20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠλεύρης: Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ - Μέχρι τέλος Μαρτίου αίρονται τα μέτρα...

Πλεύρης: Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ – Μέχρι τέλος Μαρτίου αίρονται τα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Τη δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time, με συμβάσεις που θα συνάπτουν με τα νοσοκομεία, θα δίνει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται οι θέσεις, θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον Αnt1, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις συμπράξεις ΣΔΙΤ μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Στο νέο Χάρτη Υγείας που επεξεργάζεται ο υπουργός μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, όπως τόνισε, εντάσσονται συνολικά οι εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς.

Σε πρώτη φάση, αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που έχουν θεσμοθετηθεί και δεν λειτουργούν, να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στο γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά θα συζητηθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Τα παραπάνω θέματα πάντως, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα τύχουν συζήτησης με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Τυπικό προσόν ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς

Οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Δύο είναι τα σενάρια: Ή ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Η εισήγηση που έχω κάνει ως Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση- γιατί εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής- είναι ότι ασχέτως της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται να μη μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ».

Μέχρι τέλος Μαρτίου τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί

Αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα έναντι της COVID-19, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι.

Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».

Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός για την πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός δήλωσε:

«Η «Όμικρον» είναι μία μετάλλαξη η οποία είναι επικίνδυνη, σοβαρή, δεν μιλάμε για απλή γρίπη, όμως δεν έχει τη νοσηρότητα που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με τη διάθεση αντιικών φαρμάκων.

Και στις συζητήσεις που έγιναν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Grenoble της Γαλλίας, η αίσθηση είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα, αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά γίνεται μία συνολική προετοιμασία, καθώς ο κορωνοϊός, από το Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά», κατέληξε ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα