14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΑέρινο τείχος χωρίζει την Ευρώπη στα δύο – Πώς θα «χτυπήσει» η...

Αέρινο τείχος χωρίζει την Ευρώπη στα δύο – Πώς θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία την Ελλάδα

Προ των πυλών κακοκαιρία – εξπρές με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες, ενώ ορισμένες περιοχές θα δουν «άσπρη» μέρα.

Κάτι από χειμώνα θα θυμίζει ο καιρός στα τέλη της εβδομάδας. Μπορεί μέχρι την Παρασκευή (17/11) στις περισσότερες περιοχές της χώρας να κυριαρχήσει ηλιοφάνεια, ωστόσο το Σαββατοκύριακο το σκηνικό θα αλλάξει. Μία νέα κακοκαιρία – εξπρές αναμένεται να «χτυπήσει», με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, την πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια στα ορεινά.

Τα ισχυρά φαινόμενα πάντως δεν θα κρατήσουν πολύ, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

«Μέχρι και την Πέμπτη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε καλές ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει να βρέχει κυρίως στα δυτικά και το Σάββατο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη και χιόνια στα πολύ ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο για αυτήν την κακοκαιρία θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα έρθει στην περιοχή μας από τις βαλκανικές περιοχές», επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Βροχές, χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσιάζει έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζεται ένα αέρινο τείχος του αεροχειμάρρου, το οποίο στην ουσία χωρίζει την Ευρώπη σε δύο τμήματα. Προς τα βόρεια επικρατεί το φθινόπωρο με εξάρσεις χειμώνα, ενώ νοτιότερα η άνοιξη με εξάρσεις φθινοπώρου.

Το αέρινο αυτό τείχος εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από τον βορρά προς τον νότο, ενώ τις ωθεί με ταχύτητα να κινηθούν ανατολικότερα. Κοντά στο Σαββατοκύριακο όμως, θα κάνει μια «κοιλιά», η οποία και θα επιτρέψει στις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς τα μέρη μας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού αυτές τις δύο αυτές ημέρες θα είναι οι βροχές σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας, που βρέχονται από αυτό, οπότε θα συναντήσουμε και καταιγίδες, οι θυελλώδεις – παγεροί βοριάδες και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πέσουν και τα πρώτα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

ΠΡΟΒΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Με τον καιρό να συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται και να δυσκολεύεται να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας όπου στο τελείωμα αυτής θα ζήσουμε κάτι από Χειμώνα λες και χορτάσαμε από Φθινόπωρο. Και αν νομίζουμε ότι ο Χειμώνας θα έρθει για να μείνει, μάλλον είμαστε γελασμένοι γιατί από τη νέα εβδομάδα ξανά προς την Άνοιξη τραβά τουλάχιστον θερμοκρασιακά.

Σε τι οφείλεται όμως αυτός ο καιρικός λήθαργος;

Η απάντηση δίνεται παρατηρώντας τον πρώτο μας χάρτη όπου απεικονίζεται το αέρινο τείχος του αεροχειμάρρου και το οποίο στην ουσία χωρίζει τη Γηραιά ήπειρο σε δύο τμήματα, όπου προς τα βόρεια επικρατεί το Φθινόπωρο με εξάρσεις Χειμώνα, ενώ νοτιότερα η Άνοιξη με εξάρσεις Φθινοπώρου.

Αυτό λοιπόν το αέρινο τείχος στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από βορρά προς νότο (μεσημβρινή ροή), δίνοντας μία έντονη δυτική ροή (ζωνική κυκλοφορία) και η οποία δίνει απάντηση και στο γιατί οι όποιες κακοκαιρίες μας έρχονται είναι σύντομες και δεν κρατάνε πάνω από μια δύο ημέρες μιας και αυτό το αέρινο ποτάμι τις ωθεί με ταχύτητα να κινηθούν ανατολικότερα.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ «ΕΞΠΡΕΣ» ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Παρατηρώντας λοιπόν τον πρώτο μας χάρτη και στο τελείωμα του βίντεο, βλέπουμε ότι αυτό το αέρινο τείχος κάνει μια «κοιλιά» η οποία και θα επιτρέψει στον ψυχρό αέρα (μπλε βέλη) να κατέβει προς τα μέρη μας.

Παρατηρώντας τον δεύτερο χάρτη μας βλέπουμε το γαλάζιο χρώμα να πλησιάζει τα βόρεια Βαλκάνια και τη χώρα μας κι έτσι λοιπόν το διήμερο Σάββατο – Κυριακή ο καιρός θα κάνει μια πρόβα προς το χειμωνιάτικο. Τι σημαίνει αυτό;

1. Ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Στους χάρτες 3 και 4 απεικονίζονται οι θερμοκρασίες το ξημέρωμα της Κυριακής αλλά και το μεσημέρι. Βλέπουμε ότι η Κυριακή θα ξημερώσει με πολύ κρύο σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσεις τους 14 με 16 βαθμούς, νοτιότερα τους 16 με 18.

2. Μετά από πάρα πολύ καιρό θα επικρατήσουν θυελλώδεις – παγεροί βοριάδες όπως φαίνεται και στον χάρτη 5.

3. Σύντομο πέρασμα βροχών θα δεχτούν αρκετές περιοχές το Σάββατο όπως φαίνεται και στον τελευταίο χάρτη μας με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό οπότε θα συναντήσουμε και καταιγίδες. Την Κυριακή πάντως τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει σχεδόν παντού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη αυτή εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε θα φέρει και τα πρώτα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Κλείνοντας και για να μην ξεχνιόμαστε από βδομάδα Άνοιξη άντε να το πούμε και προς Φθινόπωρο, με το κρύο να επιμένει τις πρωινές και βραδινές ώρες το οποίο όμως θα «μαλακώνει» μέρα με τη μέρα.

Αν αυτό το αέρινο τείχος που παρουσιάσαμε στον πρώτο μας χάρτη δεν αλλάξει θέση – μορφή, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέραν από «εξπρές» διαταραχές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα
Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο τοπικές νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά και την ανατολική Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στην κεντρική Μακεδονία θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια και ανατολικά και θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 και τοπικά στα νότια έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί, τοπικά στα νότια έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θράκη. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 4 με 5, τοπικά έως 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, κυρίως στα νότια Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 και στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση με βαθμιαία ενίσχυση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη (16/11)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά τις πρωινές ώρες και στα κεντρικά ηπειρωτικά από το μεσημέρι.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι περιορισμένη κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Στα νότια πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 17 με 18 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στα νησιά του νότιου και ανατολικού Αιγαίου τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή (17/11)
Λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα νότια.

Ο καιρός το Σάββατο (18/11)

Αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Ο καιρός την Κυριακή (19/11)

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά και τα βόρεια από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και δεν θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα τους 14 με 15 και στη νότια χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα