21.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαταπέλτης το πόρισμα της Ε.Σ. ΑμεΑ: Δεν πληροί τις ανάγκες των ΑμεΑ...

Καταπέλτης το πόρισμα της Ε.Σ. ΑμεΑ: Δεν πληροί τις ανάγκες των ΑμεΑ ο διάδρομος διαφυγής στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας!

Μετά το σάλο που προκλήθηκε μετά την απένταξη του έργου εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος στο Μπλε Λιμανάκι στις 11/1, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΟΛΡ Α.Ε. κα Δέσποινα Γκικάκη επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κο Ι. Βαρδακαστάνη για να ρωτήσει αν ζητήθηκε η γνώμη της Συνομοσπονδίας, σχετικά με το δρόμο διαφυγής ΑμεΑ που εκτελείται στο Μπλε Λιμανάκι, κι όταν απαντήθηκε ότι κανείς δεν έχει επικοινωνήσει, η κα Γκικάκη ανέλαβε να στείλει όλα τα σχετικά έγγραφα του έργου.

Άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης των ΑμεΑ, αφού μελέτησαν ενδελεχώς τα σχέδια, όπου επισημαίνεται ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ασφαλή διαφυγή των ΑμεΑ, προς τη θάλασσα σε περίπτωση φυσικού κινδύνου για τους πιο κάτω λόγους:

Είναι προφανές ότι:

α) όλες οι διαδρομές διαφυγής θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία (κινητική, αισθητηριακή, νοητική/ γνωστική/ αναπτυξιακή, ψυχική κ.λπ.) και μειωμένη κινητικότητα και να σχεδιάζονται σύμφωνα με την ΥΑ 52907 ΦΕΚ 2621 Β’/31.12.2009 αξιοποιώντας ενδεχομένως και την υπάρχουσα τεχνολογία, β) όλες οι διαδρομές θα πρέπει να καταλήγουν σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για την ασφαλή αναμονή ατόμων με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα γενικότερα και εύκολα προσεγγίσιμους από πλωτό μέσο διάσωσης, γ) ο Δήμος και η Περιφέρεια θα πρέπει να αναπτύξουν ολοκληρωμένο σχέδιο ενημέρωσης, διαφυγής και υποστήριξης των κατοίκων/επισκεπτών με αναπηρία της περιοχής σε έκτακτες συνθήκες.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. και το Ινστιτούτο της Ε.Σ.Α.μεΑ. (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις σχετικές Υπηρεσίες για τη σύνταξη του παραπάνω σχετικού σχεδίου.

  1. Ειδικότερα δε για τη συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν αρκεί -αν υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση να μην θρηνηθούν εκ νέου θύματα σε κάποια φυσική καταστροφή αντίστοιχη με αυτή του Ιουλίου 2018-, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν πληροί καμία από τις παραπάνω απαιτήσεις, πλην της απαιτούμενης κλίσης και πλάτους.

Η διαδρομή, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και το video που μας έχει σταλεί καταλήγει σε θέση με υψομετρική διαφορά από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης ατόμου με αναπηρία σε χαμηλότερο επίπεδο, δεν υπάρχει καν χώρος «παραλίας» πολύ δε περισσότερο, χώρος κατάλληλος για την παραμονή ατόμων και δη ατόμων με αναπηρία, η δε πρόσβαση σωστικού θαλάσσιου μέσου -με βάση τις φωτογραφίες- είναι ισχυρά αμφισβητήσιμη λόγω του πολύ μικρού βάθους της θάλασσας και των υφιστάμενων βράχων, ενώ τουλάχιστον από την τεχνική έκθεση, που μας έχει σταλεί, δεν φαίνεται να υπάρχει μέριμνα για καμία επιπλέον διαμόρφωση/λιμενικό έργο κ.λπ. πέραν της κατασκευής της διαδρομής και μάλιστα επί πρανούς ρέματος!

  1. Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση κυβολίθων, που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση, δε συνίσταται σε διαδρομές προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία. Στην ΥΑ 52907 ΦΕΚ 2621 Β’/31.12.2009, άρθρο 5 «Επιστρώσεις δαπέδων» αναφέρεται ότι «Οι επιστρώσεις δαπέδων εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων διασφαλίζουν επιφάνειες ισόπεδες, συνεχείς, σταθερές, αντιολισθηρές, και έχουν επιμελές αρμολόγημα. Γενικά απαγορεύεται να έχουν ανάγλυφες εσοχές και εξοχές που επιβαρύνουν τη βάδιση και την κύλιση του αναπηρικού αμαξιδίου.[…]» Στις δε Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για Όλους» του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «Τα υλικά κατασκευής του δαπέδου πρέπει να εξασφαλίζουν αντιολισθηρότητα, ομοιογένεια, σταθερότητα, αντοχή στην χρήση και τις καιρικές συνθήκες, μικρή αντανακλαστικότητα και ευκολία στον καθαρισμό και την συντήρηση τόσο σε συνήθεις συνθήκες χρήσης όσο και σε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή, χιόνι, παγετός κλπ).

Προτιμητέα είναι τα χυτά δάπεδα με κατάλληλη επεξεργασία της τελικής στρώσης τους, όπως π.χ. η άσφαλτος, λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει σε οποιαδήποτε επέμβαση».

Κυρία Σύμβουλε, Συμπερασματικά η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί

  1. απόλυτα αναγκαία τη διασφάλιση προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία όλων των διαδρομών διαφυγής προς τη θάλασσα,
  2. απόλυτα αναγκαία την ανάπτυξη σχεδίου ενημέρωσης, υποστήριξης και διαφυγής πολιτών με αναπηρία σε έκτακτες συνθήκες από τον Δήμο και την Περιφέρεια.
  3. αναποτελεσματική και ανεπαρκή τη δημιουργία της προτεινόμενης διαδρομής διαφυγής ατόμων με αναπηρία, η οποία δεν επιλύει καθολικά το πρόβλημα διαφυγής ατόμων με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα.

Πλήρη εικόνα της επιστολής με το πόρισμα της Ε.Σ.ΑμεΑ στο link που ακολουθεί

61ΟΛΠ Διαφυγή ΑμεΑ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα