24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑDEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ρ-Π / ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ρ-Π / ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Απόψε πραγματοποιήθηκε το εξ αναβολής λόγω καιρού debate που προγραμμάτισε ο σύλλογος Νηρέα-Πρωτέα στην πλατεία Νηρέα του οικισμού. Μια εκδήλωση ενημέρωσης των δημοτών για τις θέσεις των υποψηφίων Δημάρχων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου. Παρά την αισθητή ψυχρούλα υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κόσμου που συνεχώς πλήθαινε μέχρις ότου το κρύο έγινε περισσότερο αισθητό οπότε οι πιο κρυονιάριδες άρχισαν να αποχωρούν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Ανδρέας Βασιλόπουλος – Ευάγγελος Μπουρνούς – Βασίλης Πιστικίδης – Χρήστος Τσαλαπατάνης – Δαμιανός Φαφούτης, με ηχηρή την απουσία του Γιώργου Χριστόπουλου που δεν έμεινε ασχολίαστη. Στη θέση του απόντα διαβάστηκε επιστολή του απ’ τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Χριστόπουλου Κυριάκο Μαϊόπουλο. Δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε με μουρμουρητά προκάλεσε ο λόγος που επικαλέστηκε ο κος Χριστόπουλος για την μη παρουσία του, που ήταν συνειδητή επειδή παραβρισκόταν ο κος Μπουρνούς ο οποίος δεν έχει εκλεγεί Δήμαρχος! Βέβαια ο απερχόμενος κι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος κος Μπουρνούς όταν του δόθηκε ο λόγος σήκωσε το γάντι που πέταξε ο απών και τον κατήγγειλε ότι ούτως ή άλλως ήταν συνέχεια απών καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δημοτικής θητείας, οπότε η τωρινή απουσία του δεν εκπλήσσει.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Ταρναράς άνοιξε τη συζήτηση αναφέροντας τις λεπτομέρειες του διαλόγου και την ώρα που θα έχει κάθε ομιλητής για να τοποθετηθεί σε κάθε θέμα.

Στους υποψήφιους δήμαρχους τέθηκαν τρεις θεματικές ενότητες ώστε να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για την πορεία υλοποίησης όσων πουν.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1) Θέματα που αφορούν τις γειτονιές Νηρέα – Πρωτέα και την ευρύτερη παράκτια περιοχή της νότιας Ραφήνας.

2) Λιμάνι Ραφήνας, περιβαλλοντική επιβάρυνση και προτεινόμενα μέτρα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

3) Κρίσιμα ζητήματα καθημερινότητας σε Ραφήνα – Πικέρμι (πολιτισμός, εκπαίδευση, δίκτυα κοινής ωφέλειας, πυροπροστασία, διαχείριση απορριμμάτων, κλπ).

Τόσο ο κος Μπουρνούς, όσο κι ο κος Πιστικίδης, ως έχοντες ασκήσει εξουσία αναφέρθηκαν εκτενώς σε έργα που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας τους με έμφαση στο ΚΕΛ και την αστική συγκοινωνία, με τον κο Μπουρνούς να εστιάζει στην υγιή οικονομική κατάσταση του δήμου και στα βραβεία που έχει πάρει ο δήμος στο θέμα της διαφάνειας open data όπου φαίνονται όλα τα πεπραγμένα του δήμου και τον κο Πιστικίδη ν’ αναφέρεται στις τρεις εκλογικές διαδικασίες που αντιμετώπισε στην αρχή της δημαρχιακής του θητείας που «μας πήγαν πίσω» όπως τόνισε.

Ο κος Φαφούτης εστίασε στην συνεχή παρουσία της μείζονος μειοψηφίας στα δημοτικά συμβούλια όπου «είχαμε άποψη, υποστηρίζοντας τις ωφέλιμες για τους συμπολίτες μας επιλογές και στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα».

Ο κος Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει και ήδη έχει κοινοποιηθεί πόρτα – πόρτα το πρώτο μέρος, ενώ βρίσκεται προ των πυλών και το δεύτερο, όπου έχει σχεδιαστεί ένας δήμος με προοπτική βάθους χρόνου.

Ο κος Τσαλαπατάνης της Λαϊκής Ενότητας τόνισε ότι «είμαστε μια άλλη φωνή στο δήμο, που στόχο έχουμε την υπεράσπιση των πολιτών πέρα και μακριά από εξωτερικές επεμβάσεις».

Στα θέματα του περιβάλλοντος σε επίπεδο οικισμού, παραλία Μαρίκες, παράκτιο δάσος και αμμόλοφους, όλοι συμφώνησαν ότι ανήκει στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και παρ’ όσα λέγονται περί παραχώρησης παραλιών στο δήμο, ουσιαστικά τίποτε δεν έχει παραχωρηθεί. Ο κος Φαφούτης ανέφερε επίσης ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για το master plan του λιμένος, κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι ξέρει αλλά δεν ανακοινώνει τίποτα και ουσιαστικά πράττει εν κρυπτώ.

Για τις επεμβάσεις που προγραμματίζονται στο Μ. Ρέμα με κίνδυνο να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον Βασιλόπουλος και Φαφούτης δήλωσαν κάθετα αντίθετοι. Ο κος Πιστικίδης ανέφερε ότι επί θητείας του είχε προτείνει διαβούλευση για το  κυκλοφοριακό της περιοχής και συζήτηση επί της κυκλοφοριακής μελέτης που εκπόνησε συγκοινωνιολόγος της περιοχής.

Ενώ όλοι οραματίζονται ένα μονοπάτι – πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο – που θα συνδέει το παράκτιο μέτωπο απ’ το Πάρκο Καραμανλή έως το Μελτέμι. Επίσης συμφώνησαν ότι ανάπτυξη δεν είναι η βίαιη επιχειρηματική εισβολή στο παράκτιο μέτωπο αλλά η ήπια αξιοποίηση του φυσικού κάλλους με παράλληλη τουριστική ανάδειξη και πρωτεύον θέμα την ποιότητα ζωής.

Η παρέμβαση όμως του κου Τσαλαπατάνη αποδόμησε τα οράματα, τονίζοντας ότι όλες οι παραλίες σύμφωνα με άνωθεν βούληση θα περάσουν στην επιχειρηματικότητα και κάλεσε τους πολίτες σε επιφυλακή.

Ο δήμαρχος τέλος επιβεβαίωσε ότι το παράκτιο μέτωπο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σχετικά με τη δημιουργία πάρκινγκ, είπε ότι πρέπει να γίνουν όχι όμως δίπλα στην θάλασσα. Καυτηρίασε ωστόσο την νοοτροπία ετών που ήθελε το λιμάνι ένα ψαρολίμανο κι ως εκ τούτου δεν φρόντισε ποτέ να κάνει ένα σοβαρό σχεδιασμό βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες, με αποτέλεσμα το λιμάνι να διογκωθεί εις βάρος της πόλης.

Δεν ξέφυγε της προσοχής μας η διακριτική παρουσία του π. Υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ Σωτήρη Ζώτου υποψηφίου βουλευτή αν. Αττικής με τη Φώφη Γεννηματά, ο οποίος σύμφωνα με την πάγια τακτική του ενημερώνεται ενδελεχώς σε θέματα που αφορούν την περιοχή που καλείται να υπηρετήσει.  Στη πίσω σειρά καθισμάτων ο δεύτερος από αριστερά.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια από κάθε άποψη σοβαρή συζήτηση, παρότι εθίγησαν θέματα που άπτονται του κεντρικού σχεδιασμού όπως Αττική Οδός, Προαστιακός κ.α.

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα