Εδώ και ένα χρόνο ζούμε ένα παγκόσμιο υγειονομικό πόλεμο με απρόβλεπτες για την ανθρωπότητα επιπτώσεις στο ευαίσθητο θέμα της υγείας, μετά την επέλαση της πανδημίας SARS-CoV-2! Σ’ ένα πόλεμο σημαντικότατο ρόλο παίζουν τόσο η εμπροσθοφυλακή, όσο κι οι εφεδρείες, που λειτουργούν υποστηρικτικά ούτως ώστε να επιτρέψουν την ευνοϊκή εξέλιξη του αγώνα.
Το τελευταίο διάστημα στον αγώνα που εξελίσσεται στα νοσοκομεία εναντίον του φονικού ιού, κλήθηκαν οι εφεδρείες (ιδιώτες γιατροί) να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή (νοσοκομεία). Δόθηκε μάλιστα μεγάλη δημοσιότητα στα λεγόμενα των ιδιωτών γιατρών ότι αποτελούν την Πρωτοβάθμια Υγεία η οποία αποδυναμώνεται με την εν λόγω απόφαση.
Εν τούτοις πουθενά δεν αναφέρθηκε δημόσια, ότι Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι και τα Κ.Υ. που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στον εξελισσόμενο αγώνα εναντίον της πανδημίας. Πουθενά δεν αναφέρθηκε ότι στην αν. Αττική – μεγάλης έκτασης – δύο Κ.Υ. λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα και ως αναφοράς κορωνοϊού, τα Κ.Υ. Καλυβίων και Ραφήνας.
Αυτά τα δύο κέντρα, με τα οποία έχουμε επανειλημμένως ασχοληθεί, Ισχυρή πίεση περιστατικών δέχονται τα Κ.Υ. αναφοράς covid 19 Ραφήνας και Καλυβίων, χρειάζονται λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται, επί πλέον ενίσχυση, ώστε ν’ ανταποκριθούν με επιτυχία στην ανάσχεση ροής ύποπτων περιστατικών στα νοσοκομεία.
Αυτή η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση του κεντρικού συστήματος, αν αξιοποιηθεί υγειονομικό προσωπικό απ’ τα όμορα Κ.Υ. που λειτουργούν “χαλαρά”, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών ωθούνται προς τα προαναφερόμενα κέντρα.
Ίσως η πανδημία έρχεται να δείξει ότι ο από χρόνια υπάρχων σχεδιασμός για την ΠΦΥ στην αν. Αττική πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που οφείλουν να έχουν υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμια Υγεία, αξιοποιώντας κατάλληλα όλες τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας που υπάρχουν άφθονες στην ευρεία περιοχή της αν. Αττικής.
Η πανδημία ήδη ανέδειξε τα δύο κεντρικά Κ.Υ. στα καλύβια και τη Ραφήνα, που μπορούν να λειτουργήσουν αφότου κοπάσει η πίεση της πανδημίας ως κέντρα ασφαλούς εφημερίας, με τα υπόλοιπα αναβαθμιζόμενα ως κέντρα αναφοράς π.χ. μητέρας-παιδιού, φυσικοθεραπείας κ.α., που στερείται η αν. Αττική.
Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή εφαρμογής του υπάρχοντος σχεδιασμού για την ΠΦΥ στην αν. Αττική; Οι τοπικές κοινωνίες είναι πλέον έτοιμες να τον δεχτούν._