Ο συμψηφισμός των «κομμένων» αναδρομικών (δώρα και επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου (παράλληλα και με την αύξηση που θα δοθεί από 1/1/2023) ή η καταβολή τους σε δόσεις και σε βάθος χρόνου από το 2023 είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ.
Για το όλο θέμα γίνονται εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα σταθμίσει και το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή οικονομικά συγκυρία.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, εφόσον έχουν τελεσιδικήσει ή τελεσιδικήσουν μελλοντικά οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια.
Ετσι, όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και εκείνοι που δεν θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, βάσει της απόφασης του ΣτΕ δεν δικαιούνται επιστροφής αναδρομικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν τις εν λόγω περικοπές, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020.
Αντίθετα, περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι, αν και υπέστησαν περικοπές, δεν προσέφυγαν. Ετσι, με βάση όσα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον δικαιωθούν από τα δικαστήρια, οι 350.000 οι οποίοι προσέφυγαν, αυτοί και όχι όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θα λάβουν πίσω τα αναδρομικά τους.
Αυτό σημαίνει ότι 3 στους 4 συνταξιούχους θα αποκλειστούν από την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν και μόνο 1 στους 4 θα λάβει αναδρομικά. Η δικαστική περιπέτεια θα είναι χρονοβόρα (έως 5-6 έτη).
Κι αυτό γιατί μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της, σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα έντοκα (6% τόκος ανά έτος).
Αγωγές
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή την περίοδο δικάζονται αγωγές, σε πρώτο βαθμό, που έχουν υποβληθεί το 2015-2016. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να δικαστούν όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί έως 31 Ιουλίου 2020 (έναρξη ισχύος του νόμου 4714/20, που αποτέλεσε το νέο όριο που έθεσε το ΣτΕ), γίνεται σαφές ότι η καθυστέρηση είναι πιθανό να παραταθεί και άλλο.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό από την καταβολή αναδρομικών που έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους (έως 800 ευρώ), οι οποίοι δεν είχαν εκ του νόμου περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, για τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά ποσά.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε νόμο με τον οποίο όλοι οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έλαβαν αναδρομικά για τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, αν και το ΣτΕ είχε δικαιώσει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και εκκρεμούσε σχετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Ο συμψηφισμός θα έρθει να προστεθεί στην επικείμενη αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023 ύψους 6%. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η προσωπική διαφορά και με τον συμψηφισμό των αναδρομικών θα υπάρξουν και αυξήσεις στην τσέπη.
Επισημαίνεται ότι το ακριβές ύψος της αύξησης των συντάξεων από 1/1/2023 θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή θα αφορά όλα τα Ταμεία, ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν άμεσα μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.