21.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ κατάρα του Μπάκιγχαµ και η πρόωρη διαδοχή

Η κατάρα του Μπάκιγχαµ και η πρόωρη διαδοχή

Η ασθένειά της, λένε οι ειδικοί, εκτός από κάτι πολύ θλιβερό από ανθρώπινη άποψη, σηματοδοτεί επίσης κάτι πολύ σοβαρό για τον θεσμό της μοναρχίας

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β΄, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, προκάλεσε αναμφίβολα θλίψη και συγκίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η μοναρχία της υπήρξε το σταθερό σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας κατά το δεύτερο μισό του 20ού και τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Ωστόσο, η παρουσία του Κάρολου Γ΄ και του αμέσως επόμενου στη σειρά διαδόχου, του πρίγκιπα Ουίλιαμ της Αγγλίας, δημιουργούσε μια αίσθηση ομαλής συνέχειας, μην αφήνοντας μεγάλα περιθώρια να διογκωθούν οι (υπαρκτοί) προβληματισμοί για το μέλλον του θεσμού.

Αυτό ίσχυε πολύ περισσότερο καθώς στο «κάδρο» υπήρχε και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία έδινε μια διαφορετική, πιο προσιτή και «ανθρώπινη» αύρα στη βασιλική οικογένεια. «Το μέλλον φέρει το όνομα της Κέιτ Μίντλετον, μιας εξαιρετικά δυναμικής γυναίκας, η οποία διαθέτει μια ιδιαίτερη ικανότητα να διασυνδέεται με τους πολίτες», όπως έλεγε στην «El Pais» ο Τζόναθαν Σάμπσιον, πρώην μέλος του ανώτατου δικαστηρίου και ιστορικός.

Ο καρκίνος

Σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, πολλά έχουν αλλάξει, ύστερα από δύο απανωτά πλήγματα, προερχόμενα μάλιστα αμφότερα από τον καρκίνο. Ο Κάρολος ήταν αυτός που πρώτος ανακοίνωσε, στις αρχές Φεβρουαρίου, πως πάσχει από καρκίνο και είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί στην αναγκαία θεραπευτική αγωγή, εγκαταλείποντας σχεδόν πλήρως τα επίσημα καθήκοντά του. Την περασμένη Παρασκευή, τον ακολούθησε και η Κέιτ, η οποία, στο δικό της βιντεοσκοπημένο μήνυμα, έδωσε τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες αναφορικά με την κατάσταση της υγείας της, αναφέροντας πως επίσης πάσχει από καρκίνο και θα υποβληθεί σε «προληπτική χημειοθεραπεία» – κάτι που επίσης συνεπάγεται την απουσία της από τη δημόσια ζωή.

«Είναι πλέον μια μικρότερη και σαφώς πιο εύθραυστη βασιλική οικογένεια σε σύγκριση με ό,τι είχαν συνηθίσει οι πολίτες. Μοιάζει απίστευτο δε το γεγονός ότι μόλις πριν από μία δεκαετία οι άνθρωποι παραπονιούνταν ότι υπήρχαν πάρα πολλοί από αυτούς (τα μέλη της βασιλικής οικογένειας)», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «New Statesman» ο Αντριου Καρ, που θεωρείται από τις πιο έγκυρες φωνές στο συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος, μάλιστα, σχολιάζοντας ειδικά τις εξελίξεις που αφορούν την Κέιτ Μίντλτον, σημειώνει: «Η Κέιτ είχε μετατραπεί στο επίκεντρο της δημοφιλίας της. Κανείς δεν εμφανιζόταν πιο συχνά στα πρωτοσέλιδα περιοδικών και εφημερίδων όσο αυτή. Η ασθένειά της, αναμφίβολα ένα τρομερό χτύπημα της μοίρας και πολύ θλιβερό από ανθρώπινη άποψη, σηματοδοτεί επίσης κάτι πολύ σοβαρό για τον θεσμό».

Η υπόλοιπη οικογένεια

Δεν χρειάζεται παρά να γνωρίζει κανείς στοιχειωδώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια για να συνειδητοποιήσει πόσο δίκιο έχει ο Καρ στη διαπίστωσή του. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, ο μικρότερος αδελφός του διαδόχου πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει εδώ και χρόνια αποστάσεις από τη βασιλική οικογένεια και τις πρακτικές της. Παρά δε το ότι υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους να αναλάβουν εκ νέου ορισμένα καθήκοντα εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αρκετοί θεωρούν πως αυτό είναι δύσκολο ως αδύνατο.

Από την πλευρά του, ο αδελφός του Κάρολου, πρίγκιπας Αντριου, έχει ουσιαστικά χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος και έχει αποκηρυχθεί εξαιτίας της εμπλοκής του στο περιβόητο κύκλωμα του Αμερικανού Τζέφρι Επσταϊν. Οσο για τη βασιλική σύζυγο Καμίλα και την πριγκίπισσα Αννα, επίσης αδελφή του Κάρολου, η θέση τους και η ηλικία τους θέτουν αυτομάτως περιορισμούς στα καθήκοντα που μπορούν να επωμιστούν και τις δραστηριότητές τους (έστω κι αν αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα).

Το βάρος στον Ουίλιαμ

Ετσι, πρακτικά, όλο το βάρος πέφτει πάνω στους ώμους του Ουίλιαμ – προφανώς νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε και με δυσμενέστερους όρους. Σεβόμενα τη συγκυρία, τα βρετανικά ΜΜΕ και ειδικά οι αδίστακτες «ταμπλόιντ» έχουν κηρύξει μια ανακωχή, δίνοντάς του χρόνο και χώρο για να ανασυνταχθεί. Αυτή η περίοδος, ωστόσο, κάποια στιγμή θα λάβει τέλος. Και τότε θα έρθει η ώρα της πραγματικής δοκιμασίας – ειδικά καθώς οι Βρετανοί θα έχουν συνειδητοποιήσει πως η μοναρχία είναι πολύ πιο εύθραυστη από ό,τι είχαν συνηθίσει να πιστεύουν.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα