20 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΙ Ρ-Π ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΒΟΥΤΖΑ

ΟΙ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΙ Ρ-Π ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΒΟΥΤΖΑ

Μετά το DEBATE που διοργάνωσε ο σύλλογος του Νηρέα προ ολίγων ημερών, οι πυρόπληκτοι της Ραφήνας διοργάνωσαν σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου ένα ακόμα στο Ν. Βουτζά. Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο ότι οι σημερινές ερωτήσεις, αν όχι όλες οι περισσότερες, μπορούσαν με σαφήνεια ν’ απαντηθούν απ’ τον απερχόμενο κι εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο, καθώς αφορούσαν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, όπου φάνηκε απ’ τις τοποθετήσεις ότι η μειοψηφία του Δ.Σ. δεν είχε ενημερωθεί πλήρως ή και καθόλου. Άλλη μία ειδοποιός διαφορά ήταν η παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της περιοχής.

Συντονίστρια του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος και Πρόεδρος του τοπικού συλλόγου «Η Πρόοδος» κα Έμυ Κροκίδη. Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε ήταν για το οικόπεδο Αντωνίου, δηλ. την έκταση των 25 στρεμμάτων που νοικιάστηκε ώστε να συλλεγούν εκεί όλα τα καμένα δέντρα και κλαδιά των δύο δήμων που πλήγηκαν απ’ τη φωτιά.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος, αφού έπρεπε να έχει ήδη προ μηνών καθαριστεί όπως προβλεπόταν στην σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου και του υπευθύνου που ανέλαβε την εργολαβία του έργου. Όπως είπε ο δήμαρχος έχει στείλει ήδη έγγραφα τόσο στο Υπουργείο, όσο και στον εισαγγελέα περιβάλλοντος, καθώς η εναπόθεση τόνων πολτοποιημένης καμένης φυτικής ύλης αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για ανάφλεξη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όλοι οι παριστάμενοι δήλωσαν ότι η απόφαση για την ενοικίαση του χώρου υπήρξε ομόφωνη καθώς πιέζονταν απ’ τις καταστάσεις, ωστόσο παραδέχτηκαν ότι είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, που όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Ο κος Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι δόθηκε μια εσπευσμένη λύση ως προς την εναπόθεση του υλικού στην εν λόγω έκταση, που όμως λειτουργεί ανεξέλεγκτα, ενώ ο κος Φαφούτης τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να πιέζει την κρατική μηχανή ώστε να τελειώνουν γρήγορα εργολαβίες που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών κι ο κος Χριστόπουλος αναρωτήθηκε που πάει όλο αυτό το υλικό.

Απ’ την πλευρά του ο κος Πιστικίδης δήλωσε ότι η Π.Υ. με έγγραφό της κατέστησε υπεύθυνο το δήμο για την επικινδυνότητα φωτιάς στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ υπεύθυνο είναι το αρμόδιο υπουργείο. Τέλος ο κος Τσαλαπατάνης (ΚΚΕ) δήλωσε την διαφορετική προσέγγιση του ιδίου και του κόμματός του, σχετικά με την υπάρχουσα πολιτική που δεν απέτρεψε το χαμό 102 προσώπων. «Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί» είπε.

Η αμέσως επόμενη ερώτηση αφορούσε την προγραμματική σύμβαση των 15 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση δρόμων στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο το έργο έχει ήδη ξεκινήσει, ανέφερε συζητήσεις με υπουργούς, όμως όλοι οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι εμπεριέχει η εν λόγω σύμβαση. Βασιλόπουλος «έχουμε περιορισμένη πληροφόρηση», Πιστικίδης «άγνωστη η σύμβαση στο δημοτικό συμβούλιο», Φαφούτης «ψηφίζαμε χωρίς πλήρη γνώση, για να μην στερήσουμε χρήματα απ’ τον δήμο. Η δημοτική αρχή ενεργεί εν κρυπτώ», ενώ ο κος Χριστόπουλος τόνισε ότι 10 μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα και ρώτησε τι γίνεται με τις δωρεές που ανέρχονται σε εκ. ευρώ και ο κος Τσαλαπατάνης κατέληξε ότι υπάρχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα μετά την φωτιά.

Φλέγον ζήτημα η συλλογή του αμιάντου, υλικό εξαιρετικά επικίνδυνο όπως όλοι συμφώνησαν ιδίως για τα παιδιά. Μάθαμε για 2 εκ. ευρώ διαθέσιμα με σύμβαση και υποχρέωση των δήμων για την συλλογή, με τον κο Πιστικίδη να τονίζει ότι δεν τα βρήκαν Υπουργείο κι εργολάβοι και το μπαλάκι πέρασε στους δήμους. Ο κος Χριστόπουλος είπε ότι χρειάζεται άμεση απομάκρυνση των εστιών συγκέντρωσης του αμιάντου και ως γιατρός τόνισε την επιβάρυνση της υγείας λόγω νοσηρών μικροσωματιδίων που είχαν ως αποτέλεσμα φέτος αυξημένων λοιμώξεων.

Ο κος Τσαλαπατάνης τόνισε ότι είναι κρατική υπόθεση και πρέπει ν’ ασκηθεί πίεση προς όλους, ο κος Φαφούτης πρότεινε την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής ώστε να προχωρήσει σωστά το θέμα, ο κος Βασιλόπουλος αναρωτήθηκε «πως θα γίνει συλλογή, αν δεν έχει καταγραφεί το υλικό ώστε να ξέρουμε που βρίσκεται;». Τέλος ο δήμαρχος δήλωσε ότι με πρωτοβουλία της δημοτικής του αρχής έγινε καταγραφή του υλικού και στους δύο δήμους – έχει δημοσιευτεί στην Διαύγεια – κι έχει γίνει η συλλογή του από κοινοχρήστους χώρους.

Γενικά ήταν μια καλή προσπάθεια που ίσως αποτελέσει θεμέλιο για μελλοντικές συλλογικές με τους πολίτες αποφάσεις, που πρέπει ν’ ακολουθήσει η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει απ’ τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα