20 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ διοίκηση της ΟΛΡ Α.Ε. θυμάται & θυμίζει την ημέρα λήξης του...

Η διοίκηση της ΟΛΡ Α.Ε. θυμάται & θυμίζει την ημέρα λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

8 & 9 Μαΐου: Ημέρα Λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Ημέρα απελευθέρωσης, ημέρα νίκης. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και η νίκη επί του Εθνικοσοσιαλισμού έχει πολλούς ορισμούς. Σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Σλοβακία είναι εθνική εορτή, στη Γερμανία είναι ημέρα μνήμης. Μετά από δώδεκα χρόνια βάρβαρης ναζιστικής κυριαρχίας, σχεδόν έξι χρόνια πολέμου, 60 εκατομμύρια νεκρούς και έξι εκατομμύρια Εβραίους συστηματικά δολοφονημένους, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε στις 8 Μαΐου και ο πόλεμος τελείωσε.

Οι δράστες προχώρησαν σε διαφορετικές συμφωνίες συνθηκολόγησης και αυτός είναι ο λόγος που το τέλος του πολέμου εορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες. Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιοντλ, αρχηγός των δυνάμεων της Βέρμαχτ, υπέγραψε σύμφωνο συνθηκολόγησης με τις δυτικές δυνάμεις στη Ρεμς της Γαλλίας τη νύχτα της 6ης προς την 7η Μαΐου 1945. Τέθηκε σε ισχύ στις 8 Μαΐου 1945 στις 11:01 το βράδυ.

Ο Σοβιετικός δικτάτορας Γιόζεφ Στάλιν ήθελε να κάνει το ίδιο στη δική του σφαίρα επιρροής. Το βράδυ της 9ης Μαΐου ο Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε τη σχετική συμφωνία συνθηκολόγησης στον σοβιετικό τομέα του Βερολίνου. Για το λόγο αυτό, η Ρωσία γιορτάζει παραδοσιακά την επέτειο στις 9 Μαΐου. Στην Ολλανδία, το τέλος της γερμανικής Κατοχής γιορτάζεται μέχρι σήμερα στις 5 Μαΐου.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα