17.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΠτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 11 βαθμούς – Διπλό κύμα ψύχους με...

Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 11 βαθμούς – Διπλό κύμα ψύχους με χιόνια ακόμα και στην Αττική

Χαλάει ο καιρός και έρχεται τσουχτερό κρύο

Για μεγάλο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες μέρες προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και χιόνια, βρίσκονται προ των πυλών, με τον χειμώνα να καταφτάνει έστω καθυστερημένα με άγριες διαθέσεις.

Ήδη από την Τρίτη προβλέπεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και στους 8 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 9 μποφόρ. Καταιγίδες αναμένονται σε περιοχές του Αιγαίου, ισχυρός παγετός θα επικρατήσει στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.

Το δεύτερο κύμα, και ισχυρότερο, αναμένεται το επόμενο σαββατοκύριακο, με νέα πτώση της θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσουν χιόνια στα βουνά της Αττικής, ενδεχομένως να επηρεαστούν και τα βόρεια προάστια.

Τις επόμενες ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν οχτώ περιοχές. Η επιδείνωση του καιρού θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, με ένταση 7-8 μποφόρ, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Ψυχρή εισβολή τα επόμενα 24ωρα με χιόνια

Για μια «μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή» κάνει λόγο στην πρόγνωσή του για τον καιρό ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος αναφέρει ότι αναμένεται να δούμε χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα για την ανατολική και βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί με χάρτες τα μέρη που πρόκειται να δούμε τα περισσότερα χιόνια αύριο Τρίτη (9.1.2024) και μεθαύριο Τετάρτη, αφού τα επόμενα 24ωρα θα ενταθεί η επιδείνωση του καιρού με περισσότερο κρύο και θυελλώδεις ανέμους.

«Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι λοιπόν για όσους το λέει η καρδούλα τους μπορούν μέσα στην Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν στη χειρότερη τις χιονονιφάδες να πέφτουν π.χ. κορυφές Υμηττού και στην καλύτερη αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού π.χ. στα ψηλά της Πάρνηθας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Αυτή η ψυχρή εισβολή δεν θα είναι η μόνη που θα μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα μιας και προς το τέλος της ένα νέο ισχυρότερο ψυχρό κύμα θα “χτυπήσει” την πόρτα της χώρας μας όπου ίσως δούμε τον λευκό επισκέπτη και σε πιο χαμηλά υψόμετρα π.χ. βόρεια προάστια Αττικής», καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Έρχονται τα πρώτα «σκληρά» κρύα και χιόνια στην Πάρνηθα

Αν και σύντομης διάρκειας αυτό το ψυχρό κύμα, θα καταφέρει να ντύσει στα λευκά αρκετά ορεινά – ημιορεινά τμήματα της χώρας μας χαρίζοντας τον χορό των χιονονιφάδων και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Οι λευκές αποχρώσεις θα κυριαρχήσουν από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, ακόμη όμως και σε νησιά μας στο βόρειο – βορειοανατολικό Αιγαίο π.χ στη Λήμνο.

Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι λοιπόν όσοι επιθυμούν μπορούν την Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού για να δουν χιονονιφάδες να πέφτουν ή και αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού στα ψηλά της Πάρνηθας. καιρός

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα