23.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΠανελλήνιες εξετάσεις 2022: Όλα όσα αλλάζουν από φέτος στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2022: Όλα όσα αλλάζουν από φέτος στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

Έτος αλλαγών θα αποτέλεσει το 2022 για τις πανελλήνιες εξετάσεις και τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στα Ανώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα της χώρας.

Στο επίκεντρο των αλλαγών των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν φέτος στις 3 Ιουνίου, περιλαμβάνονται καταργήσεις τμημάτων και πιθανές προσθήκες, όπως νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών, που θα συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ το μηχανογραφικό του 2022 θα είναι διαφοροποιημένο από εκείνο του 2021.

Αναμένονται επίσης αλλαγές σε ορισμένα μαθήματα, όπως και αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία.

Νέοι συντελεστές βαρύτητας

Οι Πανελλαδικές του 2022 θα έχουν νέους συντελεστές βαρύτητας, με το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να ορίζει τον συντελεστή που επιθυμεί ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Για παράδειγμα, το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ μπορεί να ορίσει υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας για το μάθημα της Χημείας, απ’ ό,τι για τη Βιολογία, που ίσχυσε φέτος. Αντίστοιχα, το Φυσικό να επιλέξει οι πρωτοετείς του να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη Φυσική απ’ ό,τι στα Μαθηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν θα είναι καθοριστικός για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα, αλλά αντίθετα θα είναι οι επιδόσεις στα μαθήματα που έχει επιλέξει το ίδιο το πανεπιστημιακό τμήμα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν τα πανεπιστήμια, εφόσον το επιθυμούν, τους συντελεστές που όρισαν πέρυσι για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Αλλαγές στο μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι φέτος, στο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης) θα επιλέξουν καθορισμένο αριθμό σχολώντμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Αλλαγές στα μαθήματα

Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».

Νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

Τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022 είναι ταΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ,  εξής τμήματα: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα