27 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτη σοκολατοποιία ΙΟΝ το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας

Στη σοκολατοποιία ΙΟΝ το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας

Δύο ιστορικές εταιρείες στον χώρο των γλυκισμάτων δημιουργούν έναν ισχυρό παίκτη με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας σε Ευρώπη, Ασία, αραβικό κόσμο και ΗΠΑ

Σε συμφωνία με την καραμελοποιία Λάβδας ΑΕ για την εξαγορά του 75% της εταιρείας ήρθε η ιστορική σοκολατοποιία ΙΟΝ, η οποία επιστρέφει στην καραμέλα. Η καραμέλα γάλακτος ήταν από τα πρώτα προϊόντα της ΙΟΝ που βγήκαν στην αγορά το 1938. Με τη συμφωνία των δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός παίκτης στην αγορά των γλυκισμάτων, ενώ τίθενται ισχυρές βάσεις για τη μεγέθυνση της ελληνικής παρουσίας στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας, του αραβικού κόσμου και των ΗΠΑ.

Η ΙΟΝ αποτελεί συνώνυμο της απόλαυσης και της γλύκας από το 1930, όταν και ξεκινά η περιπέτεια της μεγάλης ελληνικής σοκολατοποιίας. Το 1938, η ΙΟΝ λανσάρει τις πρώτες καραμέλες της με τα σήματα ΙΟΝ Υγείας και ΝΑΣΚΟ. Το 1947, η αμυγδαλιά ανθίζει και η ΙΟΝ βγάζει στην αγορά την αγαπημένη σοκολάτα των Ελλήνων, την ΙΟΝ Αμυγδάλου. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, η ΙΟΝ αναπτύσσει το δίκτυο πωλήσεών της και το 1975 ανοίγει το νέο της εργοστάσιο στην Αρτα, απ’ όπου ξεκινά το ταξίδι της κλασικής πλέον σοκοφρέτας δύο χρόνια αργότερα. Το 1998, η ΙΟΝ ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό και διαγράφει μια αναπτυξιακή πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παρουσία σε 20 χώρες. Με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και 950 εργαζομένους στο δυναμικό της, η ΙΟΝ έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την ελληνική βιομηχανία. Ο κύκλος των εργασιών της ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ ετησίως, κατατάσσοντάς την στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.

Πρωταγωνιστεί

Η Λάβδας ΑΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική καραμελοποιία, με ιστορία που ξεπερνά τα 70 χρόνια. Σήμερα πρωταγωνιστεί στην αγορά της καραμέλας στην Ελλάδα, ενώ έχει παρουσία και σε αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και του αραβικού κόσμου, με το 50% της παραγωγής να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Η Λάβδας έχει γλυκάνει γενιές Ελλήνων, με τα κλασικά toffees γάλακτος, τα αγαπημένα των παιδιών ζελεδάκια Jelly Pop, αλλά και το νεότερο εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν της: τις καραμέλες χωρίς ζάχαρη ZERO.

Με την εξαγορά του 75% της Λάβδας ΑΕ οι δύο εταιρείες γίνονται πρακτικά «ένα» υπό την καθοδήγηση του επιχειρηματία και αντιπροέδρου της ΙΟΝ Σπύρου Θεοδωρόπουλου, γνωστού και ως «Mr. Chipita», καθώς είναι ο άνθρωπος πίσω από την εκτόξευση του κολοσσού των σνακ που πωλήθηκε στην πολυεθνική Mondelez το 2022. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε μέσω της Bespoke SGA το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΙΟΝ τη διετία 2022-2023 και κατέχει σήμερα το 60% της σοκολατοβιομηχανίας. Το χαρτοφυλάκιο της Bespoke περιλαμβάνει ακόμη αρκετά εμπορικά σήματα, όπως τα αλλαντικά ΝΙΚΑΣ, τα εμφιαλωμένα νερά ΔΙΟΣ και οι χυμοί Viva.

Μιλώντας για την εξαγορά της Λάβδας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως «με τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή τη σπουδαία εταιρεία (σ.σ.: τη Λάβδας) μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο ήθος», ενώ τόνισε πως στόχος είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας με την αύξηση των πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού. Από τη μεριά τους, οι μέτοχοι της Λάβδας δήλωσαν ενθουσιασμένοι για την προοπτική της εταιρείας υπό την καθοδήγηση της ΙΟΝ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα