ΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΤΟΠΟΘΕΤHΣΕΙΣ Σ. ΠΑΝΤΖΑ – H. ΨΗΝΑΚΗ

34ΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΤΟΠΟΘΕΤHΣΕΙΣ Σ. ΠΑΝΤΖΑ – H. ΨΗΝΑΚΗ

Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, έχοντας εξασφαλίσει ήδη ρεκόρ συμμετοχής καθώς εκτιμάται ότι θα δώσουν το «παρών» στους δρόμους της πόλης περισσότεροι από 50.000 δρομείς.

Λεπτομέρειες έδωσαν σήμερα διοργανωτές, θεσμικοί παράγοντες, υποστηρικτές και χορηγοί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Αθήνας. Η φετινή διοργάνωση όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ κι είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η διοργάνωση φέτος συμπίπτει με δυο σημαντικές ιστορικές επετείους, τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά και τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο.

Στην ομιλία ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για τη συντήρηση και βελτίωση των εθνικών σταδίων και στη δημιουργία γραφείου ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό με στόχο να διευκολυνθεί η απορρόφηση 16 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Σπύρος Πάντζας

Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, απηύθυνε  ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού Σπύρος Πάντζας, ο οποίος τόνισε:

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος φέτος συμπίπτει με μια ιστορική επέτειο καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από την 1η σύγχρονη διοργάνωση του Μαραθωνίου.

Εκτός όμως από την ιστορική επέτειο, η σπουδαιότητα αυτού του αγώνα που τον κατατάσσει σε ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα,  πηγάζει από τον πανανθρώπινο συμβολισμό του που ενώνει τους λαούς σε ένα κοινό αγώνα. Σε έναν αγώνα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία.

Ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση να εξαπλώνεται, την παγκόσμια ειρήνη να απειλείται και το μεταναστευτικό να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ο Αυθεντικός  Μαραθώνιος πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, το οποίο θα προέρχεται από τη συμμετοχή στο σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός και τα ιδανικά που ενσάρκωσε, – ο Μαραθωνοδρόμος της ειρήνης, – Γρηγόρης Λαμπράκης -.

Ο ΣΕΓΑΣ αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του Μαραθωνίου δρόμου και την αξία της συμμετοχής στον αθλητισμό, στον ευγενή και υγιή συναγωνισμό, τον σεβασμό στις αξίες του αθλητικού πνεύματος αλλά και την ανάδειξη του τόπου μας, αναλαμβάνει όπως κάθε χρόνο την διοργάνωση του.

Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του συνδέσμου και ως συνδιοργανωτής  του αγώνα επιλέγει να συμβάλλει οικονομικά και οργανωτικά αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την σημαντική διοργάνωση. Φέτος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την συνεργασία μας με τον ΣΕΓΑΣ, πέραν των εξόδων για τη βασική υλικοτεχνική υποδομή  αναλάβαμε και την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων του 21ου Παγκόσμιου συνεδρίου της ΑΙΜS  .

Προσδοκούμε η συμμετοχή του κόσμου στον 34ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, να  ενισχυθεί η τουριστική κίνηση της Περιφέρειας και να αναδειχθούν  όλα τα Ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Αθήνας.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμβάλουν στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του τεράστιου εγχειρήματος.

Να ευχηθώ  ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και κυρίως στους συμμετέχοντες, που σε κάθε Μαραθώνιο αναμετρούνται με τα όριά τους γνωρίζοντας πως η συμμετοχή έχει  πολύ μεγαλύτερη αξία από την τελική κατάταξη».

Ηλίας Ψηνάκης

Παρών επίσης ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψηνάκης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Θέλω να αναφερθώ σε έναν άλλο μαραθώνιο, που έχουμε στήσει από πέρσι και αφορά στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και στην οικονομία. Πέρυσι βραβεύσαμε τους πρέσβεις από όλο τον κόσμο για την βοήθεια που μας προσφέρουν οι χώρες τους. Φέτος θα διοργανωθεί στις 11 Νοεμβρίου στο Ζάππειο, ένα φόρουμ με την συμμετοχή 120 δημάρχων, περιφερειαρχών και επιχειρηματιών από την Κίνα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, το οποίο του χρόνου προγραμματίζουμε να γίνει με τη συμμετοχή Ελλήνων στο Πεκίνο».

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα