16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Η αφρικανική σκόνη «κάλυψε» τα πάντα στον ουρανό της Αττικής, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν ποιες ουσίες εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό πορτοκαλί και κάνοντας την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Το φαινόμενο άρχισε να υποχωρεί την Τετάρτη (24/4), ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν για το ποιες ουσίες εκλύθηκαν στον αττικό ουρανό με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα αφρικανικής σκόνης, τα οποία ανέλυσε με το νέο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης JSM-IT500L. Όπως σημειώνει η ΕΑΓΜΕ, οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Εικόνα της αφρικανικής σκόνης στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης

Τέλος, η ΕΑΓΜΕ αναφέρει πως «η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της».

Αναλυτικά τι αναφέρει η ΕΑΓΜΕ

«Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη

Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.

Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10mm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της. Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα