Στις 23 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα έζησε μία από τις πιο τραγικές στιγμές της αεροπορικής της ιστορίας. Το ελικοφόρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11A, με την ονομασία «Νήσος Μήλος», εκτελώντας το δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Κοζάνη, συνετρίβη στην περιοχή του Σαρανταπόρου κοντά στην Κοζάνη. Η τραγωδία κόστισε τη ζωή και στους 50 επιβαίνοντες, αφήνοντας πίσω της βαθιά οδύνη και αναπάντητα ερωτήματα.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ελληνικό στις 8:35 το πρωί, με ενδιάμεση στάση στη Λάρισα. Ωστόσο, λόγω πυκνής ομίχλης, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί και συνέχισε για την Κοζάνη. Εκεί, το σκηνικό ήταν εξίσου δυσμενές, καθώς η περιοχή δεν διέθετε ραδιοβοηθήματα που θα καθοδηγούσαν τον πιλότο μέσα στην ομίχλη.
Η τελευταία επικοινωνία του κυβερνήτη, Κωνσταντίνου Σκιαδά, συγκλονίζει ακόμη και σήμερα: «Βλέπω ένα άνοιγμα. Θα επιχειρήσω να προσγειωθώ περνώντας ανάμεσα…». Η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε μοιραία. Το αεροπλάνο προσέκρουσε στην κορυφή Φλάμπουρο της οροσειράς του Σαρανταπόρου, καταλήγοντας σε μία χαράδρα, σε μια σκηνή απόλυτης καταστροφής.
Οι κάτοικοι της περιοχής Μεταξάς άκουσαν την έκρηξη και έσπευσαν στο σημείο, παρά τη χιονοθύελλα που επικρατούσε. Το αεροσκάφος είχε διαλυθεί σε τρία κομμάτια, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τη μυρωδιά των καμένων συντριμμιών. Οι σκηνές που περιέγραψαν οι διασώστες ήταν φρικτές, με τα ανθρώπινα σώματα καμένα και διασκορπισμένα σε μεγάλη ακτίνα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν σπουδαστές, φαντάροι, νεόνυμφοι και καλλιτέχνες που ταξίδευαν για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή ή επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Το δυστύχημα έφερε στο φως σοβαρές ελλείψεις στην τεχνική υποδομή των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας ενώ όπως τόνισαν οι εφημερίδες της εποχής, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Το αεροδρόμιο της Κοζάνης δεν διέθετε βασικά ραδιοβοηθήματα, όπως το σύστημα VOR-DME, το οποίο θα μπορούσε να είχε καθοδηγήσει τον πιλότο με ασφάλεια. Ο τότε διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας παραδέχτηκε τις ελλείψεις, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για άμεσες επενδύσεις στα αεροδρόμια.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1837: Εκδίδεται νόμος «Περί Τύπου» στην Ελλάδα που στόχευε στη ρύθμιση και τον έλεγχο της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και στην αποτροπή καταχρήσεων από δημοσιογράφους και εκδότες και θεσπίζονται ποινές για τους παραβάτες.
1867: Τρεις Ιρλανδοί εθνικιστές εκτελούνται στο Μάντσεστερ, επειδή σκότωσαν έναν αστυνομικό. Θα μείνουν στην ιστορία ως οι «Μάρτυρες του Μάντσεστερ».
1889: Το πρώτο τζουκ-μποξ τοποθετείται σ’ ένα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο.
1897: Ο αφροαμερικανός εφευρέτης Τζον Λι Λαβ ανακαλύπτει και πατεντάρει την ξύστρα μολυβιών.
1904: Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Ένα χρυσό μετάλλιο είναι ο απολογισμός για την Ελλάδα, στην άρση βαρών, από τον Περικλή Κακούση.
1916: Η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εν μέσω «Εθνικού Διχασμού», κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.
1936: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Life».
1964: Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός, Μάικλ ΝτιΜπέικι, πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (bypass).
1976: Ελικοφόρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11A συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες.
1981: Καταργείται στα ελληνικά σχολεία το πολυτονικό σύστημα και καθιερώνεται το μονοτονικό. Ψιλές, δασείες και περισπωμένες εξαφανίζονται.
1988: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συλλαμβάνεται από το FBI στις ΗΠΑ για χρέη προς το Αμερικάνικο Δημόσιο («Σκάνδαλο Κοσκωτά»).
1989: ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός συμφωνούν και ο Ξενοφών Ζολώτας σχηματίζει την οικουμενική κυβέρνησή του.
1992: Η IBM παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) με την κωδική ονομασία «Angler», στην έκθεση COMDEX του Λας Βέγκας.
1994: Ισόβια συν 21 χρόνια επιβάλλει το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου στον Μανώλη Δουρή, για το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1996 ο Μανώλης Δουρής, επιβάλλει στον εαυτό του την «ποινή του θανάτου».
1996: Το μοντέλο από την Ελλάδα, Ειρήνη Σκλήβα, κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις Κόσμος στην Ινδία. Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν από τον ινδικό λαό για τη διοργάνωση των καλλιστείων.
2020: Αρχίζει η πρώτη δίκη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, με την κατηγορία της διαφθοράς και της διακίνησης επιρροής το 2014.