27 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΈρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Ο αναλυτικός πίνακας...

Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες – Ο αναλυτικός πίνακας του ECMWF που «δεν πέφτει ποτέ έξω»

Δύσκολο αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι, αν λάβουμε υπόψη τη μεσοπρόθεση πρόβλεψη για τη θερμοκρασία του καλοκαιριού 2024 στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Το κέντρο, δημοσίευσε δυσοίωνα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη και αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προγνώσεις του μέχρι σήμερα, πέφτουν πάντα μέσα και με μεγάλη ακρίβεια…

Το γράφημα που δημοσιεύει το Meteo, παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.
Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση του Meteo, θεωρείται ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Όπως επισημαίνει το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα