14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜαρουσάκης: Πιθανόν να δούμε χιόνια ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου τη...

Μαρουσάκης: Πιθανόν να δούμε χιόνια ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου τη Δευτέρα

Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν τα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου

Διονυσία Κωστή

Κακοκαιρία σε δύο δόσεις μας περιμένει από αύριο Κυριακή, με τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παίξουμε .. χιονοπόλεμο ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου μεθαύριοΔευτέρα (29/1) καθώς αυτή η «φωτοβολίδα ψύχους» που θα πλήξει τη χώρα αφορά κυρίως τις ανατολικές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, πιθανόν να δούμε χιόνια δίπλα στη θάλασσα – ακόμη και να το στρώσει! Μιλώντας στο CNN Greece o κ. Μαρουσάκης εξηγεί πως το φαινόμενο έρχεται από το Αιγαίο. Τι σημαίνει αυτό, μιας και έχουμε συνηθίσει να δεχόμαστε ψυχρές αέριες μάζες από βορρά και δύση και όχι από τα βορειοανατολικά της Τουρκίας;

«Μια πολική αέρια μάζα μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη, η οποία είναι αρκετά ξηρή. Περνώντας από το Αιγαίο, παίρνει υγρασίαυδρατμούς και τότε θα δώσει χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την ανατολική Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, την Βοιωτία και την Αττική αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη».

Το πολικό ρεύμα αναμένεται να φέρει χιονοπτώσεις «ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές» επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης. Οσον αφορά τα υψόμετρα στα οποία θα παρατηρηθούν χιονοπτώσεις ο μετεωρολόγος λέει αναλυτικά:
«Στη Θεσσαλία, Βοιωτία, Εύβοια και Βορειοανατολικό Αιγαίο τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι από τα 200-300 μέτρα και πάνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν να δούμε χιόνια στις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στην Αττική τα υψόμετρα της χιονόπτωσης εκτιμώνται στα 300-400 μέτρα και πάνω, οπότε αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά οι βόρειες περιοχές, όπως ο Διόνυσος, η Σταμάτα, το Καπανδρίτι, η Κηφισιά, η Ανοιξη και ο Αγιος Στέφανος. Στην Πελοπόννησο τα υψόμετρα χιονόπτωσης προβλέπεται να είναι στα 500-600 μέτρα κα πάνω, ενώ στην Κρήτη στα 600-700 μέτρα και πάνω».

Δεδομένων των προβλέψεων για σφοδρή κακοκαιρία από την Κυριακή το απόγευμα, ο κ. Μαρουσάκης τονίζει πως «θα πρέπει να υπάρξει μια ετοιμότητα, ιδιαίτερα για τις ανατολικές περιοχές της χώρας – Βοιωτία, Μαγνησία, κεντρική και βόρεια Εύβοια, ορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, τόσο από τη Πολιτεία όσο και από τους ίδους τους πολίτες. Να μη λέιπουν δηλαδή αλυσίδες χιονιού σε όσους οδηγούς μετακινηθούν στις εν λόγω περιοχές».

Η «φωτοβολίδα ψύχους» θα κορυφωθεί Δευτέρα με Τρίτη και μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι, όπου αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει κρύο σε όλη την Ελλάδα, με τον υδράργυρο να σημειώνει πτώση 11 με 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα